Koronavírus Utazás előtt Utazási tanácsok

Beutazási szabályok országonként – így utazhat külföldre

Beutazási szabályok országonként - így utazhat külföldre jelenleg - repjegy.hu blog

Nem is olyan régen még bárhová utazhattunk. Gondoltunk egyet, repjegyet foglaltunk és pikk-pakk egy másik városban töltöttük a hétvégét, mesés tengerpartokon pihentünk, kihagyhatatlan látnivalókat húztunk le a bakancslistáról, vagy épp családtagjainkat, barátainkat látogattuk meg a világban.

Sajnos ezek voltak az első dolgok, amiket a koronavírus világjárvány elvett tőlünk, hiszen a legtöbb ország első intézkedései között a határok lezárása és a nemzetközi utasforgalom korlátozása volt. Ezek a szabályok ráadásul időnként és országonként változnak azóta is, a járvány fellángolását vagy épp enyhülését lekövetve.

Nem könnyű folyamatosan tájékozódni, ezért készítettünk egy összeállítást a magyarok által leginkább látogatott országok koronavírussal kapcsolatos beutazási szabályairól, a tesztelési kötelezettségekről, a karanténszabályokról, a védettek utazásáról és minden olyan információról, ami segítségére lehet utasainknak a tervezésben.

Cikkünket rendszeresen ellenőrizzük! Utolsó frissítés dátuma: 2021.09.17.

Tartalomjegyzék

 1. Amerikai Egyesült Államok
 2. Ausztria
 3. Ciprus
 4. Egyesült Királyság
 5. Egyiptom
 6. Franciaország
 7. Görögország
 8. Hollandia
 9. Horvátország
 10. Írország
 11. Kanada
 12. Málta
 13. Mexikó
 14. Németország
 15. Olaszország
 16. Portugália
 17. Spanyolország
 18. Törökország

Cikkünk hamarosan további országokkal bővül!


Amerikai Egyesült Államok

Szabad-e a beutazás: nem amerikai állampolgárok beutazása NEM lehetséges
Kötelező-e a teszt: IGEN, de az elfogadott tesztek feltételeit a légitársaságok szabályozzák
Kötelező-e a karantén: RÉSZBEN, minimum 7 napos otthontartózkodás előírt az oltással nem rendelkező utazóknak
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK a karanténkötelezettség alól a beoltott utazók (részletes szabályok alább)

Továbbra is tilos a schengeni övezetből (így Magyarországról is) a beutazás az Egyesült Államok területére. Kivétel alá tartoznak az USA állampolgárok, USA állampolgár házastársa, a 21. életévét be nem töltött és nem házas USA állampolgár szülője, testvére, gondozója, az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint bizonyos hivatali célból beutazók.

Az USA-ba történő utazáskor minden külföldről légi úton érkező utasnak (2 év fölött) már a felszálláskor rendelkeznie kell negatív (papír alapú vagy elektronikus) COVID-19 teszt dokumentációval: maximum 3 napos mintából vett negatív PCR teszt (SARS-CoV-2),vagy a fertőzöttségen átesettség pozitív tesztje és orvosi igazolás arról, hogy az utazó utazóképes állapotban van.

Fontos! A légitársaságok szabják meg a részletes szabályokat az elkészült tesztekkel kapcsolatban. Minden esetben a légitársaság tájékoztatása az irányadó!

Az USA-ban elfogadott (Pfizer, Moderna, Janssen), vagy a WHO sürgősségi listáján szereplő (Pfizer, Astrazeneca, Serum Institute of India, Janessen, Moderna, Sinopharm, Sinovac) oltóanyaggal beoltott utasoknak, aki az oltás típusának megfelelően rendelkeznek a második oltással és eltelt 14 nap nem szükséges házikaranténba vonulnia, amennyiben az országba való belépése engedélyezett. A magyar védettségi igazolványt, vagy az Uniós COVID-igazolványt nem fogadják el igazolásként.

Az elfogadott oltással nem rendelkezőknek megérkezést követően teljes otthoni izoláció szükséges, 3-5 napon belül tesztelés javasolt, ezzel együtt is 7 napos otthontartózkodás (amennyiben valaki nem végezteti el a javasolt tesztet, úgy 10 napos a karantén). A karanténkötelezettséget mindenki a saját otthonában tartja be.

Forrás:


Ausztria

Szabad-e a beutazás: Magyarországról IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi PCR teszt vagy 2 napnál nem régebbi antigén gyorsteszt, kivéve ha valaki igazoltan átesett a betegségen vagy beoltották.
Kötelező-e a karantén: Magyarországról beutazóknak NEM
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK, akik megkapták a koronavírus elleni oltást

Ausztriába EU-s és EGT országokból lehet szabadon beutazni. Ausztriában tranzitálni viszont minden országból lehetséges, ilyen esetben a célország beutazási feltételeinek is eleget kell tenni (reptéren ellenőrzik a papírokat).

A beutazás feltétele a belépést megelőző 72 órában készült negatív PCR  vagy a beutazást megelőző 48 órában készült negatív antigén tesztről szóló orvosi igazolás felmutatása (német vagy angol nyelvű teszteredmény). Amennyiben a beutazáskor ez a dokumentum nem áll rendelkezésre, úgy azt 24 órán belül szükséges pótolni.

Ugyanakkor az a személy, aki igazolni tudja, hogy a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett (a 3 hónapon belüli antitest teszt igazolást is elfogadják), vagy igazolni tudja, hogy Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm vagy Sinovac vakcinával beoltották, mentesül a tesztelési kötelezettség alól. A magyar védettségi igazolványt nem, az uniós Covid-igazolást elfogadják.

A védettséget az alábbiak szerint ismerik el (a beutazás idejétől számítva):

 • egy oltás esetén 3 hónapon belül
 • két oltás esetén az elsőtől számított 9 hónapon belül
 • egyadagos oltástípus esetén 22 nap és 9 hónap között

Kiskorúak:

A nem egyedül utazó, 12 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, azonban a 12 és 18 év közötti – nem oltott és nem gyógyult – gyermekek, akik oltottsági- vagy gyógyultsági igazolással beutazó felnőtt kíséretében utaznak be, teszt bemutatására kötelesek.

Karanténkötelezettség Magyarországról történő beutazás esetén nem áll fenn.

Forrás:


Ciprus

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: Magyarországról érkezőknek NEM
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK az oltott utazók minden beutazási korlátozás alól (elfogadják a magyar oltási igazolványt)

Június 24-től Ciprus zöld kategóriába sorolta Magyarországot, így a magyar állampolgárok teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Ciprusra.

Az utazás előtti regisztráció viszont továbbra is kötelező:

A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra feltöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket a zsúfolt, beltéri helyeken való tartózkodásra (például éttermek belső részein, bevásárlóközpontokban).

A ciprusi kategória besorolásoktól függetlenül Magyarország és Ciprus között él a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó megállapodás.

A magyar védettségi igazolványra a korlátozásmentes visszaúthoz továbbra is szükség van, hiszen csak azok mentesülnek a külföldi utazás után elrendelt magyarországi karanténtól, akik rendelkeznek a beutazáskor védettségi igazolvánnyal.

Forrás:


Egyesült Királyság

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, egy teszt szükséges az indulás előtti 3 napból, egy a beutazást követő 2. napon, egy pedig a 8. napon (a 3. teszt csak a teljes védettséggel nem rendelkezőknek)
Kötelező-e a karantén: IGEN, a teljes védettséggel nem rendelkezőknek 10 napos karantént írnak elő
Oltottsági információk: a teljes védettséggel rendelkezők MENTESÜLNEK a karanténkötelezettség és a 3. COVID-teszt alól

A brit hatóságok az országokat piros, sárga és zöld kategóriába sorolják, Magyarország jelenleg a sárga (amber) kategóriába tartozik. Az előírások beutazókat két csoportra osztják aszerint, hogy teljes védettséggel rendelkeznek-e vagy sem.

Teljes védettséggel az rendelkezik, aki az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinából mindkét dózist megkapta, legalább 14 nappal az országba történő érkezés előtt, és ezt az EU Digitális COVID Igazolvánnyal bizonyítani tudja.
(A fertőzöttségen átesettség nem jelent semmilyen könnyebbséget az Egyesült Királyságba történő beutazás során.)

Minden utas számára kötelező (védettségtől függetlenül) az érkezés előtt 72 órán belül elvégzett negatív COVID-teszt (PCR vagy antigén), angol, francia vagy spanyol nyelven kiállítva (fordítást nem fogadnak el), nyomtatott vagy digitális formában. Ezt a legkésőbb a brit határőrségnek be kell mutatni, de már a légitársaság is kérheti a beszállításkor.
A 11 év alatti gyermekek számára nem kötelező a tesztelés.

A beutazás előtti teszt-követelmények eltérnek az egyes országrészekben, részletek az alábbi linkeken: Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország

Emellett a teljes védettséggel rendelkező utasoknak a beutazást követő 2. napon 1 darab PCR tesztet (PCR) elvégezniük, amit a beutazást megelőzően meg kell rendelniük. A tesztek megrendelése az alábbi linkeken történhet: Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország

A teljes védettséggel nem rendelkező utasoknak 10 nap házi karantént írnak elő, ezenkívül megkövetelnek további két PCR-tesztet, amelyeket a beutazást követő karantén 2. és 8. napján kell elvégezni – ezeket szintén előzetesen kell megrendelni az utasoknak. A házi karantén a végrehajtás módja, valamint az esetleges kivételek eltérhetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél.

Az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz előre regisztrálni szükséges egy úgynevezett passenger locator form online kitöltésével: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

Forrás:


Egyiptom

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 1 db 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kell bemutatni (kivéve az oltottaknak)
Kötelező-e a karantén: NEM, az Európából érkező utasok nem kerülnek karanténba
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK a korlátozások alól, a teljesen beoltott utazók (részletes szabályok alább)

Egyiptom megnyitotta határait, fogadja a nemzetközi repülőjáratokat. A beutazáshoz minden 6 éven felüli utasnak kötelezően be kell mutatnia egy a repülőjárat indulásától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet, angol nyelven, kinyomtatva, aláírva, pecsételve.

Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD-ért. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt. 

Tesztelési kötelezettség alól csak a 6 éven aluli gyermekek és az oltottak jelentenek kivételt, a betegségen átesettek nem.

Az útlevél ellenőrzés előtt minden érkező utas köteles kitölteni egy egészségi állapotra vonatkozó regisztrációs lapot, amelyen elérhetőségeit (egyiptomi tartózkodási hely, telefonszám, email cím) és biztosításának adatait is meg kell adni.

Oltásra vonatkozó információk:

A negatív PCR teszt bemutatása alól felmentést kap, aki QR kóddal ellátott okmánnyal igazolja, hogy a WHO vagy az Egyiptomi Gyógyszerészeti Hatóság által jóváhagyott oltásból (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Szputnyik, Sinopharm, Sinovac) mindkét adagot megkapta, és a második oltás óta legalább 14 nap eltelt. (Johnson & Johnson vakcina esetén az egyetlen dózist óta legalább 14 nap eltelt.) A gyakorlati tapasztalatok alapján az uniós vakcinaútlevelet elfogadják, valamint a magyar védettségi igazolványt is a kétnyelvű részletes oltási igazolással együtt.

Forrás:


Franciaország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén teszt eredményt kérnek
Kötelező-e a karantén: az Európából utazóknak NEM
Oltottsági információk: az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltottak MENTESÜLNEK a korlátozások alól

Franciaországban 11 éven felüli belépőknek 72 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet vagy antigén tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is.

Az Európai térségből (Európai Unió, Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Svájc, San Marino, Vatikán Állam) érkezők számára nincs kötelező karantén.

Oltásra vonatkozó követelmények:

Június 9-től elengedik a beutazási korlátozásokat az oltott utazók esetében. De kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat (Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer) és csak a lezárt oltási folyamatokat fogadják el.

 • a kétadagos vakcinák esetében a beutazás legalább 7 nappal a második oltás után lehetséges
 • az egyadagos vakcina esetében a beutazás legalább 4 héttel a J&J oltás után lehetséges
 • koronavírus fertőzésen átesett személy beutazása az első oltás után legalább 14 nappal lehetséges

A védettséget igazoló európai digitális COVID útlevéllel vagy annak papíralapú változatával lehetséges igazolni a fenti feltételeket. A magyar védettségi igazolványt önmagában nem fogadják el (mivel a dokumentumnak tartalmaznia kell az oltások típusát, beadások időpontját).

Forrás:


Görögország

Szabad-e a beutazás: IGEN, magyar állampolgárok beutazhatnak
Kötelező-e a teszt: a nem beoltottak számára IGEN
Kötelező-e a karantén: annak, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, vagy nem mutat be friss negatív tesztet IGEN
Oltottsági információk: oltottak szabadon utazhatnak (második oltás után 14 nappal), minden oltást elfogadnak, de az oltási igazolvány szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljen

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén gyorstesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal. A beutazások esetében karanténkötelezettség is hatályban van, amely alól több ország állampolgárai, köztük a magyar állampolgárok is mentesülnek, amennyiben rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy negatív teszttel.

Az oltottságból adódó védettséget okmánnyal kell igazolni. Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma. Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

A betegségen átesettek védettségüket a következők szerint igazolhatják: egy a küldő állam által kiállított, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium által kiállított igazolással, ami angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelvű és tartalmazza a betegségen átesett személy úti okmány szerinti nevét és a megbetegedés dátumát. Ezt az igazolást a megbetegedés (pozitív teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakban tekintik érvényesnek.

Görögország 2021. június 1. óta alkalmazza, és egyben elismeri az Európai Unión belül a védettséget igazoló digitális COVID-igazolványt, így ennek birtokában karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni az országba.

Fentiek mellett szúrópróbaszerű tesztelések (gyors- esetleg PCR-teszt) előfordulhatnak légi és szárazföldi úton történő határátlépés során egyaránt.

A 12 év alatti gyermekektől nem kérnek tesztet!

Görögországba való utazás előtt kötelező az online regisztráció: https://travel.gov.gr/#/

Forrás:


Hollandia

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: Magyarországról érkezőknek IGEN
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM
Oltottsági információk: oltottak MENTESÜLNEK a korlátozások alól

Szeptember 6-tól Magyarország besorolása sárga (fokozott biztonsági kockázatú ország) kategóriára változott, így ettől kezdve a Magyarországról Hollandiába utazók esetében szükséges uniós Covid-igazolvány vagy negatív teszteredmény bemutatása.

Ennek megfelelően minden 12 év feletti személynek igazolnia kell, hogy:

 • vagy már teljesen be van oltva: Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm oltásoknál a második oltás beadását követő 14. naptól érvényes, a Janssen oltásnál az egyetlen adag beadását követő 28. naptól (illetve, ha az oltás 2021. augusztus 14. előtt került beadásra, akkor már a 14. naptól)
 • vagy átesett a betegségen;
 • vagy rendelkezik 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, VAGY 24 óránál nem régebbi negatív antigén teszttel.

Forrás:


Horvátország

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR-t vagy 2 napnál nem régebbi negatív antigén tesztet kérnek a nem védett utazóktól
Kötelező-e a karantén: IGEN, 10 napos karantén van, ha valaki nem teljesíti a beutazási feltételeket (ha nincs tesztje vagy védettségije)
Oltottsági információk: oltottak MENTESÜLNEK a korlátozások alól (részletek alább)

Július 1-el szigorodtak a horvátországi beutazási feltételek. Jelenleg az alábbi lehetőségek közül választhat aki karantén nélkül, korlátozás mentesen szeretne Horvátországba utazni:

 1. 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredménnyel
 2. 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszt eredménnyel
 3. Betegségből adódó védettség igazolásával
 4. Covid védőoltás igazolásával

Tesztelési szabályok:

A mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt. Csak hitelesített laboreredményeket fogadnak el, tehát a gyógyszertári teszteket nem.

Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni (ez lehet apartman, hotel vagy magánház is).

Betegségből adódó védettség:

A betegségen való átesettség igazolható 270 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló orvosi igazolással. A horvát hatóságok a magyar nyelvű pozitív PCR teszteredményt vagy pozitív antigén alapú gyorsteszt eredményt elfogadják. A pozitív antitest eredmény nem felel meg a betegségen való átesettség igazolására. Továbbá, az EESZT nyilvántartó rendszerből kinyomtatható irat sem felel meg, amennyiben az orvosi pecséttel, aláírással nincs ellátva. A betegségen való átesettséget igazoló magyar védettségi igazolványt a horvát hatóságok nem fogadják el.

Oltási szabályok:

A teljeskörűen beoltottak mentesülnek a tesztelési és karanténkötelezettség alól. Tehát aki igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltások esetén a második dózist is megkapta. Az egydózisú (Janssen) vakcina esetében csak az oltás után 14 nappal veszik érvényesnek a védettséget.

Aki még csak az első oltását kapta meg a Pfizer, Moderna, Szputnyik vakcinák egyikéből, akkor utazhat be szabadon, ha már legalább 22 nap eltelt, de még nem telt el 42 nap az első oltás felvétele óta. Az Astra Zeneca vakcina első adagja után minimum 22 nappal, de maximum 84 nappal lehet beutazni korlátozás nélkül.

Sinopharm vakcina esetében csak a második oltás után 14 nappal mentesül a beutazó a tesztelési- és karanténkötelezettség alól.

Az a személy, aki az utazást megelőző fél évben átesett a Covid-betegségen és csak egy oltási dózist kapott meg, az első oltást követő fél évig szintén mentesül a karantén és teszt kötelezettség alól.

A védőoltás megszerzését igazoló igazolványokat, papír alapú dokumentumokat nem szükséges horvát vagy angol nyelvre lefordíttatni.

A 12 év alatti gyermekektől nem kérnek tesztet vagy oltási igazolást!

Regisztráció:

A határon nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. Ezt a regisztrációt érdemes már a beutazás előtt elvégezni ezen az oldalon: https://entercroatia.mup.hr/

Forrás:


Írország

Szabad-e a beutazás: Magyarországról IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, egy 3 napnál nem régebbi PCR-teszt eredményt fel kell mutatni annak aki nincs beoltva
Kötelező-e a karantén: IGEN, 14 napos karantént rendelnek el azoknak akik nincsenek beoltva vagy nincs negatív tesztje
Oltottsági információk: az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltottak MENTESÜLNEK a korlátozások alól

Írországba történő beutazáshoz egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredményt kell bemutatni a határnál. Repülővel utazóknak már a felszállás előtt kérhetik az erről szóló igazolást. 

Védettségi szabályok és kivételek:

 • elfogadják az uniós oltási igazolást: akik az Unió valamely tagállamából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Svájcból érkeznek Írországba, nem vonatkozik a karenténkötelezettség és nem szükséges PCR tesztet végeztetniük, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltások valamelyikével vannak beoltva (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Jannsen). Az utazó a második oltás után (amennyiben két oltásos vakcinát kapott), amint letölthető a digitális oltás igazolása és azon szerepel, hogy mindkét oltást megkapta, még aznap beutazhat az országba. 
 • elfogadják a betegségen átesettséget: akik az Unió valamely tagállamából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Svájcból érkeznek Írországba, nem vonatkozik a karenténkötelezettség és nem szükséges PCR tesztet végeztetniük, amennyiben az elmúlt 180 napban átestek a betegségen és azt igazolni is tudja.

Amennyiben nem az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltással lett valaki beoltva (pl: Sinofarm, Szputynik) vagy egyáltalán nem is lett beoltva, egy 72 órától nem régebbi negatív tesztet kell bemutatnia a beutazáshoz.

Érkezés előtt vagy érkezéskor el kell végezni egy online regisztrációt:

A külföldről beutazóknak 14 nap karantént írnak elő, amennyiben nincs beoltva az utas, vagy nincs negatív tesztje.

Kiskorúak: 12-17 év közöttiek esetében, amennyiben nincs oltási igazolvány, vagy 180 napon belüli gyógyulásról igazolásuk, akkor az érkezést megelőző 72 órában elvégzett negatív eredményű PCR tesztet kell bemutatniuk. Minden kiskorú gyerekre vonatkozik továbbá az, hogy ha a kísérő felnőttek (nem feltétlenül szülő) közül bármelyiknek karanténba kell vonulnia bármilyen ok miatt, akkor a vele utazó gyerekeknek is karanténba kell menni.  

Forrás:


Kanada

Szabad-e a beutazás: Magyarország területéről IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív tesztet kell bemutatni
Kötelező-e a karantén: IGEN, de mentesül aki be van oltva és van negatív PCR tesztje
Oltottsági információk: a Kanadában engedélyezett vakcinákkal oltottak MENTESÜLNEK a korlátozások alól

Oltottság:

A beutazni jogosult személyek, amennyiben teljes oltottsággal rendelkeznek mentesülnek a karanténkötelezettség alól. A beutazás szempontjából teljes oltottsággal az rendelkezik, aki a Kanadában jóváhagyott oltások egyikével (AstraZeneca, Pfizer-BionTech, Moderna, Janssen) az immunitáshoz szükséges dózisszámot megkapta és az utazásig legalább 14 nap telt el az oltás beadásától. Az oltásról szóló igazolást angol vagy francia nyelven, vagy hivatalos fordítással fogadják el. Az igazolás az ArriveCAN alkalmazásba kell feltölteni az utazás előtt. A teljes oltottsággal NEM rendelkező személyek turizmus céljából nem utazhatnak be az országba.

Kötelező teszt:

A Kanadába induló gép felszállását megelőző 72 órás negatív PCR teszt elvárás minden 5 éven felüli beutazó felé, azonban a megérkezést követően szúrópróbaszerűen kiválaszthatnak utasokat tesztelésre. A megszabott 72 óra a teszt mintavételének időpontjától kerül számításra. Szárazföldi belépés esetén a határátlépés időpontja a meghatározó. A teszt eredményét angol vagy francia nyelven fogadják el. A teszt az oltottaknak is kötelező.

Karantén:

Alapvetően 14 napos karanténra kötelezik a külföldről érkezőket. Viszont, aki be van oltva, ÉS visz magában negatív tesztet mentesül a karanténkötelezettség alól.

Regisztráció:

Minden Kanadába utazónak kötelező pontos adatokat közölni az ArriveCAN mobilalkalmazáson vagy webes felületen https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html keresztül, még mielőtt az utazását megkezdené. Az utasnak pontos információt kell adni az útvonaláról, az elérhetőségéről, és a karantén tervéről, majd egy a COVID-19 tünetekre összpontosító állapot önértékelést is végeznie kell. Kanadába való belépésekor a kanadai bevándorlási hivatal tisztje ellenőrzi az utas által leadott adatok valódiságát.

Forrás:


Málta

Lehetséges-e a beutazás: IGEN, Magyarországról belehet utazni
Kötelező-e a teszt: IGEN, negatív PCR tesztet kérnek az egészségügyi okból oltás felvételét igazoltan mellőző utazóktól
Kötelező-e a karantén: IGEN, akinek nincs oltási igazolása 14 napos karantént írnak elő
Oltottsági információk: MENTESÜL a korlátozások alól aki be van oltva (EU igazolványt elfogadják)

Magyarország területéről be lehet utazni Máltára. A szigetországba érkező külföldi utazóknak a belépéskor 14 napos karantént rendelnek el, amelyet hatóságilag kijelölt karantén szálláson kell eltölteni, hatósági ár megfizetése mellett.

Az Európai Digitális COVID-igazovánnyal igazolt Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson oltások esetén nem rendelnek el karantént. A teljes körű oltottság után 14 napnak el kell telnie a beutazás napjáig. 

Azok, akik egészségügyi okból nem kaphatnak oltást és erről angol nyelvű igazolással rendelkeznek, valamint a 5-12 év közti felnőtt kísérővel érkező gyermekek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával léphetnek be az országba. 

A beutazáshoz előzetes regisztráció is szükséges, két űrlapot is ki kell tölteni, egy passenger locator form és egy public health travel declaration form leadása is kötelező: https://www.maltairport.com/declarationforms/

5 év alatti gyermeknél eltekintenek a tesztelés kötelezettségétől.

Forrás:


Mexikó

Szabad-e a beutazás: IGEN, állampolgárságtól és kiindulási országtól függetlenül
Kötelező-e a teszt: NEM
Kötelező-e a karantén: NEM
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Mexikóba bárki, állampolgárságától és kiindulási országától függetlenül beutazhat, ha teljesíti a beutazás általános feltételeit. Az ország északi, Egyesült Államokkal közös szárazföldi határán ugyanakkor csak akkor lehet átlépni a határt, ha a határátlépés célja „szükséges”. A turisztikai, látogatási célú határátlépések nem tartoznak ebbe a körbe. Az intézkedést változatlan tartalommal kiterjesztették az ország déli, Guatemalával és Belize-zel közös szárazföldi határára is. 

Nincs előzetes regisztrációs kötelezettség, de a repülőjáratokon ki kell tölteni az „Egészségügyi Kockázatok Azonosításra Szolgáló Kérdőívet”.

Forrás:


Németország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: légi úton érkezőknek IGEN, 2 napnál nem régebbi negatív gyorstesztet, vagy 3 napnál nem régebbi negatív PCR tesztet kérnek
Kötelező-e a karantén: NEM
Oltottsági információk: az oltottak MENTESÜLNEK a tesztelés és karantén kötelezettsége alól (csak EU-engedélyezett vakcina, mindkét adag + 14 nap)

Magyarország június 1-től már a “rizikómentes terület” kategóriába tartozik, így jelenleg korlátozások nélkül lehet beutazni Magyarországról Németországba – azonban a légi úton történő beutazás kivételt képez.

A légi úton utazóknak (6 év felett) az utazás megkezdése előtt a légitársaság részére be kell mutatnia egyet az alábbi igazolások közül:

 • 48 óránál nem régebbi antigénteszt vagy 72 óránál nem régebbi PCR,- LAMP- vagy TMA-teszt.
 • Igazolás oltottsági védelemről a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikével beoltottaknak (Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), ha az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap.
 • Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből, amit egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.

Az oltottságot és a betegségből történt felgyógyulást az Európai Uniós digitális Covid-igazolványával is igazolhatják az utazók.

Az átszálló, tranzit utazókra ugyanazok a védettségi szabályok és a tesztelési követelmények érvényesek, mint a beutazókra (egyetlen kivétel a nem schengeni területről nem schengeni területre utazók).

Forrás:


Olaszország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 2 napnál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszt eredményt kérnek (kivéve az oltottaktól)
Kötelező-e a karantén: IGEN, 5 napos karantént írnak elő a beutazóknak (de a teszt/oltás mentesít)
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK a korlátozások alól a teljes körűen beoltottak (csak EMA engedélyezett vakcinák)

Olaszországba Magyarországról az alábbi feltételek egyikének teljesítésével léphet be valaki:

 • Ha a koronavírus ellen legalább 14 napja teljes körűen be lett oltva az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinák valamelyikével (az igazoláson ezeknek az információknak feltétlenül szerepelniük kell).
 • Ha igazolja, hogy koronavírus betegségen átesett és letöltötte a hatóságilag előírt karanténidőszakot.
 • Ha rendelkezik 48 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén gyorsteszt eredménnyel.

A fentiek igazolásához használható a július 1-től bevezetett európai uniós COVID-igazolvány, vagy bármilyen egyéb, uniós tagállami hatóság által kiadott angol, francia, spanyol vagy olasz nyelvű, papír vagy elektronikus formátumú igazolás.

A fenti dokumentumok egyikével sem rendelkező személy olaszországi belépését követően 5 napos hatósági karantén és járványügyi megfigyelés alá kerül, mely 5 nap elteltével kötelező a PCR/antigén teszt elvégzése. 

A 6 éven aluliak mentesülnek az antigén/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól.

Regisztráció szükséges: egyéni utazás esetén a beutazó, csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles a következő elektronikus adatlapot kitölteni, még a beutazás előtt: https://app.euplf.eu/#/

Forrás:


Portugália

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR tesztet vagy 2 napnál nem régebbi antigén tesztet kérnek
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK a korlátozások alól a teljes körűen beoltottak (csak EMA engedélyezett vakcinák)

Portugália szárazföldi területeire történő utazáshoz minden 12 évnél idősebb beutazótól 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén tesztet kérnek.

Elfogadják az EU-s oltási igazolványt, de csak az EMA által engedélyezett vakcinákkal:

 • oltást követően minimum 14 napnak kell eltelnie
 • Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Janssen

Az Azori-szigetekre csak 72 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet belépni, de a teszt akár az érkezést követően is elvégezhető, ilyenkor viszont az eredményre karanténban kell várakozni (és amennyiben az utazás 7 napnál tovább tart, úgy a 6. napon ismét tesztre kötelezik a szigetekre beutazókat). Az Azori-szigeteken is elfogadják az EU-s oltási igazolványt: csak EMA engedélyezett vakcinák, mindkét adag, +14 nap.

Madeirán is kérik a 72 óránál nem régebbi tesztet, és aki ezzel nem rendelkezik már a beutazáskor, kérheti a helyszínen történő tesztelést (ebben az esetben az otthonukban vagy a szállásukon kel megvárni az eredményt). Aki a tesztelést megtagadja, 14 nap karanténra kötelezik. Madeira figyelembe veszi továbbá a védettséget igazoló dokumentumokat is: ennek megfelelően, aki orvosi igazolást mutat be arról, hogy az elmúlt 90 napban átesett a COVID-19 fertőzésen, valamint aki védettségi igazolást mutat be az oltásról (az immunitási idő figyelembe vételével) szabadon beutazhat a szigetre.

Portugáliába történő belépéshez regisztrálni szükséges: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card

Forrás:


Spanyolország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN, magyar állampolgárok beutazhatnak
Kötelező-e a teszt: Magyarországról érkezőknek NEM kötelező (kivéve Budapestről szept 13 és 26 között)
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM kötelező
Oltottsági információk: az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltottak MENTESÜLNEK a korlátozások alól

Spanyolország járványügyi szempontból két kategóriába sorolja az országokat: kockázatos és nem kockázatos. Magyarország június 21.-én átkerült a nem kockázatos kategóriába, ennek megfelelően a Magyarországról érkező magyar állampolgárok, érvényes úti okmányok birtokában, korlátozás nélkül beutazhatnak Spanyolország területére.

DE!, szeptember 13-tól Magyarországon belül Budapestet kockázatos területnek nyilvánította Spanyolország, ezért szeptember 26-ig a Budapestről történő beutazáshoz (ha a Spanyolországba tartó repülőjárat Budapestről indul) vagy EU-s védettségi igazolás, vagy negatív teszteredmény, vagy betegségen átesettségről szóló igazolás szükséges. A kockázatos területek listáját az egészségügyi helyzet függvényében hetente vizsgálják felül.

A beutazáshoz továbbá egy formanyomtatványt kell kitölteni, mely elektronikus úton elérhető: https://www.spth.gob.es/

Oltási szabályok: A származási ország illetékes hatósága által kiállított igazolást fogadnak el, amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. (Jelenleg a Sputnyik vakcina nem tartozik ebbe a körbe.) Az igazolást a vakcina utolsó dózisának (Janssen esetében az 1., a többi vakcina esetében a 2. dózis) beadása napját követő 14. naptól kezdődően fogadják el érvényesnek.

Betegségen átesett: illetékes hatóság vagy egészségügyi szolgáltató által kiállított igazolást fogadnak el feltéve, hogy az első pozitív eredményű NAAT (=PCR, TMA) teszt elvégzését követően legalább 11 nappal később állították ki. Az igazolás érvényessége a teszt elvégzése dátumától számított 180. napon lejár.

Kanári-szigetek: mivel a spanyol tartományok saját hatáskörben hozhatnak járványügyi szabályokat. A Kanári-szigeteken a szálláshelyek csak az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltás igazolásával, betegségből adódó védettség igazolásával, vagy negatív antigén teszt birtokában fogadják a vendégeket. A Kanári-szigetek területére beutazni tehát lehetséges korlátozás nélkül, megszállni azonban egyelőre nem.

Forrás:


Törökország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN, magyar állampolgárok beutazhatnak
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kérnek (enélkül már a repülőjáratra sem engedik fel)
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM (csak bizonyos vírusvariáns területekről)
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK a korlátozások alól a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők

6 éves kor feletti utazóktól negatív koronavírus teszteredményt kérnek Törökországban. A PCR teszt nem lehet 72 óránál régebbi a repülőjárat indulásától számítva. A tesztelési kötelezettség a tranzitáló utasokra is érvényes. Karanténra csak a vírusvariáns gócpontoknak számító országokból érkezőket kötelezik (India, Brazília, Dél-Afrika, Nagy-Britannia).

Törökországgal kétoldalú megállapodást kötött Magyarország, melynek értelmében török és magyar hatóságok kölcsönösen elfogadják a védettségi igazolványokat. Tehát, aki magyar védettségi igazolvánnyal szeretne Törökországba utazni mentesül a tesztelési kötelezettség alól. A magyaron kívül még a szerb állampolgárok védettségét is elfogadják.

A légi utasok a Törökországba történő belépés előtt el kell készítsenek egy online regisztrációt (72 órával az indulás előtt). A sikeres regisztrációt már a járatindulás előtt a légitársaság is ellenőrzi: https://register.health.gov.tr/ Ezt minden légi utas el kell végezze, védettségtől függetlenül.

Forrás:


Fontos!

 • A légitársaságok szabályai eltérőek lehetnek, ezért utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni a légitársaság utasok felé támasztott elvárásait (maszkviselés, tesztelés, nyilatkozatok és további speciális kritériumok), hiszen ha ezeknek nem felel meg az utas, a légitársaság megtagadhatja a szállítást!
 • A felsorolt információk kizárólag a koronavírus járvány miatt bevezetett utazási korlátozásokat, rendkívüli beutazási szabályokat tartalmazzák. A járványtól független, általános beutazási- és vízum feltételekre nem térnek ki.
 • A cikkben felsorolt beutazási feltételek minden esetben magyar állampolgárokra, és Magyarországról történő beutazásra vonatkoznak.

Cikkünk hamarosan további országokkal bővül!