Utazási tanácsok

Hogyan lehetünk környezettudatos turisták?

Szeretne eljutni egyszer egy képeslapra illő szigetre, ahol fehér homok terül el a parton és türkizkék a víz? Búvárkodás közben meglesné a halakat, teknősöket? Sajnos a környezetkárosítás miatt rengeteg faj válik veszélyeztetetté, nem is beszélve a természetes vizek szennyezéséről. Ahhoz, hogy az utókor is megtapasztalhassa ezeket az élményeket, kezdje el óvni a környezetet már most – adunk hozzá néhány tippet!

Sokan talán még bele sem gondoltunk, mekkora problémát jelent az évről évre felhalmozódó műanyag hulladék. Vagy ha a hétköznapi életünkben már tudatosan oda is figyelünk, nyaraláskor hajlamos az ember elhagyni az otthoni szokásait. A széthagyott szemét jelentős része sajnos jellemzően a tengerekbe kerül, ezzel pedig komoly veszélynek vannak kitéve az ott lakók. Már az utazásra készülve, a becsomagoláskor is érdemes figyelni arra, hogy a poggyászunkba csak a legszükségesebb mennyiségű csomagolóanyag (műanyag) kerüljön bele.

Szuvenírvásárlás

Számos faj azért került a kihalás szélére, mert a helyiek különféle okokból, de vadásszák őket. Népszerű ínyencség például a cápauszony leves, de hatalmas piaca van a krokodilbőr táskáknak, az elefántagyarból, teknőspáncélból, védett fából készült dísztárgyaknak. Sokan olyan egzotikus szuveníreket visznek haza, mint a korall, kagyló vagy egy ritka, vadon élő orchidea. Sokan sajnos hajlamosak vagyunk a nyaralásról rengeteg szuvenírrel hazaérkezni, ám ez a felhasznált műanyagok és az állatoktól származó anyagok miatt igen megterhelő lehet a környezetnek. Így ha tehetjük, próbáljuk ezeket elkerülni, és járjunk utána, hogy az adott ajándéktárgy miből készült, honnan származik.

Szuvenírgyűjtés helyett fotókon, videókon örökítse meg a hely szépségeit, különlegességeit. Sőt, ha vásárlás helyett küld egy képeslapot a szeretteinek, biztosan ugyanolyan örömöt okoz vele és a környezetet sem károsította vele. Valamint az is jó irány, ha felkeresi a helyiek által készített kézműves termékeket, amelyekkel támogatja egy adott kultúra fennmaradását, a helyi lakosok megélhetését. Ilyen lehet például egy kézzel szőtt ruha, kézműves edénykék, ékszerek stb.

Ne termeljen felesleges szemetet

Utazáskor sokkal nehezebb figyelni arra, hogy környezettudatos turisták legyünk. Míg otthon a megszokott helyeinken már tudjuk, hogy adnak-e szívószálat vagy éppen papírpohár helyett bögrében adják-e a kávét, egy ismeretlen helyen ez nem mindig derül ki előre. Ilyenkor rendelés előtt érdemes ezekre rákérdezni, de az is jó taktika, ha mindig elmondjuk, hogy lehetőség szerint pohárból/bögréből innánk és hogy nem kérünk szívószálat. A nagyon tudatosak vihetnek magukkal fém vagy üveg szívószálat és hordozható, lezárható kávéspoharat, vizespalackot. Ez már a repülőn is jól jön, de városnézés vagy kirándulás közben különösen, hiszen az olyan helyeken, ahol iható a csapvíz egy pillanat alatt megtölthetjük.

Környezettudatos turisták ezt használják papírpohár helyett
Környezettudatos turisták ezt használják papírpohár helyett

Vásárláskor könnyebb a dolgunk, ugyanúgy tudunk papír, fém vagy üveg csomagolású termékeket venni. Jó ötlet itthonról magunkkal vinni egy összecsomagolható táskát, amibe nyaraláskor is tudunk pakolni. Ha olyan helyen járunk, ahol nem kell fizetni a szatyorért, akkor érdemes előre szólni a pénztárosnak, hogy nem lesz rá szükségünk.

A legfontosabb, hogy az egyszer használatos műanyag termékeket, csomagolásokat, tárolókat lehetőség szerint kerüljük!

Környezettudatos turisták kirándulása

Amikor túrázni megy, ne térjen le a kijelölt ösvényről! A járatlan úton letaposhatja a növényeket, melyek regenerálódásához hosszú időre van szükség. Ráadásul, ha nem ismeri a helyi flórát, könnyen megsemmisítheti a védett növényeket. Letépni, levágni, kiásni pedig valamilyen növényt csak azért, hogy hazavihessük magunkkal, semmiképp sem jó ötlet!

Környezettudatos kirándulás

Bizonyos helyeken, például a Galapagosz-szigeteken járva, ahol elzárva fejlődtek ki a helyre jellemző egyedi fajok, még arra is vigyázni kell, hogy egyik szigetről a másikra átkelve nehogy a cipőjük talpán áthordjanak a turisták valamilyen magot.

Figyeljen oda a környezetre!

A természetes környezetben, hegyeken, szigeteken túrázva nincs lépten-nyomon kihelyezett szemetes. A környezettudatos turisták fel kell készüljenek arra, hogy a magukkal vitt szendvicsek csomagolóanyagát lehet, hogy egész nap maguknál kell tartani. Igyekezzünk a csomagolást is minél tudatosabban megoldani, nagyon jó megoldás például a textilszalvéta, illetve megkönnyítheti a pakolás, ha viszünk magunkkal néhány textilből készült zsákot és persze kulacsot / vizespalackot. Arra is figyeljünk, hogy túra közben sose szórjunk el még ételmaradékot sem.

Egyszer használatos műanyagok helyett

Erdőben nem rakunk tüzet, csak a kijelölt tűzrakó helyeknél, de ott is csak akkor, ha nincs érvényben tűzgyújtási tilalom. Erről mindig tájékozódjunk a túra megkezdésekor!

Környezettudatos turisták praktikus tippjei

A zuhanyzással nagyon sok vizet el lehet folyatni, de kis odafigyeléssel nagyon sok vizet meg is spórolhatunk, ha kevesebb ideig vagyunk a víz alatt. A repülőgépre felvihető folyadékminimum miatt sokan vesznek kis kiszerelésű tusfürdőt, fogkefét, sampont, ám ezek nemcsak, hogy drágábbak, mint a nagyobb kiszerelés, de sok felesleges műanyagot is megveszünk velük együtt. Érdemes beruházni egy kis flakonokból álló utazós készletre, amikbe aztán minden utazás előtt át tudjuk önteni a szükséges folyadékokat és így nem kell egyszer használatos műanyag dobozokkal terhelnünk a környezetet.

Ha van erre lehetőség, akkor a belépőjegyeket igyekezzünk inkább applikációkon, interneten keresztül megvásárolni, így még a papírral is spórolunk, hiszen elegendő a telefonunkon megmutatni a jegyeket.

A környezettudatos turisták autó helyett választhatnak biciklit

Túrázni, várost nézni a legkevésbé lehet az autó ablakán kinézve. Lehetőség szerint a gépkocsi bérlés helyett használjuk inkább a helyi tömegközlekedési eszközöket, ami nemcsak olcsóbb, de sokkal környezetbarátabb megoldás is. Illetve ha lehet, akkor biciklizzünk, kisebb távolságokon inkább sétáljunk.

Ha ezekből csak néhány apróságra odafigyelünk, máris rengeteget teszünk a környezetünkért!