Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: Athén

Az athéni repülőtér Görögország fővárosának reptere, az Elefthériosz Venizélosz Athéntól nyugatra, 30 kilométer távolságra fekszik. 2001-ben váltotta fel az akkor bezárt, régi Ellinikon repülőteret. Nevét Görögország egykori miniszterelnökéről kapta.

Az athéni repülőtér

Az athéni repülőtér az Aegean Airlines és egyben az Olympic Air bázisa is, ezenkívül helyi bázist üzemeltet itt a Ryanair, az Ellinair, a Volotea és a Wizzair légitársaság is.

A repülőtér közepesen forgalmas, a legnagyobb utasforgalmát 2007-ben bonyolította, még az Athénban megrendezett BL döntő idején. Ekkor egy óra alatt 85 ezer utas fordult meg itt. Az athéni repülőtér 2 terminállal rendelkezik.

Közlekedés

A reptérről a városközpontba az X95-ös busszal lehet bejutni, ami éjjel és nappal is 15-20 percenként közlekedik. Ez a városba 70 perc alatt visz be. A kikötőbe az X96-ossal juthatunk el, ami szintén éjjel-nappal jár, 15-30 percenként és 90-100 perc alatt jut el a reptértől a kikötőbe. A buszjegy ára 6 euró, gyerekeknek 50%-os kedvezmény jár, 6 éves kor alatt pedig ingyenes az utazás. Buszjegy előre vagy a sofőrnél is megvásárolható.

A 3-as metróval is ki lehet menni a reptérre, a városközpontból 40 perc a menetidő, a szerelvényeket jellemzően 3 percenként indítják. 1 jegy 10 euró, gyerekek féláron utazhatnak, 6 éves kor alatt pedig szintén ingyenes. Egy jegy 90 perces utazásra szól, átszállási lehetőséggel.

A vonat 15 percenként jár a főpályaudvar és a reptér között és kicsit több, mint fél óra a menetideje. Erre egy jegy 10 euróba kerül.

Taxival körülbelül 40-60 euróért visznek be a városközpontba, a menetidő a forgalom függvényében 40-60 perc. A repülőtéren természetesen autóbérlésre is van lehetőség. A saját kocsival érkezőket pedig 4 parkoló szolgálja ki.

Hasznos információk

A gyerekek számára a fő terminálban a 2. emeleten van egy elkülönített gyermekjátszóház. Emellett baba-mama szobák is a családok rendelkezésére állnak. A reptéren megtalálható a szokásos pénzváltó, ATM, posta, gyógyszertár, fodrászat és lottózó is. Az átutazók számos hotelt is találhatnak a környéken, különböző árszínvonalon.

Különféle éttermek és kávézók kínálatából fogyaszthatnak az utasok. A Duty Free boltok között található ajándékbolt, divatüzlet és műszaki cikkeket forgalmazó bolt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük