Érdekes járatok a nagyvilágból

Így az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a világ legérdekesebb repülőjáratait! Ön tudja, hogy hány perces a legrövidebb nemzetközi repülőjárat? És hogy hány kilométer a leghosszabb? És azt tudta, hogy repülővel még az időben visszafelé is utazhat? Ha kíváncsi, olvassa el rövid összeállításunkat!

1. A világ legrövidebb nemzetközi járata

A svájci St. Gallenből a németországi Friedrichshafenbe 21 km-es távon a People’s Viennaline légitársaság indított idén ősszel légijáratot, ezzel megszerezve a legrövidebb nemzetközi kereskedelmi repülőút címet. Az utazás a Bodeni-tó két partja között összesen 8 percig tart és egy repülőjegy már 12 400 Ft-tól elérhető. A járat sikerességéről nem tudunk biztos információt, de az ingázókon kívül a légitársaság reménykedik abban, hogy olyan utasokat is sikerül megreptetni a rövid útvonalon, akik Friedrichshafenben átszállnak majd más, németországi járatokra.
Amúgy a világ legrövidebb kereskedelmi járata egy belföldi járat, mely a skóciai Westray és Papa Westray szigetek között repked és menetrend szerint 2 perc alatt teszi meg a csupán 2,7 kilométeres távot.

2. A leghosszabb nemzetközi repülőút

Ahogy fejlődik a technológia, úgy a repülőgépek hatótávolsága is egyre jobban növekszik, így hatalmas a verseny a légitársaságok között, hogy ki az aki a leghosszabb repülőúttal büszkélkedhet. Jelenleg ezt a címet az Emirates légitársaság birtokolja egy Dubai és Auckland között közlekedő járattal, melyet a egy megnövelt kapacitású Airbus 380-800-as repülővel teljesít. A két város közötti 14 203 km-es táv összesen 17 óra 15 percet vesz igénybe.
A kitüntető címért sok légitársaság versenyzik, már a Qatar Airways és a Qantas légitársaság is bejelentkezett egy-egy közel 15 000 km-es járattal Doha és Auckland, illetve London és Perth között.

3. Repülő luxus lakosztály

Amennyiben már unja a business és a first osztályok által nyújtott szolgáltatások sokaságát, akkor az Etihad légitársaságnak van egy ajánlata Önnek: utazásához vegye igénybe azon lakosztályok egyikét, melyet Abu-Dhabi és New York közötti Airbus 380-as gépein tud megtapasztalni. A 3 szobás kabin, mely egy nappaliból, hálószobából áll, nem olcsó, hiszen egy útra közel 10 millió forintba kerül. Cserébe a repülőút során minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy az utazás valódi luxusban és kényelemben teljen: prémium pipere felszerelés, divattervező által megálmodott háló szett, nagyképernyős TV (külön a nappaliban és a hálóban), padlófűtés illetve egy kényelmes franciaágy várja. A lakosztály különlegességét emeli, hogy az utazás során egy külön lakáj áll az utasok szolgálatára, akit a londoni Savoy-ban képeznek ki erre a feladatra.

4. Időutazás a Cook-szigetekre

Hosszabb repülőutak során előfordul, hogy több időzónát érintünk, így nyugati irányba indulva az idő gyorsabban telik. Azonban léteznek olyan járatok, amelyek során az ember egy teljes napot képes visszaugrani az időben és nincs is hozzá szükség semmiféle tudományos kísérletezésre, csak egy jól kiválasztott repülőjáratra. Így például, ami Auckland és Rarotonga (Cook-szigetek) között közlekedik. A repülőút 3 óra 55 perces, azonban Aucklandből elindulva egy nappal korábban érkezünk meg a csendes-óceáni Rarotongára. Így egy teljes napot nyerhetünk.

5. A legtöbb megállóval közlekedő járat

Honolulu és az óceániai Guam-sziget között közlekedik egy United Ailirnes járat, mely az útja során további 5 szigetet érint, így a repülővel összesen 6-szor szállnak fel és le az utasok. Az összesen 14,5 órás út alatt a járat a Marshall-szigetek és Mikronézia kisebb szigetein tesz rövid megállókat. Azon utasoknak, akiknek nincsen gyomra, vagy ideje ezen paradicsomi helyek érintéséhez – ami már maga egy külön élmény, a légitársaság biztosít lehetőséget közvetlen járatot is, melynek menetideje csupán 8 óra.

 

Ismer hasonlóan érdekes repülőjáratot? Esetleg már kipróbált egyet? Ossza meg velünk élményeit!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.