Úti cél ajánló

5 izgalmas karnevál, amit nem érdemes kihagyni

Azt már legtöbben tudjuk, hogy ha álarcban, beöltözve szeretnénk ünnepelni miközben magunkba szívjuk a karneváli hangulatot, akkor érdemes Velencébe vagy éppen Rio de Janeiróba utaznunk. De a legizgalmasabb karneválok listája ennél szerencsére sokkal hosszabb. Ezek közül mutatunk be most ötöt, melyeket érdemes felvenni a „muszáj látnom” listára.

New Orleans – Mardi Gras

A fent említett karneválokon kívül valószínűleg New Orleans februári karneválja a legismertebb – nem véletlenül! New Orleans egyébként is a világraszóló bulijairól híres, de igazán csak a Mardi Gras-nak köszönheti előkelő helyét sokak bakancslistáján. Ha röviden próbálnánk leírni mégis mi az a Mardi Gras, csak annyit mondanánk, hogy a világ legnagyobb bulija. Vége Húshagyókeddre esik, a böjt előtti utolsó olyan napra, amikor a Katolikus hagyományok szerint még nyugodtan ehetünk zsíros ételeket (innen ered az angol Fat Tuesday elnevezés, melynek francia megfelelője a Mardi Gras).

A New Orleans-i Mardi Gras-t úgy érdemes elképzelni, mint egy hatalmas utcabál, parádé, jelmezes felvonulás és kisebb-nagyobb bulik őrületes keverékét, melynek központi eleme az evés és az ivás. Az utcán szórakozó, táncoló emberek mellett lenyűgözően dekorált kocsik haladnak végig, rajtuk ünneplő emberekkel.

Toszkána – Viareggio Carnival

Ha már kidekorált kocsikról van szó: ha a Debreceni Virágkarneváléhoz hasonló, ám jóval grandiózusabb (akár 30 méter magas) változatok között szeretnénk ünnepelni, akkor érdemes célba venni az olaszországi Viareggio Karnevált. A toszkán karnevál egyik különlegessége, hogy bár szintén a böjt előtt ér véget, története mégsem egyházi, hanem politikai: az első, 1873-ban tartott fesztivál az akkori városvezetés gúnyolására jött létre. Azóta pedig egy olyan rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol mindenki felszabadultan ünnepelheti az életet.

A fesztivál vonzereje éppen ezért nem is igazán a feldíszített kocsiknak köszönhető, sokkal inkább a viareggiói embereknek, akik már a puszta jelenlétükkel megalapozzák az ünneplés hangulatát – itt a legtöbben egész évben a karnevált várják és egyáltalán nem fogják vissza magukat, ha végre eljön a február!

Nizza – Nice Carnival

Szívesen töltené a február egy részét a Francia Riviéra közvetlen közelében, miközben a karneválozó tömegek ünnepelnek Ön körül? Akkor Franciaország legnagyobb karneválja tökéletes választás. A nizzai karnevál hírességében vetekszik a riói vagy éppen a velencei karnevállal, ami lássuk be, teljesen érthető. A 12 napos karnevál szintén Nagyböjt kezdetekor ér véget, addig azonban 12 napon keresztül egy percre sincs megállás. A nizzai emberek ilyenkor éjjel-nappal ünnepelnek, táncolnak, énekelnek.

A hagyomány korántsem új, a franciák már az 1800-as évek óta ünnepelnek az év ezen szakában. A karneváli hangulatot a legkülönfélébb kocsik, táncosok és zenészek biztosítják, kiegészítve a számunkra is ismerős Virágkarnevállal. Ráadásul a karneválnak minden évben van egy tematikája, ami 2020-ban a divat királya lesz.

Köln – Cologne Carnival

A kölni Európa egyik legrégebbi és legnagyobb karneválja. Az ünneplés olyan mértékű, hogy az Oktoberfest mindössze gyakorlásnak tűnik ehhez képest. A kölni karnevált leginkább úgy lehetne leírni, mint egy 6 napos őrületet, ami már-már egy ünnepi káoszra hasonlít. Ilyenkor vég nélküli az ünneplés, az ének és a tánc, a sör és a rövidital pedig elképzelhetetlen mennyiségben fogy. Köln a karnevál alatt szinte felismerhetetlen, egészen más arcát mutatja, mint amikor egy dolgos hétköznapon látogatunk oda.

Az immáron közel 190 éve megrendezett karnevál arra a 6 napra egészen átalakítja a várost. Ezekről az őrült napokról azt szokás mondani, hogy a rossz magaviselet nem hogy tolerált, de teljesen elfogadható is! Megszokott, ha az ember bulival tölti az egész napot, majd az egész éjszakát is, de az is szinte elvárt, hogy a legkülönfélébb kosztümökben járják az ünnepelni vágyók az utcákat.

Quebec – Quebec Winter Carnival

A Quebec Téli Karnevál a világ legnagyobb téli ünnepsége, melyen minden évben legalább egy millió érdeklődő vesz részt. Ha belegondolunk, hogy Kanada egy olyan hely, ahol egyáltalán nem ritka a havazás és a tartós hideg idő, akkor rögtön érthetővé válik az ünneplés is, hiszen ha nem tudunk küzdeni ellene, miért ne élvezzük ki? Ellenben a legtöbb karnevállal, a kanadai sokkal inkább egy családi program, mint őrületes gőzkieresztés, ahova bátran ellátogathatunk akár a legapróbbakkal is, hiszen mindannyiunk számára garantált a szórakozás.

Az 1800-as évek vége óta megtartott téli karnevál programjából természetesen nem maradhatnak ki a hatalmas bulik sem, de a hangsúly sokkal inkább a különféle versenyeken, felvonulásokon és kimondottan téli programokon van. Ilyenek a kutyás szánnal való utazás vagy éppen a jeges vízen való evezés. De ha kedvünk tartja, akár egy hatalmas bowling golyóként is végig száguldhatunk a téren!

Ha a karneválozás mellett idén februárban inkább a hegyekbe venné az irányt, összegyűjtöttük a legjobb síelésre, kikapcsolódásra alkalmas úti célokat

Képek forrása: 1 2 3 4 5 6

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük