Koronavírus

Változások a nemzetközi járványügyi intézkedésekben: Olaszország, Franciaország, Ausztria és továbbiak

Egyre hangsúlyosabbá válik Európában a védettségi igazolványok használata, miközben enyhülnek az utazási feltételek. Az EMA engedélyezett vakcinával oltottak már szinte bárhová korlátozásmentesen utazhatnak.

Februárban számos ország változtat a koronavírus miatt elrendelt járványügyi intézkedésein. Van, ahol enyhülnek a beutazási szabályok és ezzel egy időben szigorodnak a szolgáltatások igénybevételére vonatkozók. Olaszország például már nem kér tesztet az oltott beutazóktól, de az oltási igazolások felmutatását kérik a vendéglátóhelyeken és közlekedési eszközökön. Franciaországban hamarosan újranyitnak a szórakozóhelyek, Norvégiában eltörölték a karantén-kötelezettséget. Dánia már nem kér tesztet az oltott utazóktól, Ausztriában pedig nincs már kijárási korlátozás, de még mindig csak az oltottak vehetnek igénybe szolgáltatásokat.

Cikkünkben összeszedtük a részleteket!


Olaszország

Az élet majdnem minden területén bevezették az oltási igazolás használatát február elsejétől Olaszországban, a beutazási szabályok viszont ezzel egyidőben enyhültek.

Februártól oltási igazolás kell az üzletekbe való belépéshez, kivéve az élelmiszerboltokat és az alapvető szükségcikkeket áruló boltokat, közöttük a gyógyszertárakat. Kérik az igazolást a ruhaüzletek, a dohányboltok, a könyvesboltok bejáratánál, valamint a bankokban, postákon és más hivatalokban. De szükség van az oltási igazolásra a sportlétesítményekben, a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, zárt és szabadtéri vendéglátóhelyeken, hotelekben, városi tömegközlekedésen és távolsági járatokon is.

Az oltási igazolásnak legalább egy adag vakcina felvételét kell igazolnia. A mobiltelefonokra letöltött vagy papírra kinyomtatott igazolást az üzletek, hivatalok, intézmények bejáratánál ellenőrzik vagy – például a bárokban – a kasszánál fizetéskor. Ahol nem lehetséges az egyenkénti ellenőrzés, szúrópróbaszerűen zajlik a kontroll.

Az oltási igazolást a betegségből való gyógyultság igazolása vagy a negatív teszteredmény válthatja ki.

Február 10-ig továbbra is kötelező a maszkhasználat szabadtéren. Február 11-én újranyitnak a klubok és szórakozóhelyek.

Olaszország eddig az oltottaktól is kért negatív teszteredményt beutazáskor. Ezen a szabályon februártól enyhítettek és eltörölték a védett belépők tesztkötelezettségét (az oltottsági vagy védettségi igazolás továbbra is kötelező).

Beutazási feltételek részletesen a Konzuli Szolgálat oldalán!

Forrás: turizmus.com


Franciaország

A francia kormányfő január 20-án jelentette be, hogy az oltottsági igazolás bevezetésének köszönhetően februárban feloldható a legtöbb korlátozás. Amióta kizárólag oltási igazolással lehet belépni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre, mozikba, színházakba, vendéglátóhelyekre, hotelekbe, tömegközlekedési eszközökre, újabb félmillióan vették fel az oltás első adagját.

Február 2-től már nem kötelező a kültéri maszkviselés. A kormány a honlapján ugyanakkor arra kérte a franciákat, hogy viseljék továbbra is a maszkot azokon a helyeken, ahol a távolságtartást nem lehet betartani. A kulturális és sportrendezvényeken megszűnik a létszámkorlátozás. Eddig zárt térben maximum kétezer, kültéren maximum ötezer fős rendezvények voltak engedélyezettek maszkviselési kötelezettség mellett. Az éjszakai szórakozóhelyek – amelyek december 10-én zártak be – február 16-án nyithatnak újra.

Az EU-s Covid-igazolvány használata továbbra is általános. A beutazás pedig korlátozásmentes azok számára, akik be vannak oltva, akik átestek a betegségen, vagy rendelkeznek negatív PCR, vagy antigén teszttel.

Beutazási feltételek részletesen a Konzuli Szolgálat oldalán!

Forrás: 24.hu


Ausztria

Ausztria Európában elsőként, februártól kötelezővé tette felnőtt állampolgárainak a koronavírus elleni védőoltás felvételét, ugyanakkor rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak szomszédunkban az oltatlanokra. Szinte semmilyen szolgáltatást nem vehetnek igénybe, például nem mehetnek hotelbe, étterembe, fodrászhoz, vagy moziba. Január végéig még kijárási korlátozás is vonatkozott rájuk, de februártól ezt megszüntették, mivel a kórházak járványügyi leterheltsége a magas fertőzéses esetszámok ellenére sem indokolta az intézkedés fenntartását. Ehhez hasonló kis lépésekben terveznek február folyamán további enyhítéseket, például a vendéglátóhelyek nyitva tartásának meghosszabbítását este 10-ről éjfélre (febr. 5-től), vagy a nem ültetett formájú rendezvények lét­számkorlátjának emelését 25-ről 50 főre (febr. 5-től), de tervben van a szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szabály enyhítése is, azzal, hogy a védettség mellett elfogadnák a negatív teszteket is (febr. 19-től).

A beutazási feltételek jelenleg a járványügyi intézkedésekhez hasonlóan szigorúak, Ausztria 3 oltást kér a beutazáshoz, vagy 2 oltást és 1 negatív tesztet, de beengedik azokat is, akik már átestek a betegségen és bemutatnak egy negatív tesztet.

Beutazási feltételek részletesen a Konzuli Szolgálat oldalán!

Forrás: turizmus.com, nemetoldal.hu


Hollandia

Hollandiában még decemberben az omikron variáns megjelenésekor teljes lezárást vezettek be és az alapvető fontosságú üzletek és szolgáltatások maradhattak csak nyitva. Január végén viszont, újranyithattak az éttermek, kávézók, mozik, múzeumok, de kizárólag Covid-igazolvánnyal látogathatók.

A beutazási szabályokban nincs változás, de valamivel enyhébbek, mint például Ausztriában. Hollandia továbbra is azokat engedi be, akik teljesen be vannak oltva, vagy átestek a betegségen, vagy rendelkeznek friss, negatív koronavírus-teszttel.

Beutazási feltételek részletesen a Konzuli Szolgálat oldalán!

Forrás: hirtv.hu


Dánia

Dánia a rekordszámú koronavíru­sos megbetegedés ellenére februártól feloldotta az omikron miatt elrendelt szigorú járványügyi korlátozásokat. Már nem kötelező a maszkviselés a nyil­vános helyeken és a közlekedési eszközökön, de nem kell már Covid-igazolványt felmutatni a vendéglátóhelyekre vagy kulturális létesítmé­nyekbe történő belépéskor. Ezen kívül nem korlátozzák a nyitvatartási időt sem.

Dániában februártól enyhültek a beutazási feltételek is, ugyanis az érvényes oltási igazolvánnyal vagy a gyógyultság igazolásával rendelkező beutazóktól már nem kérnek negatív tesztet. A nem védettek utazását is lehetővé teszik, nekik a belépéskor be kell mutatni egy friss, negatív tesztet.

A dán egészségügyi miniszter egy január végén megtartott sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a járvány kritikus szakaszát már maga mögött hagyta az ország. A kormány szerint februártól nem tekintik a Covid-19-et a társadalmat érintő fenyegetésnek. Az omikron variáns felbukkanása óta a kórházban kezelt betegek száma nem emelkedett olyan mértékben, mint az új fertőzéseké, így a kórházak terheltsége nem indokol szigorú lezárásokat.

Beutazási feltételek részletesen a Konzuli Szolgálat oldalán!

Forrás: turizmus.com


Norvégia

Norvégiában eltörölték a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások túlnyomó részét. Itt ugyanaz a helyzet, mint Dániában, bár magas a koronavírus omikron változata miatt megfertőzöttek száma, de nem valószínű, hogy ez túlterhelné az egészségügyi ellátórendszert.

Az alapvető távolságtartási szabályok és a zsúfolt tereken a maszkviselés továbbra is hatályban van. Január közepétől az éttermekben 23 óra után is felszolgálhatnak alkoholt, megszűnt a távmunka kötelezettsége, és eltörölték a magánösszejövetelekre vonatkozó, tízfős korlátozást is.

De a beutazási szabályokban is volt enyhítés. Január 26-tól eltörölték a nem védettek karantén-kötelezettségét. Jelenleg szabadon utazhat Norvégiába, aki be van oltva, vagy átesett a betegségen, vagy rendelkezik egy friss, negatív Covid-teszttel.

Beutazási feltételek részletesen a Konzuli Szolgálat oldalán!

Forrás: turizmus.com


Finnország

Finnország februártól nem kér tesztet a Schengen-zónán belülről érkező, megfelelő védettségi igazolással rendelkező beutazóktól. Az ország februárban fel szeretné oldani az összes járványügyi korlátozást.

A finn kormány szerint a vakcinák beváltották a hozzájuk fűzött reményeket és sikerült megelőzniük a kórházi kezelést igénylő tömeges megbetegedéseket, ezért az ország olyan helyzetbe került, hogy végre feloldhat minden korlátozást.

Megszüntetik az ideiglenes határellenőrzést az uniós belső határokon. Schengeni területről történő belépéshez február 1-től elegendő az uniós Covid-igazolvány, ami bizonyítja a teljes oltottságot, vagy a betegségen való átesettséget, vagy, hogy a tulajdonosa rendelkezik friss negatív koronavírus-teszttel. Azoktól, akik nem a Schengeni övezetből érkeznek továbbra is tesztet kérnek, akkor is, ha igazoltan átestek a betegségen, vagy teljesen be vannak oltva.

Beutazási feltételek részletesen a Konzuli Szolgálat oldalán!

Forrás: turizmus.com