Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban – Berlin Tegel

Frissítés: A Berlin Tegel már nem üzemel, helyét a Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtér vette át!

Berlin Tegel repülőtere jelenleg a város fő repülőtere, és bár London környékén működik a legtöbb aktív reptér, Berlin is a légi forgalom egy meghatározó központja. Itt (elsősorban Berlin kettéválasztása és a hidegháborús szektorok miatt) számos jelenleg is működő, már lezárt, sőt még épülő repteret is találhatunk. A fő repülőtér jelenleg a Tegel, amelyet a tervek szerint a hat éve csúszó, a legújabb dátum szerint 2020-ban átadásra kerülő Berlin-Brandenburg reptér megnyitása után bezárnak.

A Berlin Tegel repülőtér

A német főváros jelenlegi fő repülőterét, mely a városközponttól 11 kilométerre, a 12. kerületben található, 1948-ban építették. A hidegháború idején Nyugat-Berlin francia szektorának repülőtere volt.

Induló járat a Berlin Tegel repülőtérről

Budapestről a diszkont járatok közül az easyJet megy egyedül a Berlin Tegel repülőtérre, a Ryanair és a WizzAir is a Schönefeld reptérre érkezik. Jelenleg ez Németország negyedik legforgalmasabb reptere, amely az európai ranglistán a 26. helyen áll. Meglehetősen kicsi reptérről van szó, a Liszt Ferenc Repülőtér területének kb. negyedét teszi ki.

A tervek szerint amint átadják a Brandenburg repteret, bezárják, bár erről is zajlik még a vita.

Közlekedés 

Leggyorsabban a 6-10 percenként közlekedő TXL vagy az X9-es JetExpressBusszal érhetjük el a városközpontot a Berlin Tegel reptérről. A menetidő kb. 40 perc, a buszjegy ára gyerekeknek 1,70 euró, felnőtteknek 2,80 euró. A jegy 120 percig érvényes és átszállásra is feljogosít.

Berlin Tegel repülőtér

Emellett a 109 és a 128-as buszok is bevisznek Berlinbe. A reptérnek viszont nincs se metró, se vasúti összeköttetése, a buszon kívül még taxival lehet megközelíteni a belvárost. Ennek menetideje 20-25 perc, az ára pedig kb. 30 euró.

Hasznos információk a Berlin Tegel repülőtérről

A reptéren számos szolgáltatás megtalálható. A számtalan üzlet és étterem mellett bank, poggyászmegőrző, poggyászfóliázó, posta, ATM, valamint borbély is található.

Berlin egykori, jelenlegi és jövőbeli repterei

Schönefeld: 1934-ben épült, Kelet-Berlin repülőtere volt, a két Berlin egyesítése után vesztett jelentőségéből, de mindmáig üzemel.

Tempelhof: 1923-ban épült, a hidegháború alatt Nyugat-Berlin amerikai szektorának reptere volt. 2008-ban zárták be.

Gatow: a nyugat-berlini brit szektor reptere volt, 1994-ben zárták be.

Johannisthal: Németország legelső repülőtere, amelyet 1909-ben építettek. 1952-ben zárták be.

Staaken: a léghajók használták, később a Lufthansa kezdő bázisa volt. A szovjet légierő kivonulása után zárták be.

A készülő Brandenburg repülőtér
A készülő Brandenburg repülőtér

Brandenburg (Willy Branndt): 2006 óta épülő repülőtér a Schönefeld mellett. Az eredeti tervek szerint már 6 évvel ezelőtt át kellett volna adni. Ugyan 2011-re elvileg kész lett, a komplexum számos építési hibával küzd, amit azóta sem javítottak ki maradéktalanul. Problémát jelent az is, hogy a diszkont járatok miatt megnövekedett utaslétszám következtében ugyan még meg sem nyitották az új repteret, de máris kicsi lett a kapacitása, amelyet további bővítéssel próbálnak orvosolni.