Utazás előtt Utazási tanácsok

Minden, ami poggyász!

Mekkora lehet egy kézipoggyász és mekkora a feladott bőrönd? Mit vihetek magammal a repülőn és mit nem? Mit tegyek, ha pakolás közben derül ki, hogy nem fér bele minden a kézipoggyászba? Poggyász kisokos – most mindent megtudhat, amit a poggyászokról tudni érdemes!

Mi a helyzet a fapadosokkal?

Az elmúlt időben több fapados légitársaság, így a magyarok által közkedvelt WizzAir és a Ryanair is módosított poggyász szabályzatán.

A WizzAir közel 50 százalékkal megnövelte az ingyenesen fedélzetre felvihető kézipoggyász méretét 2017. október 29-től. Így az utasok díjmentesen magukkal vihetnek egy legfeljebb 55x40x23 cm-es poggyászt. Aki a WIZZ Priority szolgáltatást is megvásárolja, az az elsőbbségi beszállás mellé garanciát kap arra, hogy kézipoggyászát minden esetben felviheti a fedélzetre – mely alól kivételt képez, ha üzemeltetési okok miatt kényszerülnek a nagyobb kézipoggyászt a raktérbe helyezni – valamint még egy második táskát is magával vihet, aminek a maximális mérete 40x30x18 centiméter.

Poggyasz kisokos
Az utasok díjmentesen magukkal vihetnek egy legfeljebb 55x40x23 cm-es poggyászt

Általában az első 80-90 utas csomagja garantáltan felfér a fedélzetre, már, ha azzal számolunk, hogy mindenki gurulós kisbőrönddel érkezik a felszálláshoz. A többiek nagyobb kézipoggyászát elveszik, és a poggyásztérbe kerül, természetesen térítésmentesen – amennyiben megfelel az előírt kézipoggyász szabályzatnak. A kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes a kézipoggyászba egy kisméretű hátizsákot vagy táskát elhelyezni, ami amúgy is jól jön a városnézés során, és abba helyezzünk el minden olyan tárgyat, amire a fedélzeten a repülőút során szükségünk lehet és természetesen az értékeket is ebben a táskában érdemes elhelyezni. Így, ha a beszállókapuknál elveszik a bőröndöt, akkor is magunknál tarthatjuk a személyes holminkat, értékeinket. A hátizsákokat, kisebb táskákat, ami elfér az ülés alatt, minden esetben fel lehet vinni a fedélzetre. Azon utazók, akik nem vásároltak WIZZ Priority szolgáltatást, a 40x30x18 cm méretű kis táskát vihetik a fedélzetre.

A Ryanair esetében, 2018. január 15-től a korábbi két kézipoggyász helyett már csak egyet, a kisebbet lehet felvinni a fedélzetre. Ennek mérete 35x20x20 centiméter. A nagyobbat, ami maximum 55x40x20-as lehet, ugyan ingyenesen vihetjük magunkkal, de minden esetben elveszik és a csomagtérbe kerül. A nagyobb csomagot azok vihetik fel a fedélzetre, akik 2 kézipoggyászos elsőbbségi beszállást, Plus, Flexi Plus vagy Family Plus szolgáltatást vásároltak a jegyük mellé.

Poggyasz kisokos Ryanair
A Ryanair esetében 2018. január 15-től a korábbi két kézipoggyász helyett már csak egyet lehet felvinni a gépre!

Poggyász súlyhatár a légitársaságoknál

A feladott poggyász súlyhatára és szállításának a díja légitársaságonként eltér. A Wizz Airnél kétféle feladott poggyász súlyhatár létezik: 20 kg vagy maximum 32 kg. A Ryanairnél maximum egy 20 kilós bőröndöt adhatunk fel. A British Airwaysnél vagy a Lufthansánál 23 kiló a feladott poggyász, mely a legkedvezőbb árú jegyekhez díj ellenében vásárolható meg, a kézipoggyász csak maximum 8 kg-os lehet és kiegészítő táskát is vihetünk magunkkal. Minden esetben tájékozódjunk a légitársaság aktuális szabályzata iránt, mielőtt elkezdenénk repülőjegyet foglalni.

A feladott poggyászt érdemes már a repjegy-foglaláskor megvásárolni, később ugyanis ezt csak drágábban tehetjük meg. Ha a csomagolás közben jövünk rá, hogy semmiképp sem férünk bele a kézipoggyászba, akkor sincs nagy baj, még a repülőtéren, a check in során is fizethetünk – igaz, drágábban – a csomagért.

Hogyan pakoljunk a poggyászunkba?

Mind a kézipoggyász, mind a feladott poggyász tartalmára vonatkozóan szigorú előírások vannak. A fedélzetre nem vihető fel semmilyen szúró vagy vágóeszköz, így többek között körömolló, reszelő, csipesz, kötőtű sem. Korlátozva van a felvihető folyadék mennyisége is. Kézipoggyászban csak 100 ml-es kiszerelésben lévő folyadék szállítható, abból is csak 10 darab fejenként. Ha a repülőn szeretnénk inni, érdemes egy üres fél literes palackot magunkkal vinni, majd a biztonsági ellenőrzés után megtölteni csapvízzel. Nem vihetünk a fedélzetre alkoholt és ételt is csak annyit, amennyit az út során elfogyasztunk.

A mobiltelefont, tabletet, szemüveget, bankkártyát, pénzt, iratokat, az út során szükséges gyógyszereket szintén a kézipoggyászba tegyük.

Fontos tudni, hogy gyúlékony, tűzveszélyes anyag még a feladott poggyászba se kerülhet, így például nem vihetünk magunkkal csillagszórót.

Poggyasz kisokos
A kézipoggyász és a feladott poggyász tartalmára vonatkozóan is szigorú előírások vannak!

Ha a visszaúton túlsúlyos a bőrönd, akkor vagy pótdíjat kell fizetnünk vagy megfizettetik velünk a második feladott csomag árát, ezért érdemes odafigyelni, mi kerül majd még a csomagba. A reptéren vásárolt duty free termékeket ugyanakkor a kézipoggyásszal együtt felvihetjük a fedélzetre.

Ha útközben eltűnt a bőröndünk, vagy megrongálódott, akkor azt azonnal jelentsük be, készíttessünk jegyzőkönyvet. Ha megtalálják a csomagot, de az megrongálódott vagy végleg elveszett, kártérítési igényt nyújthatunk be a légitársaság felé. A problémák elkerülése érdekében, ha feladott csomagunk is van, érdemes utasbiztosítást kötni, ami poggyászbiztosítást is tartalmaz. Már csak azért is érdemes időben kimenni a reptérre, mert az utolsó pillanatban beesők csomagja nem biztos, hogy még felfér a gépre, így nagyobb esély van arra, hogy elkallódjon, vagy késve érkezzen.

Különleges poggyász

Vannak speciális csomagok, ilyenek a hangszerek, egyes sportszerek. Többek között a korcsolya, roller, gördeszka is ilyen. Kisméretű hangszer, például a fuvola kézipoggyászként szállítható, egy gordonka méretű hangszer pedig akkor, ha külön helyet vásárlunk neki. Gyerekenként egy összecsukható babakocsi általában felvihető a fedélzetre. A speciális eszközök szállításáról is érdemes az aktuális légitársaságnál érdeklődni, mert például a gitár fedélzeti szállítását sem minden légitársaság engedélyezi.

Poggyasz kisokos
A speciális eszközök szállításáról érdemes előre tájékozódni!

>> További hasznos poggyász információkért látogasson el weboldalunk súgójára

Kapcsolódó írások

  16 Responses

 1. Együtt utazó házaspár a két bőröndöt mérlegelheti egyszerre? Pl. az egyik 17 kg a másik 12 kg.. megengedett súlyhatár 15 kg. Egyiptomba,Török országban engedélyezett.

  1. Kedves István,

   A poggyász súly mérését általában külön végzik, külön poggyászcimkét fog kapni. Charter járatok esetében az egy foglaláson belül lévők poggyász súlykerete összeadódat melyről bővebbet az utazási iroda/légitársaság tud adni.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 2. Emirates légitársasággal, Ausztráliába utazom. Lányom infralámpát kért kéz pici babája esetleges gyógyítására. Felvihetem e kézipoggyászként a lámpát, mely 150 Wattos. Köszönöm előre a válaszukat.

  1. Tisztelt Németh Sándor Józsefné!

   Kérem vegye fel a kapcsolatot a légitársaság ügyfélszolgálatával a 06 1 7777 525-ös telefonszámon.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. A Jet 2 engedi-e kisebb kézipoggyász (40*30*18) felvitelét a fedélzetre, ha nem vásárlok ülőhelyet?

 4. Air France légitársasággal Párizsba utazom. 12 kg-os kézi poggyász mellé felvihetek magammal még egy kistáskát? (Oldaltáska,vagy kisebb hátizsák)

  1. Kedves Réka,

   Az Air France légitársaságnál az alábbi kézipoggyászokat szállíthatják utasonként: 1 db kézipoggyász 55 x 35 x 25cm, 1 db kiegészítő táska 40 x 30 x 15cm méretben, a két táska össz. súlya max. 12 kg lehet.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 5. T. Cím! Ryanair-nél van november 2-i indulással foglalásunk. Hogyan tudok utólag elsőbbségi beszállást vásárolni? A weboldalukon nem találok erre lehetőséget. Köszönöm a válaszukat előre is!

  1. Kedves Zsolt,

   A légitársaság weboldalán a foglalásba belépve tud vásárolni elsőbbségi beszállás(+2 kézipoggyász) szolgáltatást, kivétel ha a szolgáltatást már az adott járatra nem lehet megvásárolni, darabszámban limitált.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 6. A Jet2-vel utazom Edinburgh-ba. Kérdésem, hogy a bőröndöt fel engedik-e a gépre, elsőbbségi nélkül?
  Üdvözlettel: Szabó Imre

 7. Decemberben utazom családommal Amerikába a LOT- légitársasággal. Azt már tudom, hogy a feladott poggyász súlya max. 23 kg-lehet, de mekkorák a megengedett bőrönd méretek? Van lehetőség a befóliázásra?

  Köszönettel: Vargáné J. Helga

  1. Kedves Helga,

   A LOT kézipoggyász szabályzata a következő: 1 db kézipoggyász 55 x 40 x 23cm max 8kg-ig, 1 db kiegészítő táska 40 x 35 x 12cm méretben (kivétel a csecsemők)
   A változtatás jogát a légitársaság fenntartja.

   Bőrönd fóliázásra Budapesten is, de általában minden nagyobb reptéren van lehetősége díj ellenében.

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

 8. Air france légitársasággal utazom Párizsba .A poggyász méretem 55*40*20 cm kérdésem hogy ez a méretű felvihető-e gépre kézipoggyászként

  1. Kedves Zsolt,

   Az Air France/JOON kézipoggyász szabályzata a következő: 1 db kézipoggyász 55 x 35 x 25cm, 1 db kiegészítő táska 40 x 30 x 15cm méretben, a két táska együttes súlya max. 12 kg.
   A változtatás jogát a légitársaság fenntartja.

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.