Koronavírus Utazás előtt

Letölthető angol nyelvű igazolás a COVID-védőoltás részleteivel

Lehetőség van az oltóorvostól vagy háziorvostól angol nyelvű igazolás igénylésére, amely minden szükséges információt tartalmaz a beadott védőoltásról – azt is, ami a védettségi igazolványon nincs feltüntetve. Ez számos országba történő belépéskor szükséges lehet az oltottság megfelelő tanúsításához.

Mivel a Magyarországon kiállított védettségi igazolványok nem tartalmaznak minden részletet a védőoltással kapcsolatban (az oltóanyag típusát, a második adag beadásának dátumát), azonban egyes országokba való belépéskor a hatóságok ezeket is ellenőrzik, ezek hiányában vagy negatív tesztet kell felmutatni vagy kötelező karantén vár az utazókra.

A Turizmus.com turisztikai hírportál kérdésére Nemzeti Népegészségügyi Központ elküldte a lap szerkesztőségének azt a dokumentumot, amellyel a hazai utazók angol nyelven igazolhatják oltottságukat.

Az angol nyelvű nyomtatványt a védőoltás beadásakor kapott, magyar nyelvű igazolás alapján az oltóközpont illetve az oltópont orvosa vagy a háziorvos állítja ki és hitelesíti. A dokumentum tartalmazza az oltott személyes adatait, a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát. Az igazolás kiállítása nem jár külön költséggel, és az oltások beadása után visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban

A nyomtatvány letölthető a turizmus.com oldaláról, emellett a legtöbb oltóközpontban is megtalálható, valamint hamarosan a koronavirus.gov.hu oldalon is elérhető lesz.