Koronavírus

Világszerte szigorításokat jelentenek be a dél-afrikai vírusvariáns megjelenése miatt

A WHO által omikronnak elnevezett új, dél-afrikai vírusvariáns terjedése miatt számos ország utazási korlátozásokat vezetett be, és sokfelé szigorítottak az érvényben lévő beutazási előírásokon. Cikkükben összefoglaltuk az elmúlt napok legfontosabb eseményeit.

Beutazási tilalom az EU-ban és Észak-Amerikában

Az Európai Unió tagállamainak vezetői péntek este  megállapodtak abban, hogy beutazási tilalmat rendelnek el a következő országokkal szemben: Dél-Afrikai Köztársaság, Mozambik, Namíbia, Botswana, Szváziföld, Lesotho, Zimbabwe.

Az Egyesült Államok is megtiltotta beutazást a régió nyolc országából – a fentieken kívül még Malawiból – a variáns miatt. A legtöbb, amerikai állampolgársággal nem rendelkező személynek, aki az elmúlt 14 napban járt ezekben az országokban, nem engedik a beutazást. Kanada szintén lezárja a határait azon külföldiek előtt, akik az elmúlt 14 napban a térségben tartózkodtak.

Magyarország: kötelező karantén

Az EU-s döntéssel összhangban Magyarország is szigorítja a térségből a beutazást. A szombaton megjelent kormányrendelet alapján a dél-afrikai régióból hazaérkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, és érkezés után 14 napos kijelölt vagy hatósági házi karanténba kerülnek, még abban az esetben is ha a vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját. Nem magyar állampolgárok személyforgalomban a térség országaiból csak meghatározott kivételes esetben léphetnek be, és az esetükben is kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

Szigorodó brit beutazási szabályok

A koronavírus omikron változatának megjelenése miatt az Angliába beutazókat PCR-teszt elvégzésére kötelezik. A tesztet az érkezés utáni második nap végéig kell elvégezni, a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk. Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentése szerint a döntést három hét múlva felülvizsgálják.  

Izrael: teljes határzár a külföldiek előtt

Izrael lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú variáns miatt, a hazatérő izraeli állampolgároknak pedig kötelező lesz karanténba vonulniuk. Az intézkedés vasárnap éjfélkor már hatályba lépett, és egyelőre két hétre szól. Izrael ezzel az első ország, amely teljesen lezárja határait a potenciálisan fertőzőbb koronavírus-variáns miatt.

Korlátozások Európa-szerte

Nyugat-Európa több országában a magas átoltottság ellenére is járványügyi korlátozásokat jelentettek be. Belgiumban bezárnak a szórakozóhelyek, a bárok, éttermek pedig legfeljebb este 11-ig lehetnek nyitva. Zárt térben csak ülős eseményeket lehet tartani, a magántalálkozókat az esküvők és a temetések kivételével betiltja a kormány. Hollandiában vasárnaptól már délután öt órakor bezárnak a bárok, az éttermek és számos üzlet is. Spanyolországban és Portugáliában is korlátozásokkal kell szembenéznie a lakosságnak.

Forrás: turizmus.com, turizmusonline.hu