Koronavírus

Tudunk-e idén külföldön nyaralni? – esélylatolgatások az idei nyárról

Tudunk-e idén külföldön nyaralni? – esélylatolgatások az idei nyárról

Mikor utazhatunk ismét szabadon? Érdemes-e már most elkezdeni a nyaralás tervezését? Milyen úti célokban gondolkodhatunk? Várhatóan, hogyan alakulnak majd az árak? És mire kell mindenképp odafigyelnünk? – ezekről beszélgettünk utazási tanácsadóinkkal.

Az alapos, körültekintő és tudatos hozzáállás eddig is nagyon fontos volt utazástervezéskor. Nem mindegy hol foglalunk, nem mindegy kivel repülünk, nem mindegy milyen a szállás és persze az ár, az egyik legfontosabb szempont. Mindezek fejébe, még jó adag rugalmasságra is szüksége lesz, annak, aki külföldön szeretne idén nyaralni.

Hogyan álljunk neki a 2021-es tervezésnek, egyáltalán nekiállhatunk-e már?

Nehéz egy folyamatosan változó környezetben bármit is felelősen mondani. Nagyban függ az oltottságtól, vakcinaútlevél elfogadásától és a fogadó országok fertőzöttségétől. Őszi, téli időpontokra már nyugodtabban lehet tervezni, azonban egyes légitársaságok már július 1-től jelentősebb kapacitással rendelkeznek, ami bizakodásra adhat okot a nyári időszak második felére.

Tervezni lehet, de csak nagyon rugalmasan. Törölhetik a járatot, változhatnak a beutazási szabályok, vagy épp a kint tartózkodás feltételei. Ha valaki mindenképpen már most foglalna, készüljön fel az esetleges változásokra. Akik védettséget élveznek, mert már átestek a betegségen vagy, mert megkapták a védőoltást, bátrabban tervezhetnek, de a rugalmas és körültekintő hozzáállás az ő esetükben is nagyon fontos.

Akiknek esetleg korábbról fel nem használt repülőjegyük van, tájékozódjanak a felhasználás menetéről – a légitársaságok sok esetben további díjmentes átfoglalást biztosítanak ezen jegyek esetében, de ügyelni kell arra, hogy a korábban nyitottan hagyott jegy felhasználhatóságából ne csússzunk ki!

Mire figyeljen, aki már most bebiztosítaná a helyét a nyári üdülésre?

Nézzen utána az úti célnak, beutazási feltételeknek, a légitársaság szabályainak, figyelje az aktualitásokat. Persze ezzel még nem biztosítja be magát az esetleges változások ellen, de jó képet kaphat a helyzetről, és ha kell időben tud módosítani, döntést hozni.

A foglalás tekintetében a legfontosabb, hogy a megvásárolt szolgáltatások rugalmas feltételekkel rendelkezzenek. A szállás legyen díjmentesen vagy kedvezően visszamondható, a repülőjegyeknél pedig különösen fontosak a rugalmas feltételek. A legtöbb meghatározó légitársaság biztosítja a jegyükhöz a díjmentes cserét, vagy lemondást. De ezek ellenére is körültekintőnek kell lenni a jegyvásárláskor, hogy például a járványterjedés miatt lemondott út esetében ne merülhessenek fel plusz költségek.

Minden utazónak, aki repülőjegyet vásárol, javasoljuk az útlemondási biztosítás megkötését, ami fedezetet nyújt olyan esetekben is, ha a lemondás egy esetleges megbetegedés miatt történik. Magára az utazás idejére pedig ezután is érdemes utasbiztosítást kötni. Jó hír, hogy a legtöbb biztosító társaság rendelkezik már olyan termékekkel, ami figyelembe veszi a koronavírus-járványt. De nagy különbségek lehetnek, így a vásárolt biztosításnak is utána kell nézni, fontos olvasni a feltételeket, hogy milyen esetekben nyújt védelmet.

Várhatóan mely úti célok lesznek idén a legnépszerűbbek?

Vélhetően a kedvelt európai országok, vakációs úti célok fokozatosan nyitnak majd az oltottság előrehaladásával: Görögország már május közepén tervezi a nyitást és ezt a példát követheti majd a többi nagy nyaraló célpont is.

Görögország már május közepén tervezi a nyitást - repjegy.hu

Feltehetően idén is népszerűek lesznek a könnyen megközelíthető szomszédos országok. Azok pedig, akik a nyárra még nem mernek komolyabb utazást tervezni, az őszi-téli hónapokban is kellemes időjárással kecsegtető úti célokra fognak összpontosítani.

A kérdés az lesz csupán, hogy az országok melyik oltást fogadják majd el, ez most még sajnos eléggé zavaros.

Mindenképpen szükség van egy egységes szabályozásra, hogy a turizmus mielőbb helyre tudjon állni és megoldott legyen az országok közötti utazás.

Az elkövetkező években azt várjuk, hogy átrendeződik majd a top úti célok listája, mivel előfordulhat, hogy egyes országok bezárkóznak – mint például tavaly Málta, vagy Új-Zéland. De az is lehet, hogy egyszerűen nem tudják majd lehetővé tenni a biztonságos utazás feltételeit.

Hogyan alakulnak majd az árak? Drágulásra vagy épp kihagyhatatlan last minute akciókra számíthatunk?

Mi úgy látjuk, nem sok jóra számíthatnak, akik kedvezményesen szeretnének utazni az idén, vagy akár a jövő évben. Nem érdemes a last minute akciókra alapozni, mert könnyen hoppon maradhat az utazni vágyó.

Ennek két oka lehet: az egyik, hogy a meg nem valósult utak egy részét csak elhalasztották és nem lemondták, így azok, akiknek van érvényes repülőjegyük, vagy szállásfoglalásuk, a nyitást követően azonnal foglalni fognak, ami magasabb töltöttséget eredményez, így már csak a drágább helyek lesznek elérhetőek.

A másik ok, hogy az emberek nagy része több, mint egy éve nem utazott sem szabadidős, sem családlátogatás céljából, így sokan már csak a lehetőségre várnak, hogy szinte bármi áron, de újra biztonságosan utazhassanak. Ez pedig nem indokolja, hogy a szolgáltatók különböző kedvezményekkel csábítsák az utazókat.

Várhatóan hogyan alakul majd a kínálat? Milyen járatok lesznek elérhetőek a nyári menetrendben?

A pandémia előtti járatsűrűség visszaállítása lassú és fokozatos lesz. A légitársaságok többsége azzal számol, hogy a járataik 30%-át indítják el és a legjobb esetben is csak év végén érhetik el a 2019-ben üzemelő járatszám 50%-át. A járvány előtt megszokott lefedettséget pedig csak jövőre, vagy 2023-ban érhetik el.

A pandémia előtti járatsűrűség visszaállítása lassú és fokozatos lesz - repjegy.hu

A leggyorsabb helyreállást határozottan a fapados légitársaságoktól várjuk, mivel ők rendelkeznek a kellő rugalmassággal és emiatt ők is lehetnek a nyár nagy nyertesei, mivel pillanatok alatt tudnak reagálni az országok nyitására, és indítani a repülőjáratokat. Ezt üdvözölni fogják az országok is és minden eszközzel segítik majd őket ebben, hogy mielőbb helyreálljon a turizmus.

Miben változhatnak az utazási szokások?

Nem számítunk arra, hogy a korábban megszokott kedvező árak gyorsan visszatérnek, ehelyett előtérbe kerül a biztonság és a nyugalom – mint fő szempont az utazásszervezésben. A turisták azokat az országokat fogják előnyben részesíteni, ahol alacsonyabb a fertőzöttségi szint, illetve számíthatnak egészségügyi ellátásra, szükség esetén. Fontos lesz, hogy az adott ország mit kér a beutazóitól, és hogy milyen egészségvédelmi szabályokkal működik a helyi turizmus. Kérdés például, hogy a kedvelt úti célokon korábban látott tömegeket miként fogják az országok szabályozni. Vélhetően egy Velencében, Párizsban, Barcelonában korábban megszokott zsúfoltság, felelős egészségügyi szabályozás mellett nem megengedhető, így ez még nagyban befolyásolhatja azt, hogy hova is utazhatunk a jövőben.