Repülőtér ismertető

Reptér ismertető: Párizs-Orly

A Párizs-Orly talán valamivel kevésbé ismert, mint a Charles de Gaulle, de ugyanúgy meghatározó pontja a franciaországi légi közlekedésnek. Egyrészt nagyon közel van a francia fővároshoz: alig fél óra alatt ott lehetünk tömegközlekedéssel is. Másrészt számtalan járata indul Európán kívülre is, így akkor is megfordulhatunk itt, ha csak átszállunk. Íme a legfontosabb információk a Párizs-Orly repülőtérről.


Az Orlyról

A Párizstól délre fekvő, három kifutóval rendelkező Orlyt eredetileg Villeneuve-Orly reptér néven adták át 1932-ben, Esonne és Val-de-Marne megyék határán. Évtizedeken át a francia főváros fő reptereként funkcionált, egészen a Charles de Gaulle 1974-es megnyitásáig. Ma már a legnagyobb belföldi forgalmat lebonyolító repülőtérnek számít, de nemzetközi járatok tekintetében is a második a CDG után. A pandémia előtt, 2019-ben 31,9 millió utas fordult meg itt. Összesen 48 ország 128 repterére indulnak innen járatok: az európai városokon túl többek között Észak-Amerikába, Afrikába és a Közel-Keletre is.

Szolgáltatások

Az Orlynak ugyan négy terminálja van, de a harmadik elsősorban amolyan csomópontként működik a többi között, de itt is találunk éttermeket, boltokat és lounge-okat.

A fentiekből az Orly 1-2-ben, illetve 4-ben is van bőséggel. Ezeken kívül a reptér teljes területén elérhető az ingyenes Wi-Fi (felár ellenében gyorsabb internetet is használhatunk), de pénzváltókat, ATM-ek is találunk. Az első terminálban egészségügyi központ működik 24 órában, ugyanitt, valamint az Orly 2-ben és 4-ben pedig gyógyszertárakat is vannak.

Ha nyugodtabb körülmények között szeretnénk eltölteni a reptéri időt, akkor érdemes valamelyik külön várótermet igénybe vennünk. Ezekből mindegyik terminálban találunk legalább egyet (az egyesben kettőt, a négyesben hármat is), a belépés pedig attól függ, hogy melyik légitársaság milyen típusú jegyével utazunk (üzleti-, illetve első osztályra szóló jeggyel felár nélkül igénybe vehetők), illetve, hogy melyiknél számítunk törzsutasnak. Az biztos, hogy mindegyikben kényelmesebb munkaállomásokon tudunk dolgozni, hívásokat elintézni, fel tudjuk tölteni az eszközeinket.

A megváltozott képességű utasok is igényelhetnek külön segítséget többek között a repülőtéren belüli közlekedéshez, a csomagfeladáshoz, vagy a beszálláshoz. Ugyanígy kérhető segítség akkor is, ha kiskorú utazik egyedül (belföldi járatok esetén négy, nemzetközieknél pedig ötéves kortól).

A terminálok között az Orlyval nevű könnyűmetrókkal közlekedhetünk, kényelmesen, külön felár nélkül.

Párizs Orly Repülőtér térképe

Megközelítése

Az Orly alig 13 kilométerre van Párizstól, így egyszerűen és gyorsan kijuthatunk a francia fővárosból. A kocsi és a taxi mellett több buszjárat is indul Párizs különböző megállóiból, éjszaka is, amikkel körülbelül 30 perc alatt ott lehetünk a reptéren. Szintén körülbelül fél óra alatt a Villejuif-Louis Aragon metróállomásról villamossal is megközelíthetjük. Ezeken kívül közvetlen járat köti össze Disneylanddel, illetve a Charles de Gaulle repülőtérrel is.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik:

Képek forrása: www.about-paris.com