Koronavírus

Enyhítés az EU-s utazásban a keleti vakcinákkal oltottak számára

Feloldódik a keleti vakcinákkal oltottak utazási korlátozása, amennyiben egy EU által jóváhagyott vakcina legalább egy dózisát is megkapták. Mutatjuk a részleteket!


Az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós Covid-igazolványnak

– jelentette be Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.

Magyarországon sokan kaptak keleti vakcinát, orosz Szputnyikot vagy kínai Sinopharm oltást, ezeket azonban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem engedélyezte, így számos tagállam nem ismerte el beutazáskor. A keleti vakcinával oltottak így hiába vették fel a védettséghez szükséges 2 adag oltást, külföldön továbbra is oltatlannak számítottak, ezáltal sokkal nehezebb és költségesebb volt számukra az utazás. A most bejelentett enyhítés viszont jó hír azoknak, akik a keleti vakcinák után legalább egy adagot felvettek az EU engedélyezett vakcinákból (második, vagy harmadik oltásként).

A bejelentés értelmében az enyhítés minden uniós tagállamra érvényes. Tehát egyik uniós tagállamba történő beutazáskor sem alkalmazható semmilyen korlátozás, tesztelés, karantén a keleti és uniós vakcinák kombinációjával oltott magyarokra. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az EU intézményei ezzel csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé, az adott tagállamok határain belül esetleges egyedi korlátozásokról (például éttermek, tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak és eltérhetnek egymástól.

Forrás: 24.hu, portfolio.hu


Kapcsolódó tartalmak: