Utazás előtt Utazási tanácsok

Utazás egyedül – tippek és trükkök a kalandoroknak

Az utazás egyedül sokaknak félelmetes lehet. Sokan vélik úgy, hogy családdal, barátokkal, ismerősökkel, de legalábbis társaságban a legjobb utazni. Vannak azonban, akik vagy utastárs híján vagy mert egy kis magányra vágynak, egyedül vágnak neki egy-egy útnak. Most nekik szólnak tippjeink.

Egyedül is ugyanolyan élménydús lehet egy utazás, mint csapatban, sőt! Néhány tekintetben azonban érdemes kicsit másképp készülni.

Utazás egyedül: tippek és trükkök 

Ha azok közé tartozik, akik ragaszkodnak az ablak melletti üléshez vagy éppen a folyóshoz közel szeretnek ülni, akkor érdemes külön költeni annak érdekében, hogy helyet is tudjon választani. Ha azonban ez kevésbé fontos és egyedül utazik, akkor szerencsés, hiszen mivel nem kell igazodnia útitársaihoz, bárhova ülhet – ezzel pedig pénzt spórolhat meg.

Számos látnivaló esetében korlátozzák, hány fő mehet be egyszerre. Ha egyedül utazik, előnyben van: egy fővel az üres helyeket is könnyen feltöltik. Így biztos, hogy hamarabb bejut egy-egy látnivalóhoz a nagyobb családokkal szemben.

Legyen nálunk könyv és zene

Sokan azért is várjuk annyira a nyaralást, mert végre jut majd időnk, ha máskor nem is, de napozás vagy utazás közben zavartalanul olvasni, zenét hallgatni. Ha egyedül utazik, repül vagy tömegközelekedik ez még jobban jöhet, hiszen egy jó könyvvel sokkal gyorsabban telik az idő. Egy kis zenei aláfestés például az Eiffel-torony alatt pedig igazán hozzáadhat az élményhez.

Az utazás egyik legnagyobb előnye, hogy új kultúrákat, új világokat ismerhetünk meg általa. Ebbe beletartoznak az egészen más habitusú, mentalitású emberek, akiktől rengeteget tanulhatunk. Egy-egy olyan út, ahol nyitva tartjuk a szemünket sokat változtathat a látásmódunkon. Aki egyedül utazik, annak sokkal könnyebb ismerkednie és ilyenkor sokkal hajlamosabbak is vagyunk szóba elegyedni szimpatikus idegenekkel.

Ne felejtse el maximálisan kihasználni, hogy egyedül van! Vegyen részt olyan programokon, amikre ismerőseit, barátait már nehéz lenne elrángatni. Fedezze fel a saját tempóját, arra szánjon időt, amire csak szeretne – ez az egyedül utazás egyik legnagyobb előnye! 

Ezekre figyeljen!

Akár a repülőgépen, akár az utasváróban könnyebb úgy elmenni a mosdóba, ha van kire hagyni a csomagot, táskát. Ha egyedül utazik, jobb, ha lehetőség szerint mindig mindent magával visz. A repülőgépen két opció van: magával viheti kisméretű kézipoggyászát a mosdóba vagy megkérheti szomszédját, hogy figyeljen rá. Mindkét opció lehet jó és rossz választás is, ez nagyban függ a helyzettől, így mindig mérlegeljen.

Repüléskor kicsit több a nehézség, ha egyedül utazunk

Az utasváróban, nyilvános WC-kben kénytelen lehet maga mellé venni a bőröndöt is, de ez csak elsőre tűnik nehézkes megoldásnak. Ha nincs más lehetőség, nézzen ki egy másik utast, ajánlja fel, hogy vigyáz a csomagjára, cserébe kérje meg, hogy ő is figyeljen az Önére. Aki egyedül utazik, ugyanazokkal a nehézségekkel néz szembe, így biztos, hogy lesz készséges ember, aki segít.

Fontos, hogy mindig legyen önnél mobiltelefon, így bármi közbejön, tud valakit értesíteni vagy megkérdezni. Töltsön le előre hasznos applikációkat, legyen a telefonján offline térkép, szótár, leírás a környék látnivalóiról.

Egyedül utazóknak nagyobb gondot jelenthet egy esetleges megbetegedés. Indulás előtt, fejben gondolja végig a lehetőségeket, nézzen utána, szükség esetén hol találhat orvosi segítséget. Tipikus problémaként jelentkezhet gyomorrontás, napszúrás vagy végtagtörés, de helyszíntől függően érdemes felkészülni a különféle rovarcsípésekre is.

Hogyan kell felkészülni?

Ami máskor talán kevésbé fontos, az sokkal inkább azzá válik, ha egyedül vagyunk. Például odafigyelni arra, hogy mekkora a csomagunk. Többedmagunkkal könnyebb egy hatalmas bőrönddel közlekedni, egyedül azonban felesleges nehézség is lehet belőle. Így igyekezzünk csak annyit pakolni, amennyit még könnyedén el is bírunk – fel a buszra, le a buszról, fel a lépcsőn, le és így tovább.

Utazás egyedül: fedezzük fel azt, amire ismerőseink nem kaphatóak

Ha egyedül vágunk neki egy nagy útnak, a szeretteink hajlamosabbak az aggódásra. Hogy megnyugtassuk őket és persze magunkat is bebiztosítsuk, mindig szóljunk valakinek, hogy merre járunk éppen. Különösen felszálláskor és leszálláskor, illetve legyen valaki, aki előre tudja a terveinket és hogy hol szállunk majd meg. Egyes telefonokon a helyzetünket is megoszthatjuk a családunkkal, barátainkkal, így mindig tudni fogják, merre járunk.

Ideális úti célok

Mindenkinek vannak olyan úti célok a fejében, ahova pontosan tudja, hogy melyik barátja, családtagja lenne a tökéletes partner. Vannak olyan városok, ahova a barátnőkkel és olyanok, ahova a barátokkal szeretnénk menni, a családi nyaralásra pedig végképp kismillió öltetünk szokott lenni. Vannak azonban olyan helyek is, ahova csak magunk miatt mennénk. Gyönyörű városok, magas hegyek, homokos tengerpartok – a választék közel végtelen.

Az utazás egyedül lehet nagyon kalandos is

Olyan helyre menjünk, ahol könnyedén tudunk majd egyedül is mozogni, ahol biztosan úgy tudjuk majd a napokat eltölteni, ahogyan mi szeretnénk. Ha a tengerpartot választunk, figyeljünk oda, hogy ne olyan helyre menjünk, ami kimondottan pároknak szól, hiszen ott nem lesz elég program és könnyen unalmassá válik.