Utazás előtt

Egzotikus utazásra készül? Erre figyeljen!

Egzotikus utazás előtt sokkal nagyobb előkészületeket kell, hogy tegyünk, mint egy európai városnéző program esetében. Megviselheti a hosszú utazás, szüksége lehet védőoltásokra, de az eltérő kultúrára, gasztronómiára is jobb előre felkészülni.

Egy egzotikus országba tett nyaralás életre szóló élményt jelent, ha kellően felkészülünk rá. Időben tájékozódjunk arról, mi vár ránk az adott helyszínen, mire érdemes felkészülni.

Egzotikus utazás előtt: oltások

Az utóbbi években egyre kedveltebb úti cél lett a magyarok körében Kelet-Ázsia, Indonézia, a Fülöp-szigetek, valamint Afrika. Akár mediterrán, de különösen, ha ázsiai vagy afrikai országba indul, legalább 6 héttel korábban keresse fel a legközelebbi oltóközpontot, és kérje a szükséges védőoltásokat. Van, amiből ismétlésre is szükség van. A legtipikusabb oltások, amiket beadnak a sárgaláz, a hepatitisz A, a tetanusz, a hastífusz és a szamárköhögés elleni védőoltás. Emellett az adott célországról egészségügyi, higiéniai felvilágosítást is nyújtanak, valamint a szakemberek tanácsát kérheti, ha krónikus betegsége vagy allergiája van.

Egy egzotikus utazás előtt sok tennivaló van

Gondot okozhat, hogy a legtöbb fejlődő országban még nem tökéletes a csatornahálózat, így olyan betegségeket is hordozhatnak a helyiek, amik Európában ismeretlenek, nem is beszélve a különféle trópusi rovarokról. A veszélyek miatt másfél év alatti kisgyerekkel nem is javasolják az utazást.

Készüljön fel a repülésre és az érkezésre

Készüljön fel arra, hogy a többórás repülés önmagában elég megterhelő lehet. A gépen szárazabb a levegő, az egyhelyben ülés miatt a végtagok vizesedése, dagadása is előfordulhat. Mindenképpen fogyasszon el óránként legalább fél liter folyadékot, és időnként mozgassa át végtagjait, akár helyben ülve, akár az ülések közötti folyosón sétálva. Ha nehezen alszik el repülés közben, egy szemmaszk, zenelejátszó vagy nyakpárna a segítségére lehet.

Repülés közben sok dologra kell odafigyelnünk

Ha átszállással utazik, akár érdemes lehet egy éjszakás pihenőt beiktatni, hogy ne egyben kelljen megtenni a hosszú utat. A nagy időeltolódás ugyanis jetlag-et okozhat. A könnyebb átállás érdekében a megérkezést követően iktasson be egy kis könnyed városnéző sétát, és a helyi idő szerinti késő délután – kora este próbáljon meg lefeküdni.

Más éghajlat

Az eltérő kultúra, éghajlat, a gasztronómiai, közlekedésben tapasztalható különbségek is riasztóak lehetnek elsőre. Például a télből egy magas páratartalmú, trópusi éghajlatba való átmenet könnyen megviselheti szervezetét. Ha nehezen alkalmazkodik, ismét csak érdemes egy közbülső országban egy-két napos megállót tervezni, hogy hozzászoktassa szervezetét a változásokhoz. Az erős UV-sugárzás ellen védekezzen naptejjel, kalappal, napszemüveggel!

Eltérő kultúrák

Európaiként meglepő lehet például az arab kultúra, ahol a nőknek nem ajánlatos egyedül sétálni az utcán, vagy van, ahol megkövetelik a teljes testet fedő ruházatot. Olvasson utána, mik a helyi szokások, hogyan viselkednek a helyiek a turistákkal, milyen óvintézkedéseket érdemes megtenni. A ruházattal is tervezzen előre, hogy az országba belépve már meg tudjon felelni az ottani szokásoknak, előírásoknak. Erre különösen akkor figyeljen, ha elhagyja a turisták által látogatott helyeket.

Az egzotikus ételek sok tekintetben másak, mint amihez szokva vagyunk

Az eltérő gasztronómiai szokások is okozhatnak problémát. Eltérő fűszereket használnak, de a húsnak, zöldségnek is más lehet az íze. A legtöbb szállodában kérhet kontinentális reggelit is, de ha távoli országba utazik, bizonyára megkóstolná a helyi specialitásokat is.

Ezekre érdemes odafigyelni

Tudakolja meg, mennyire iható a csapvíz helyben. Ha Ön nem is fogyasztja a vizet, de a helyiek az ételek elkészítésénél használják, nem beszélve az italokról és a beletett jégkockákról. Már egy egyszerűbb, de napokig tartó hasmenés is beárnyékolja a várva várt nyaralást, így oda kell figyelni, hogy lehetőleg meghámozható gyümölcsöket fogyasszon, kerülje a csapvíz fogyasztását, és csak frissen főtt ételt egyen.

Figyelünk oda a csapvíz ihatóságára!

Tájékozódjon jó előre a célország beutazási szabályait illetően! Van, ahol egyáltalán nem engednek be élő állatot például, így a házikedvencével nem feltétlenül utazhat egzotikus országba.

A közlekedéssel is vigyázzon! A helyiek hozzá vannak szokva az eltérő vezetési stílushoz, így érdemesebb inkább taxival utazni, mintsem bérelt autóval.

Szerencsére az interneten számos leírást, blogot olvashat egy-egy országgal kapcsolatban, így némi utánajárással teljes körűen felkészülhet bármilyen útra.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!