Egyéb Utazási tanácsok

Hogyan lehetünk környezettudatos turisták?

Szeretne eljutni egyszer egy képeslapra illő szigetre, ahol fehér homok terül el a parton és türkizkék a víz? Búvárkodás közben meglesné a halakat, teknősöket? Sajnos a környezetkárosítás miatt rengeteg faj válik veszélyeztetetté, nem is beszélve a természetes vizek szennyezéséről. Ahhoz, hogy az utókor is megtapasztalhassa ezeket az élményeket, kezdje el óvni a környezetet már most – adunk hozzá néhány tippet!

Talán még bele sem gondolt, mekkora problémát jelent az évről évre felhalmozódó műanyag hulladék. Vagy ha a hétköznapi életében már tudatosan oda is figyel, nyaraláskor hajlamos az ember elhagyni az otthoni szokásait. A széthagyott szemét jelentős része sajnos jellemzően a tengerekbe kerül, ezzel pedig komoly veszélynek vannak kitéve az ott lakók. Figyeljen oda, hogy a poggyászába csak a legszükségesebb mennyiségű csomagolóanyag kerüljön bele. Az eldobható palack helyett pedig egy jó minőségű kulaccsal induljon el túrázni, és azt töltse újra!

Szuvenírvásárlás

Számos faj azért került a kihalás szélére, mert a helyiek különféle okokból, de vadásszák őket. Népszerű ínyencség például a cápauszony leves, de hatalmas piaca van a krokodilbőr táskáknak, az elefántagyarból, teknőspáncélból, védett fából készült dísztárgyaknak. Sokan olyan egzotikus szuvenírokat visznek haza, mint a korall, kagyló vagy egy ritka, vadon élő orchidea. Legtöbben sajnos hajlamosak vagyunk a nyaralásról több zsáknyi szuvenírrel hazaérkezni, ám ez a felhasznált műanyagok és az állatoktól származó anyagok miatt igen megterhelő a környezetnek. Így ha tehetjük, próbáljuk ezeket elkerülni.

Szuvenírt okosan is lehet vásárolni

Szuvenírgyűjtés helyett fotókon, videókon örökítse meg a hely szépségeit, különlegességeit. Sőt, ha vásárlás helyett küld egy képeslapot a szeretteinek, biztosan ugyanolyan örömöt okoz vele és a környezetet se károsította vele. Valamint az is jó irány, ha felkeresi a helyiek által készített kézműves termékeket, amelyekkel támogatja egy adott kultúra fennmaradását, a helyi lakosok megélhetését. Ilyen lehet például egy kézzel szőtt ruha.

Ne termeljen felesleges szemetet

Utazáskor sokkal nehezebb figyelni arra, hogy környezettudatos turisták legyünk. Míg otthon a megszokott helyeinken már tudjuk, hogy adnak-e szívószálat vagy éppen papírpohár helyett bögrében adják-e a kávét, egy ismeretlen helyen ez nem mindig derül ki előre. Ilyenkor rendelés előtt érdemes ezekre rákérdezni, de az is jó taktika, ha mindig elmondjuk, hogy lehetőség szerint pohárból/bögréből innánk és hogy nem kérünk szívószálat. A nagyon tudatosak magukkal vihetik a jól bevált (vagy még be nem szerzett) fém vagy üveg szívószálukat és hordozható, lezárható kávéspoharukat. Az is sokat könnyít a helyzetünkön, ha otthonról elvisszük a vizespalackunk. Ez már a repülőn is jól jön, de városnézés vagy kirándulás közben különösen, hiszen az olyan helyeken, ahol iható a csapvíz egy pillanat alatt megtölthetjük.

Környezettudatos turisták ezt használják papírpohár helyett
Környezettudatos turisták ezt használják papírpohár helyett

Vásárláskor könnyebb a dolgunk, ugyanúgy tudunk papír, fém vagy üveg csomagolású termékeket venni. Jó ötlet itthonról magunkkal vinni a megbízható, összecsomagolható szatyrunkat, amibe nyaraláskor is tudunk pakolni. Ha olyan helyen járunk, ahol nem kell fizetni a szatyorért, akkor érdemes előre szólni a pénztárosnak, hogy nem lesz rá szükségünk.

Környezettudatos turisták kirándulása

Amikor túrázni megy, ne térjen le a kijelölt ösvényről! A járatlan úton letapossa az ottani növényeket, melyek regenerálódásához hosszú időre van szükség. Ráadásul, ha nem ismeri a helyi flórát, könnyen megsemmisítheti a védett növényeket! Ne tépjen le, ásson ki semmit, hogy hazavigye!

Környezettudatos kirándulás

Bizonyos helyeken, például a Galapagosz-szigeteken járva, ahol elzárva fejlődtek ki a helyre jellemző, egyedi fajok, még arra is vigyázni kell, hogy egyik szigetről a másikra átkelve nehogy a cipőjük talpán áthordjanak a turisták valamilyen magot. Mindig tartsa be a helyi idegenvezetők, túravezetők utasításait, ha különleges helyen jár!

Figyeljen oda a környezetre!

A természetes környezetben, hegyeken, szigeteken túrázva nincs lépten-nyomon kihelyezett szemetes. A környezettudatos turisták fel kell készüljenek arra, hogy a magukkal vitt szendvicsek csomagolóanyagát lehet, hogy egész nap maguknál kell tartani. Igyekezzen a csomagolást is minél tudatosabban megoldani, nagyon jó megoldás például a textilszalvéta, illetve megkönnyítheti a pakolás, ha visz magával néhány textilből készült zsákot és persze a megbízható vizespalackját. Arra mindenképpen figyeljen, hogy út közben sose szórjon el még ételmaradékot sem!

Egyszer használatos műanyagok helyett

Erdőben sose rakjon tüzet, csak a kijelölt tűzrakó helyeknél, de ott is csak akkor, ha nincs érvényben tűzgyújtási tilalom. Erről tájékozódjon az utazása megkezdésekor!

Környezettudatos turisták praktikus tippjei

A zuhanyzással nagyon sok vizet el lehet folyatni, de kis odafigyeléssel nagyon sok vizet meg is spórolhatunk, ha kevesebb ideig vagyunk a víz alatt. A repülőgépre felvihető folyadékminimum miatt sokan vesznek kisméretű tusfürdőt, fogkefét, sampont is, ám ezek nem csak, hogy drágábbak, mint a nagyobb kiszerelés, sok felesleges műanyagot is megveszünk velük együtt. Érdemes beruházni egy olyan flakonokból álló készletre, amikbe aztán minden utazás előtt át tudjuk önteni a szükséges folyadékokat.

A környezettudatos turisták autó helyett választhatnak biciklit
A környezettudatos turisták autó helyett választhatnak biciklit

Túrázni, várost nézni a legkevésbé lehet az autó ablakán kinézve. Gépkocsi bérlés helyett használja a helyi tömegközlekedési eszközöket, ami sokkal olcsóbb és környezetbarátabb megoldás. Ráadásul a nagyobb városokban nem is muszáj automatából venni a jegyet, online, app segítségével is el lehet intézni, így a papírral is spórolunk. Illetve kerékpározzon, kisebb távolságokon inkább sétáljon. Ha autóval közlekedik, gondoljon arra, hogy a sebességkorlátozás túllépése, a fent hagyott, üres tetőbox, csomagtartó miatt több üzemanyagot fogyaszt az autó, amivel szintén a környezetet károsítja.

Kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..