Koronavírus Utazás előtt Utazási tanácsok

Beutazási szabályok országonként – így utazhat külföldre

Beutazási szabályok országonként - így utazhat külföldre jelenleg - repjegy.hu blog

Nem is olyan régen még bárhová utazhattunk. Gondoltunk egyet, repjegyet foglaltunk és pikk-pakk egy másik városban töltöttük a hétvégét, mesés tengerpartokon pihentünk, kihagyhatatlan látnivalókat húztunk le a bakancslistáról, vagy épp családtagjainkat, barátainkat látogattuk meg a világban.

Sajnos ezek voltak az első dolgok, amiket a koronavírus világjárvány elvett tőlünk, hiszen a legtöbb ország első intézkedései között a határok lezárása és a nemzetközi utasforgalom korlátozása volt. Ezek a szabályok ráadásul időnként és országonként változnak azóta is, a járvány fellángolását vagy épp enyhülését lekövetve.

Nem könnyű folyamatosan tájékozódni, ezért készítettünk egy összeállítást a magyarok által leginkább látogatott országok koronavírussal kapcsolatos beutazási szabályairól, a tesztelési kötelezettségekről, a karanténszabályokról, a védettek utazásáról és minden olyan információról, ami segítségére lehet utasainknak a tervezésben.

Cikkünket rendszeresen ellenőrizzük és frissítjük! – 2021.06.03.

Tartalomjegyzék

 1. Amerikai Egyesült Államok
 2. Ausztria
 3. Ciprus
 4. Egyesült Királyság
 5. Egyiptom
 6. Franciaország
 7. Görögország
 8. Hollandia
 9. Horvátország
 10. Írország
 11. Kanada
 12. Málta
 13. Mexikó
 14. Németország
 15. Olaszország
 16. Portugália
 17. Spanyolország
 18. Törökország

Cikkünk hamarosan további országokkal bővül!


Amerikai Egyesült Államok

Szabad-e a beutazás: nem amerikai állampolgárok beutazása NEM lehetséges
Kötelező-e a teszt: IGEN, de az elfogadott tesztek feltételeit a légitársaságok szabályozzák
Kötelező-e a karantén: IGEN, minimum 7 napos otthontartózkodás
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Továbbra is tilos a schengeni övezetből (így Magyarországból is) a beutazás az Egyesült Államok területére. Kivétel alá tartoznak az USA állampolgárok, USA állampolgár házastársa, a 21. életévét be nem töltött és nem házas USA állampolgár szülője, testvére, gondozója, az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint bizonyos hivatali célból beutazók.

Az USA-ba történő utazáskor minden külföldről légi úton érkező utasnak (2 év fölött) már a felszálláskor rendelkeznie kell negatív (papír alapú vagy elektronikus) COVID-19 teszt dokumentációval: maximum 3 napos mintából vett negatív PCR teszt (SARS-CoV-2),vagy a fertőzöttségen átesettség pozitív tesztje és orvosi igazolás arról, hogy az utazó utazóképes állapotban van.

Megérkezést követően teljes otthoni izoláció szükséges, 3-5 napon belül tesztelés javasolt, ezzel együtt is 7 napos otthontartózkodás (amennyiben valaki nem végezteti el a javasolt tesztet, úgy 10 napos a karantén). A karanténkötelezettséget mindenki a saját otthonában tartja be.

Forrás:


Ausztria

Szabad-e a beutazás: Magyarországról IGEN, egyébként kiindulási országtól függ
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi PCR teszt, vagy 2 napnál nem régebbi antigén gyorsteszt, kivéve ha valaki igazoltan átesett a betegségen, vagy beoltották.
Kötelező-e a karantén: Magyarországról beutazóknak NEM
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK, akik megkapták a koronavírus elleni oltást (részletes szabályok alább)

Ausztriába EU-s és EGT országokból lehet szabadon beutazni. Ausztriában tranzitálni viszont minden országból lehetséges, ilyen esetben a célország beutazási feltételeinek is eleget kell tenni (reptéren ellenőrzik a papírokat).

A beutazás feltétele a belépést megelőző 72 órában készült negatív PCR  vagy a beutazást megelőző 48 órában készült negatív antigén tesztről szóló orvosi igazolás felmutatása (német vagy angol nyelvű teszteredmény). Amennyiben a beutazáskor ez a dokumentum nem áll rendelkezésre, úgy azt 24 órán belül szükséges pótolni.

Ugyanakkor az a személy, aki igazolni tudja, hogy a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett (a 3 hónapon belüli antitest teszt igazolást is elfogadják), vagy igazolni tudja, hogy Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna vagy Sinopharm vakcinával beoltották, mentesül a tesztelési kötelezettség alól.

A védettséget az alábbiak szerint ismerik el (a beutazás idejétől számítva):

 • egy oltás esetén 3 hónapon belül
 • két oltás esetén az elsőtől számított 9 hónapon belül
 • egyadagos oltástípus esetén 22 nap és 9 hónap között

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, azonban a 10 és 18 év közötti – nem oltott és nem gyógyult – gyermekek, akik oltottsági- vagy gyógyultsági igazolással beutazó felnőtt kíséretében utaznak be, teszt bemutatására kötelesek.

Karanténkötelezettség Magyarországról történő beutazás esetén nem áll fenn.

Forrás:


Ciprus

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR tesztet kérnek beutazáskor és 1 további tesztet végeznek érkezést követően
Kötelező-e a karantén: IGEN, az érkezést követően elvégzett PCR teszt eredményét karanténban kell megvárni
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK az oltott utazók a korlátozások alól

Ciprus különböző kockázati kategóriákba sorolja az országokat, mely kategóriáknak megfelelően szabja meg a beutazási feltételeket. A zöld, narancssárga, vörös és szürke kategóriák közül Magyarország a vörös kategóriába tartozik. Ennek megfelelően a Magyarországról Ciprusra érkező utasok be kell mutassanak egy az indulás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR tesztről szóló angol nyelvű igazolás. Ugyanakkor érkezéskor is PCR teszt elvégzésére kötelesek (mely költségét az utasok fedezik). Az érkezést követő teszt eredményének megérkezéséig házi karanténban kell maradniuk.

Oltásra vonatkozó követelmények:

Ciprus kivételt tesz az oltott utazókkal és felmenti a tesztelési- és karantén kötelezettség alól azokat, akik az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagok valamelyikével (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), vagy az orosz Szputnyik V vakcinával lett beoltva. Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást is (az egyadagos védőoltások esetében az oltás napját követő 14 nap után lehet beutazni).

Beutazás előtt regisztráció szükséges: Cyprus Flight Pass: https://cyprusflightpass.gov.cy/! A formanyomtatvány kitöltése mellett az oltott utazóknak a védettségi igazolásukat is fel kell tölteniük.

A betegségből adódó védettséget, és az erről szóló igazolásokat nem fogadják el.

Forrás:


Egyesült Királyság

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, összesen 3 tesztet kérnek, egyet az indulás előtti 3 napból, egyet a beutazást követő 2. napon, egyet pedig a 8. napon
Kötelező-e a karantén: IGEN, 10 napos karantént írnak elő
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó kivételek

Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 10 napos karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérőek lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél. Az alapvető szabályok megegyeznek!

Anglia negatív koronavírus teszthez köti a külföldről történő beutazást:

 • az indulástól számított 3 napnál nem régebbi negatív PCR, LAMP, antigén teszt (de ezekre vonatkozóan speciális követelményeket támasztanak) nyomtatott vagy elektronikus formában bemutatva. Az igazolásnak tartalmaznia kell a nevet (úti okmánynak megfelelően), születési dátumot, az eredményt, a mintavétel idejét, a mintavételező szolgáltató nevét és elérhetőségét, valamint a teszt típusát.
 • kötelező tesztelésből kivétel: 11 év alatti gyermekek

Ezeken túl 10 napos házi karanténkötelezettség van érvényben a sárga listás országokból érkezőknek (Magyarországról is)! A karantén szabaduláshoz összesen 3 tesztre van szükség, egy teszt a beutazás előtt fentiekben leírt módon, majd 2 további teszt a beutazást követően, a karantén második és a nyolcadik napján. Ezeket a beutazást követő teszteket már indulás előtt meg kell rendelni, ki kell fizetni: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/

Walesben, Skóciában és Észak-Írországban ugyanezek a szabályok érvényesek!

Az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz előre regisztrálni szükséges egy úgynevezett passenger locator form online kitöltésével: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

A korlátozások és előírások alól nem mentesülnek a beoltott utazók.

Forrás:


Egyiptom

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 1 db 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kell bemutatni (akkor is, ha valaki átesett a betegségen vagy már be van oltva)
Kötelező-e a karantén: NEM, az Európából érkező utasok nem kerülnek karanténba
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Egyiptom megnyitotta határait, fogadja a nemzetközi repülőjáratokat. A beutazáshoz minden 6 éven felüli utasnak kötelezően be kell mutatnia egy a repülőjárat indulásától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet, angol nyelven, kinyomtatva, aláírva, pecsételve. A Párizsból, Frankfurtból, London Heathrow-ról, Japánból, Kínából, Thaiföldről, Észak-Amerikából, Dél-Amerikából vagy Kanadából érkező utasok a gép indulásától számított 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatására kötelesek. A negatív PCR teszt eredmény felmutatása alól az sem kap felmentést, aki igazolni tudja, hogy a COVID-19 betegségen már átesett vagy az oltást megkapta. PCR teszt felmutatása alól egyedül a 6 éven aluli gyermekek jelentenek kivételt. 

Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD-ért. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt.  Az útlevél ellenőrzés előtt minden érkező utas köteles kitölteni egy egészségi állapotra vonatkozó regisztrációs lapot, amelyen elérhetőségeit (egyiptomi tartózkodási hely, telefonszám, email cím) és biztosításának adatait is meg kell adni.

Forrás:


Franciaország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kérnek
Kötelező-e a karantén: az Európából utazóknak NEM
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Franciaországban 11 éven felüli belépőknek 72 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is. Az Európai térségből (Európai Unió, Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Svájc, San Marino, Vatikán Állam) érkezők számára nincs kötelező karantén.

Forrás:


Görögország

Szabad-e a beutazás: IGEN, magyar állampolgárok beutazhatnak
Kötelező-e a teszt: a nem beoltottak számára IGEN
Kötelező-e a karantén: annak, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, vagy nem mutat be friss negatív tesztet IGEN
Oltottsági információk: oltottak szabadon utazhatnak (második oltás után 14 nappal), minden oltást elfogadnak, de az oltási igazolvány szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljen

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal. A beutazások esetében karanténkötelezettség is hatályban van, amely alól több ország állampolgárai, köztük a magyar állampolgárok is mentesülnek, amennyiben rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy negatív PCR teszttel.

Az oltottságból adódó védettséget okmánnyal kell igazolni. Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma. Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

A betegségen átesettek védettségüket a következők szerint igazolhatják: egy a küldő állam által kiállított, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium által kiállított igazolással, ami angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelvű és tartalmazza a betegségen átesett személy úti okmány szerinti nevét és a megbetegedés dátumát. Ezt az igazolást a megbetegedés (pozitív teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakban tekintik érvényesnek.

Fentiek mellett szúrópróbaszerű tesztelések előfordulhatnak légi és szárazföldi úton történő belépés során egyaránt.

Görögországba való utazás előtt kötelező az online regisztráció: https://travel.gov.gr/#/

Forrás:


Hollandia

Szabad-e a beutazás: IGEN, de csak a feltétlenül szükséges utakat javasolják
Kötelező-e a teszt: IGEN, egy 3 napnál nem régebbi PCR és egy 1 napnál nem régebbi antigén gyorsteszt szükséges, vagy egy 1 napnál nem régebbi PCR teszt
Kötelező-e a karantén: IGEN, a beutazáskor felmutatott negatív teszttől függetlenül is 10 napos karantént rendelnek el (amit 5 nappal lehet csökkenteni)
Oltottsági információk: NINCSENEK kivételszabályok az oltottakra vonatkozóan

Az EU-ból és a schengeni területről érkezők beutazhatnak az országba, de 13 éves kortól tesztelési kötelezettség van érvényben a Hollandiába utazónak és Hollandiában tranzitálóknak egyaránt.

Beutazáskor a következő opciók egyikét fogadják el:

 • Az érkezési időpontnál 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről (repülő, vonat, busz, hajó esetében) és egy, a közlekedési eszköz (csak repülő vagy vonat esetében) fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi, gyorstesztről szóló papír alapú vagy digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat.
 • A közlekedési eszköz fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló nyomtatott / digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat.

A Hollandiában mindössze csak átutazó utasok részéről is, az érkezési időpontnál 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény bemutatása szükséges.

A védettségi/ oltási igazolvánnyal rendelkező állampolgárok részéről is szükséges a negatív PCR-teszteredmény bemutatása (és a karantén-kötelezettség is érvényes rájuk).

A szárazföldi határokon gépkocsival érkezők esetében nem áll fenn tesztelési kötelezettség.

Forrás:


Horvátország

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 2 napnál nem régebbi PCR teszt vagy antigén gyorsteszt szükséges
Kötelező-e a karantén: annak, aki nincs beoltva, nem esett át a betegségen, vagy nem mutat be friss negatív tesztet IGEN
Oltottsági információk: oltottak szabadon utazhatnak, de ehhez a plasztik kártyát és a papír alapú oltási igazolványt is fel kell mutatni.

Horvátországi beutazás teszteléshez van kötve. Az alábbi tesztelési kötelezettség van érvényben a nem beoltottak részére:

 • a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív PCR tesztet vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorstesztet kell felmutatni belépéskor, vagy
 • saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégzett teszt, melynek eredményéig házi karanténban kell tartózkodni (lehet apartman, hotel vagy magánház is, de erről nyilatkozni kell), vagy
 • mentesül a tesztelés alól, aki már átesett a COVID-19 betegségen és azt belépéskor igazolja egy 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal kiállított pozitív PCR- vagy antigén teszttel, vagy orvosi igazolással.
 • szintén mentesül aki már be van oltva (részletek alább)

A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt negatív (PCR, antigén gyorsteszt) eredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal vagy oltási igazolvánnyal.  

Oltottságra vonatkozó szabályok, kivételek:

Magyarországgal kétoldalú megállapodás van érvényben, miszerint kölcsönösen elfogadják egymás oltási igazolványát. A Horvátországba történő beutazás magyar védettségi igazolvánnyal – a jelenlegi gyakorlat szerint – a következő módon lehetséges: a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát ÉS – mivel a magyar plasztik kártyán az oltási részletek nem szerepelnek – a papíralapú oltási igazolást is fel kell mutatni.

Az oltási időpontokat és a felvett dózisok számát az alábbiak szerint veszik figyelembe. Korlátozások nélkül lehet beutazni, ha:

 • mindkét oltást megkapta az utazó és a második oltás időpontjához képest eltelt legalább 14 nap
 • Pfizer/Moderna/Sputnik vakcinák valamelyikének első dózisát megkapta és eltelt legalább 22 nap, de nem telt el 42 nap
 • AstraZeneca vakcina első dózisát legalább 22 napja, de maximum 84 napja megkapta az utazó

Forrás:


Írország

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, egy 3 napnál nem régebbi PCR-teszt eredményt fel kell mutatni
Kötelező-e a karantén: IGEN, 14 napos karantént rendelnek el (amiből 5 nap elteltével, negatív teszttel lehet szabadulni)
Oltottsági információk: NINCSENEK kivételszabályok az oltottakra vonatkozóan

Írországba történő beutazáshoz egy darab, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredményét kell bemutatni a határnál. Repülővel utazóknak már a felszállás előtt kérhetik az erről szóló igazolást. Továbbá érkezés előtt vagy érkezéskor el kell végezni egy online regisztrációt:

Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 14 nap karantént írnak elő. Ez alól csak 5 nap elteltével és 1 db negatív COVID-19 PCR teszttel lehet mentesülni.

Az oltottságot nem veszik figyelembe.

Forrás:


Kanada

Szabad-e a beutazás: külföldi állampolgárok beutazása NEM lehetséges
Kötelező-e a teszt: IGEN, légi és szárazföldi belépéskor egyaránt (légi úton ráadásul duplán tesztelnek: felszállás előtt be kell mutatni, és érkezéskor a reptéren is van kötelező tesztelés)
Kötelező-e a karantén: IGEN, negatív PCR teszttől függetlenül 14 napos izolációra kötelezik a beutazókat
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Kanadában beutazási tilalom van érvényben, mely értelmében a kanadai állampolgárokon, illetve az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőkön kívül nem lehet az országba utazni.

Minden 5 éven felüli, Kanadába utazónak – kiindulási állomásától függetlenül – 72 óránál nem régebbi, 1 darab negatív PCR-tesztről szóló igazolást kell bemutatnia a Kanadába induló repülőjáratra történő felszállás előtt. A megszabott 72 óra a teszt mintavételének időpontjától kerül számításra. A negatív teszt igazolása a felszálláshoz és a beléptetéshez szükséges, nem érinti a Kanadába történő beutazást követően előírt 14 napos házi karantént, azaz a negatív PCR- teszt ellenére is karanténba kell vonulni a külföldről beutazóknak.

A légi úton történő belépéskor egy további PCR-teszt elvégzését írják elő, ami valamennyi kanadai reptéren kötelező. Ennek eredményét az utasnak egy kijelölt hotelben kell megvárnia, tehát nem folytathatja útját Kanada más városaiba. A teszteredmények közlése akár 3 napot is igénybe vehet, ezalatt a szállásköltségek az utast terhelik. Negatív eredmény esetén a beutazó elhagyhatja a kijelölt szállodát, és fokozott hatósági ellenőrzés mellett otthonában köteles letölteni a 14 napos karantén fennmaradó részét. 

Forrás:


Málta

Lehetséges-e a beutazás: IGEN, Magyarországról belehet utazni
Kötelező-e a teszt: NEM kötelező, DE karanténba kerül aki nem visz magával egy 3 napnál nem régebbi negatív PCR tesztet
Kötelező-e a karantén: IGEN, 14 napos karantént írnak elő, DE ha negatív PCR tesztet visz a beutazó, akkor nem kerül karanténba
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Magyarország területéről be lehet utazni Máltára. A szigetországba érkező külföldi utazóknak azonban, a belépéskor 14 napos, hatóságilag ellenőrzött, házi karantént rendelnek el. Ez alól minden olyan utas mentesül, aki a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt mutat be.

Tesztre tehát nem kötelezik a beutazókat, de csak azzal lehet elkerülni a karantént. Ha valaki nem visz magával egy negatív PCR tesztet, akkor nem mentesül a karanténkötelezettség alól!

Ezenkívül a beutazáshoz előzetes regisztráció is szükséges, két űrlapot is ki kell tölteni, egy passenger locator form és egy public health travel declaration form leadása is kötelező: https://www.maltairport.com/declarationforms/

Forrás:


Mexikó

Szabad-e a beutazás: IGEN, állampolgárságtól és kiindulási országtól függetlenül
Kötelező-e a teszt: NEM
Kötelező-e a karantén: NEM
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Mexikóba bárki, állampolgárságától és kiindulási országától függetlenül beutazhat, ha teljesíti a beutazás általános feltételeit. Az ország északi, Egyesült Államokkal közös szárazföldi határán ugyanakkor csak akkor lehet átlépni a határt, ha a határátlépés célja „szükséges”. A turisztikai, látogatási célú határátlépések nem tartoznak ebbe a körbe. Az intézkedést változatlan tartalommal kiterjesztették az ország déli, Guatemalával és Belize-zel közös szárazföldi határára is. 

Nincs előzetes regisztrációs kötelezettség, de a repülőjáratokon ki kell tölteni az „Egészségügyi Kockázatok Azonosításra Szolgáló Kérdőívet”.

Forrás:


Németország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: légi úton érkezőknek IGEN, 2 napnál nem régebbi negatív gyorstesztet, vagy 3 napnál nem régebbi negatív PCR tesztet kérnek
Kötelező-e a karantén: IGEN, 10 napos házi karantént írnak elő a beutazóknak (de negatív teszt, oltási igazolás, betegségből adódó védettségi igazolás mentesít a karanténtól)
Oltottsági információk: Az oltottak MENTESÜLNEK a tesztelés és karantén kötelezettsége alól (csak EU-engedélyezett vakcina, mindkét adag + 14 nap)

Németország a COVID-19 fertőzöttség tekintetében 4 kategóriába osztja a világ országait:

 • rizikómentes terület
 • rizikóterület
 • magas fertőzöttségű terület
 • vírusvariáns terület

Az egyes kategóriákra más és más beutazási szabályok vonatkoznak, a karanténszabályok pedig tartományonként eltérőek lehetnek. Magyarország június 1-től már az enyhébb “rizikómentes terület” kategóriába tartozik, azonban a légi úton történő beutazás feltételein ez nem változtat.

Május 13-tól figyelembe veszik az oltottságot is. A teljesen beoltott és gyógyult személyek mentesülnek a tesztelési kötelezettség és a karanténkötelezettség alól (kivéve a vírusvariáns területekről érkezők). Németország akkor tekint teljesen beoltottnak egy személyt, ha az oltási sorozata legalább 14 napja volt (tehát ha például két adagos vakcinát kapott, akkor mindkét adagot megkapta és a másodiktól számítva eltelt legalább 2 hét). Ezenkívül kizárólag az EU által engedélyezett vakcinákat fogadják el, amelyek jelenleg ezek: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. A betegségből adódó védettséget pedig egy legfeljebb 6 hónapos, de legalább 28 napos pozitív PCR teszt eredménnyel lehet igazolni.

Attól, aki nincs beoltva, vagy nem esett át a betegségen negatív COVID-19 teszt-eredményt kérnek a belépéshez. Elfogadják a legfeljebb 48 órával korábban készült antigén gyorstesztet, vagy a maximum 72 órával korábban készült PCR, RT-LAMP, TMA teszteket (a mintavételtől számítják az időt). Az otthon elvégezhető gyorsteszteket nem fogadják el, csak a hivatalos teszteket. Az eredményekről szóló dokumentumot angol, német, francia, olasz vagy spanyol nyelven fogadják el.

A negatív teszttel érkezők részére nem rendelik el a karantént, tehát a védettséget élvező utasokon túl a negatív teszttel érkezők is mentesülnek.

A karanténra tartományonként különböző előírások vonatkoznak:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

Kockázati besorolástól függetlenül, minden Németországba utazónak el kell készítenie egy digitális regisztrációt a beutazást megelőzően:
https://www.einreiseanmeldung.de/#/

Az átszálló, tranzit utazókra ugyanazok a védettségi szabályok és a tesztelési követelmények érvényesek, mint a beutazókra (egyetlen kivétel a nem schengeni területről nem schengeni területre utazók).

Forrás:


Olaszország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 2 napnál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszt eredményt kérnek
Kötelező-e a karantén: IGEN, 10 napos karantént írnak elő a beutazóknak, de a hozott negatív teszt ez alól mentesít
Oltottsági információk: szabadon beutazhatnak az országba akik két adag oltásban részesültek

Olaszországba Magyarországról és Európai Uniós tagállamokból lehetséges a beutazás, de teszteléshez és karanténkötelezettséghez kötött.

2021. július 31-ig az EGT tagállamokból beutazó személyeknek kötelező a 48 órán belül elvégzett negatív PCR /antigén gyorsteszt bemutatása, illetve a lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál történő bejelentkezés. Negatív teszteredmény hiányában a beutazó 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak köteles alávetni magát Olaszországban.

A tesztelési kötelezettség alól a 2 éven aluli gyermekek mentesülnek. Továbbá az EU által engedélyezett vakcinák valamelyikével teljesen beoltott, vagy az előző 6 hónapban COVID-19 fertőzésen igazoltan átesett személyek.

Az olasz hatóságok az európai digitális védettségi igazolvány bevezetéséig átmeneti intézkedéseket vezettek be. Egyelőre csak az EU által engedélyezett védőoltásokat csak fogadják el.

Forrás:


Portugália

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kérnek a szárazföldi beutazáskor és a szigeteken egyaránt
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM
Oltottsági információk: Madeira szigetére történő beutazáskor elfogadják a 90 napnál nem régebbi orvosi igazolást a fertőzöttségből adódó védettségről, vagy az oltási igazolást az immunitási idő figyelembe vételével

Portugália szárazföldi területére azon országok területéről, ahol a 100 ezer lakosra jutó esetszám 150 és 500 között van, 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel és csak létfontosságú utazási céllal lehet beutazni. Magyarország is ezen területek közé tartozik.

Az Azori-szigetekre szintén csak 72 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet belépni, de a teszt akár az érkezést követően is elvégezhető, ilyenkor viszont az eredményre karanténban kell várakozni (és amennyiben az utazás 7 napnál tovább tart, úgy a 6. napon ismét tesztre kötelezik a szigetekre beutazókat).

Madeirán is kérik a 72 óránál nem régebbi tesztet, és aki ezzel nem rendelkezik már a beutazáskor, kérheti a helyszínen történő tesztelést (ebben az esetben az otthonukban vagy a szállásukon kel megvárni az eredményt). Aki a tesztelést megtagadja, 14 nap karanténra kötelezik. Madeira figyelembe veszi továbbá a védettséget igazoló dokumentumokat is: ennek megfelelően, aki orvosi igazolást mutat be arról, hogy az elmúlt 90 napban átesett a COVID-19 fertőzésen, valamint aki védettségi igazolást mutat be az oltásról (az immunitási idő figyelembe vételével) szabadon beutazhat a szigetre.

Portugáliába történő belépéshez regisztrálni szükséges: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card

Forrás:


Spanyolország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN, magyar állampolgárok beutazhatnak
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kérnek
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM kötelező
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Spanyolországba Magyarországról, az Európai Uniós tagállamokból és a Schengeni területről lehetséges a beutazás, de teszteléshez kötött.

Minden 6 évnél idősebb beutazó köteles a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt igazoló dokumentumot bemutatni. A tesztről kiállított dokumentumnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: a beutazó neve, útlevél vagy személyi igazolvány száma, a teszt elvégzésének dátuma, a tesztet végző intézmény megnevezése és elérhetősége, alkalmazott módszer, a teszt eredménye (és spanyol, angol, francia vagy német nyelven kell kiállítani).

Ugyanakkor légi úton történő utazáskor minden beutazónak ki kell töltenie egy formanyomtatványt, mely elektronikus úton elérhető: https://www.spth.gob.es/

Spanyolországba a legtöbb kiindulási országból történő beutazás esetén karanténkötelezettség nincs.

Forrás:


Törökország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN, magyar állampolgárok beutazhatnak
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kérnek (enélkül már a repülőjáratra sem engedik fel)
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM (csak bizonyos vírusvariáns területekről)
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK a korlátozások alól a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők

6 éves kor feletti utazóktól negatív koronavírus teszteredményt kérnek Törökországban. A PCR teszt nem lehet 72 óránál régebbi a repülőjárat indulásától számítva. A tesztelési kötelezettség a tranzitáló utasokra is érvényes. Karanténra csak a vírusvariáns gócpontoknak számító országokból érkezőket kötelezik (India, Brazília, Dél-Afrika, Nagy-Britannia).

Törökországgal kétoldalú megállapodást kötött Magyarország, melynek értelmében török és magyar hatóságok kölcsönösen elfogadják a védettségi igazolványokat. Tehát, aki magyar védettségi igazolvánnyal szeretne Törökországba utazni mentesül a tesztelési kötelezettség alól. A magyaron kívül még a szerb állampolgárok védettségét is elfogadják.

A légi utasok a Törökországba történő belépés előtt el kell készítsenek egy online regisztrációt (72 órával az indulás előtt). A sikeres regisztrációt már a járatindulás előtt a légitársaság is ellenőrzi: https://register.health.gov.tr/ Ezt minden légi utas el kell végezze, védettségtől függetlenül.

Forrás:


Fontos!

 • A légitársaságok szabályai eltérőek lehetnek, ezért utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni a légitársaság utasok felé támasztott elvárásait (maszkviselés, tesztelés, nyilatkozatok és további speciális kritériumok), hiszen ha ezeknek nem felel meg az utas, a légitársaság megtagadhatja a szállítást!
 • A felsorolt információk kizárólag a koronavírus járvány miatt bevezetett utazási korlátozásokat, rendkívüli beutazási szabályokat tartalmazzák. A járványtól független, általános beutazási- és vízum feltételekre nem térnek ki.

Cikkünk hamarosan további országokkal bővül!