Koronavírus

Koronavírus: Olaszország

Február végén Észak-Olaszország Veneto és Lombardia tartományában is felütötte fejét a Kínából induló koronavírus, melyről részletesebben itt olvashatnak. Február 22. és 23. között olyan gyors mértékben kezdett el terjedni a vírus, hogy a helyi hatóságok az érintett településeket lezárták és karantént vezettek be. A lezárás eleinte azokat a településeket érintette, amelyeken koronavírusos megbetegedést regisztráltak, tehát elsősorban Észak-Olaszországot.

Azóta a koronavírus továbbterjedésével az olasz miniszterelnök bejelentette (2020. 03. 09-én), hogy az egész ország területére kiterjesztik a korlátozást. Így a lakosok kizárólag dolgozni vagy egészségügyi, esetleg egyéb nyomós indokkal hagyhatják el otthonaikat. Ez a korlátozás hatással van azokra a külföldi turistákra is, akik jelenleg Olaszországban tartózkodnak.

A koronavírus miatt törölt olaszországi járatok

Az Airportal.hu legfrissebb információi szerint a Wizz Air az összes olaszországi járatát felfüggeszti, azaz nem indít járatokat a következő városokba: Alghero, Bari, Bologna, Catania, Milano Bergamo, Milano Malpensa, Nápoly, Pisa, Roma Ciampino, Roma Fiumicino, Torino, Velence, Treviso, Verona. A szüneteltetés várhatóan április 3-ig tart majd.

A magyar kormány határozatának megfelelően a Ryanair légitársaság is felfüggesztette az olaszországi járatait, melyek így március 9-től, hétfőtől nem járnak. További információk a Ryanair járatairól: 

  • Március 11. szerda éjféltől április 8. szerda éjfélig a Ryanair összes olaszországi belföldi járatát felfüggeszti
  • Március 13. péntek éjféltől április 8. szerda éjfélig a Ryanair összes Olaszországba és Olaszországból közlekedő nemzetközi járatát is felfüggeszti

Az Alitalia szintén leállította a milánói járatait, de a belföldi (olasz) járatai még közlekednek.

Ha a repjegy.hu-nál foglalta a jegyét, akkor mindenképpen keresse fel ügyfélszolgálatunkat!

Utazás Olaszországban a Koronavírus idején

A miniszterelnöki rendelet alapján Olaszország most kettő, eltérő mértékben korlátozott zónára oszlik. Az 1. zóna Észak-Olaszországra vonatkozik:

  1. zóna: Lombardia tartomány teljes területe, illetve 14 megye az alábbiak szerint:
  2. Emilia-Romagna tartomány: Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell’Emilia, Rimini;
  3. Marche tartomány: Pesaro e Urbino;
  4. Piemonte tartomány: Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli;
  5. Veneto tartomány: Padova, Venezia, Treviso.

Az I. zónába eső területeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek közé sorolta. A zónában nem csak a ki- és belépés korlátozott, de a belső mozgások is. A területen teljeskörű felfüggesztésre kerültek a sportesemények, bezárják a múzeumokat, mozikat, színházakat, elmaradnak a konferenciák és egyéb rendezvények. Az éttermek nyitva tartanak, azonban csak 6 órától 18 óráig. Április 3-ig pedig az összes iskola zárva tart.

2. zóna: Olaszország fennmaradó része

Hazautazás Olaszországból

Az Olaszországban (ideértve az első zónát) való tranzitálás lehetséges, azonban tudni kell igazolni az áthaladás jogcímét (amely tehát vagy nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi ok, vagy bejelentett lakhelyre történő visszatérés). A jogosultságot a hatóságok közúti ellenőrzés keretein belül szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, írja a konzuli hivatal.

Mivel a legtöbb olaszországi járatot törölték, javasolják az alternatív útvonalak megfontolását: a vasúti pályaudvarok és a buszpályaudvarok ugyanis továbbra is zavartalanul működnek.

A római nagykövetség az utazásról a következőket írta:

„A rendelkezés ugyanakkor nem akadályozza az ország területén tartózkodó külföldi állampolgárok hazajutását, ezért kérjük — amennyiben turisztikai céllal tartózkodik az országban, illetve nyomós munka- vagy egészségügyi szempont nem indokolja az országban maradását –, hogy a lehető leghamarabb gondoskodjanak Magyarországra történő hazajutásukról. Az utazás megszervezésében a konzulátus nem tud segítséget nyújtani.”

Koronavírus és utazás: lemondási és módosítási lehetőségek

Kérjük, amennyiben az érintett időszakra szóló repülőjegyet foglalt a repjegy.hu-n, módosítási és visszatérítési lehetőségekkel kapcsolatban kérje kollégáink segítségét az info@repjegy.hu email címen.

Más légitársaságtól egyelőre nem érkezett a koronavírus miatti járattörlésekről hír. Amint rendelkezésünkre áll további információ az olaszországi járatokkal kapcsolatban cikkünket frissítjük!

A IATA, vagyis a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, a légiközlekedést szabályozó és légitársaságokat tömörítő hivatalos szervezet összesítette (és folyamatosan frissíti), hogy mely országokban milyen beutazási szabályozások vannak érvényben az új típusú koronavírus terjedésével kapcsolatban. Bővebben ezen az oldalon tájékozódhat!

Kapcsolódó bejegyzés: 

Koronavírus – ezt érdemes tudnia, ha utazni készül

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük