Utazási tanácsok

Reptéri transzfer – melyiket válasszuk?

Repülőtéri transzferek

Ha repülővel külföldre utazunk, az egyik központi kérdés, hogyan jutunk ki a repülőtérre, majd onnan a szállásra vagy haza. Saját kocsi, tömegközlekedés, minibusz, taxi, vonat, melyik éri meg a legjobban? Posztunkban végigvesszük a reptéri transzfer egyes lehetőségeinek előnyeit és hátrányait.

Saját kocsi

Saját kocsival utazni a repülőtérre a legkényelmesebb, azonban a költséges is lehet, hiszen az utazás időtartalmára a reptéri parkolóban kell hagyni az autót. Előnye, hogy így nem kell például taxiban elhelyezhető gyerekülésről gondoskodni, a gyerkőc a saját ülésében utazhat, amit aztán a kocsiban hagyhatunk. Van idő bepakolni a csomagtartóba, az utazás alatt hallgathatjuk kedvenc zenénket, senkitől nem függ az, mikor indulunk el a repülőtérre. Az utazás hosszát a váratlan dugók, balesetek meghosszabbíthatják.

A Liszt Ferenc Repülőtéren választhatunk szabadtéri, fedett parkoló és teremgarázs közül, ezek ára 3000 és 4500 forinttól indul, majd naponként 500-1500 forinttal növekszik. A Terminál, Business, Holiday és Holiday Plus parkolóba online is foglalhatunk helyet, akár az utazást megelőző napon is.
Online foglalás esetén akár 50% kedvezménnyel parkolhatunk. A repjegy.hu olvasó pedig a repjegy akciós kód használatával további 5% kedvezményt kapnak. (Parkolás online foglalásásához kattintson ide!)

 

Tömegközlekedés

Minden országban a tömegközlekedés a legolcsóbb reptéri transzfer. A tömegközlekedés hátránya, hogy tömegben, hosszabb távon kell a csomagjainkat cipelni, így ez a megoldás vállalkozó kedvű fiataloknak, valamint felnőtteknek lehet jó megoldás. A kisgyerekes családosoknak megéri inkább autót – taxit vagy minibuszt – rendelni. Előnye, hogy a menetrendet előre megnézhetjük, és kiszámíthatjuk a szükséges menetidőt. A metró például nem kerülhet dugóba, és a buszsáv is biztosítja, hogy a busz dugóban is akadálytalanul haladhasson, így sok esetben gyorsabban odaérhetünk, mint saját autóval.

Budapesten a 100E autóbusz szállítja az utasokat a Deák Ferenc térről közvetlenül a Liszt Ferenc Repülőtérre. A busz 3:40 és 1:20 között, 20 percenként közlekedik. Egy útra a jegy ára: 900 forint.

Amennyiben normál vonaljeggyel, átszállójeggyel vagy bérlettel utaznánk, hogy minimalizáljuk a költségeket, akkor a 3-as metró, majd a 200E autóbusz segítségével juthatunk el a repülőtérre.

Új reptéri transzfer lehetőség a belvárosból: 100E repülőtéri busz
100E repülőtéri busz (forrás: iho.hu)

Taxi

Előnye, hogy Budapesten belül és vidékről felutazva is fix tarifát fizetve, időben kiszámítható módon juthatunk el a repülőtérre. Mivel a taxik használhatják a buszsávot, így gyorsabban tudnak haladni, mintha saját autóval mennénk.

Az előre megrendelt autó időre érkezik, kérésre a legtöbb cég tud gyermekülést is biztosítani, és a csomagmérethez megfelelő csomagtartóval bíró autót rendelhetünk.

A legtöbb cég fix tarifával biztosít reptéri transzfert, ezek ára 4-6000 forint körül mozognak, ha Budapestről indulunk. A választék széles, a fővárosban például több tucat cég közül válogathatunk.

Minibusz

A Budapest Airport hivatalos reptéri transzfert bonyolító partnere a minibud.hu. Itt minibuszt bérelhetünk, ami a megbeszélt időre érkezik. Előnye, hogy amennyiben a minibusz dugóba keveredik, vagy valami probléma miatt egyéb módon lekésnénk a gépet, a sofőr értesíti a repteret, és megvárnak minket a felszállással.

Az árakról az oldalukon tájékozódhatunk. Budapesten belül 5-6000 forint körül van egy egyirányú transzfer, és 10 ezer forint körül, ha oda-vissza megrendeljük.

Vonat

A vonattal való közlekedés, mivel kötött pályán jár, kiszámítható, kényelmes módja az utazásnak. Hátránya, hogy a járat késése, pályahiba, baleset miatt jelentős csúszások lehetnek, ami alkalmanként arra kényszeríti az utazókat, hogy egy másik módját válasszák a repülőtérre való kijutásnak. A reptéren 24 órás, 72 órás, heti vagy havi BKV-jegy, bérlet kapható, amivel a reptér és a Nyugati pályaudvar között közlekedhetünk.

A Liszt Ferenc Repülőtérre a Nyugati pályaudvar felől érkeznek a vonatok. Csaknem 100 járat, több InterCity is közlekedik. A Nyugati pályaudvarról és Zugló megállóhelyről legalább 15-25 percenként indulnak közvetlen vonatok, sőt, hétköznap, csúcsidőben még ennél gyakrabban is. Kevesebb, mint fél óra alatt kiérhetünk a reptérre vonattal, pár száz forintért.

A repülőtér azonban számos kelet-magyarországi településről – Szegedről Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról, Kecskemétről, Szolnokról – is megközelíthető közvetlen InterCity- és gyorsvonatokkal.

A Liszt Ferenc Reptér vasútállomást és a 2. Terminált a 200E busz köti össze a nappali órákban, éjszaka pedig a 900-as éjszakai autóbusz. A vonatjegy mellé kedvezményes áron, 300 forintért kapható buszjegy.

    3 Responses

  1. Nem, sajnos Miskolcról nem el vonattal közvetlenül a reptér.

A hozzászólás letiltva.