Úti cél ajánló

Egyiptom ezer arca – az ókori látnivalóktól a tengerparti élményekig

Ha van ezerarcú ország, akkor Egyiptomra kétségkívül illik ez a jelző. A gízai piramisokat legalább egyszer látni kell az életben, ehhez nem fér kétség, de a gyönyörű műemlékek mellett szórakozásra és aktív pihenésre is számtalan lehetőséget kínál ez a sokszínű ország. Az alábbiakban azt mutatjuk be, mi mindenre lehet alkalmunk, ha Egyiptomot választjuk úti célnak.


Ha aktív kikapcsolódásra vágyunk

Tengerparti országról lévén szó a vízi sportok szerelmesei is megtalálhatják itt számításaikat. A búvárkodás és a szörfölés különösen népszerű, főleg Dahab városában, a Sínai-félszigeten; az ország legkeletibb pontján fekszik Taba, ahonnan átugorhatunk egy kirándulás erejére Jordániába és Izraelbe is. Marsza Alam kristálytiszta vize is kedvelt a búvárok körében, illetve több szafari is innen indul. A filmfesztiváljáról is ismert El Gouna is kiváló választás lehet, ha búvárkodásról, vízisíről, sznorkelezésről van szó.

Ha az időben utaznánk

Természetesen, ha Egyiptomról van szó, kihagyhatatlan Kairó és a hozzá közel fekvő gízai piramisok és a Szfinx meglátogatása és a fotózkodás, ahogy az egykori Théba, azaz a mai Luxor is életre szóló élményt ad a karnaki templommal és a Királyok völgyével. Szakkarába is érdemes elutazni, itt találjuk Dzsószer fáraó híres lépcsős piramisát, de az Abu Szimbel-i templomok is megigéző látványt nyújtanak. A Sínai-hegyen fekvő Szent Katalin-kolostorhoz is érdemes elmenni. És mindezzel csak a jéghegy csúcsát kapargattuk: ha Egyiptomról és a műemlékeiről van szó, egy hónap sem lenne elég, hogy bejárjuk őket.

Ha csak élveznénk az életet

Természetesen arra is lehetőségünk van, hogy “csak” élvezzük a napsütést, a tenger közelségét és a kellemes időt. Van lehetőség például nílusi hajóútra befizetni, de az igazi kikapcsolódásért érdemes egy tengerparti üdülővárost célba venni. Általánosságban a Vörös-tengeri Riviérán számtalan nyaralóhely várja a turistákat, a legnépszerűbb ezek közül Hurghada és Sarm-El-Sejk, de a már fent említett Dahab is kedvelt a pihenésre vágyók körében. A Földközi-tenger partján is vannak üdülővárosok, innen Ras El Bart emelnénk ki.