Koronavírus

Koronavírus – ezt érdemes tudnia, ha utazni készül

Az elmúlt közel másfél hónapban elkerülhetetlenné vált, hogy ilyen vagy olyan módon ne találkozzunk az új koronavírus (COVID-19) hírével. A legtöbb hír középpontjában statisztikákkal, megelőzési módszerekkel és tanácsokkal találkozhatunk, ha azonban az év eleji utazásunk éppen Ázsiába vagy pont Kínába szólna, akkor sok kérdés marad megválaszolatlanul. Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Utolsó frissítés: 2020. március 13. – a legfrissebb információk a cikk végére kerülnek. Az olaszországi helyzetről bővebben itt olvashat.

Az új típusú koronavírus

Az új típusú koronavírus ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket követően 2020. január 7-én került azonosításra a kínai hatóságok által Vuhanban, Hupej tartomány székhelyén. A relatív gyors terjedést követően 2020. január 23-án lezárták a tartományt, melyet így sem légiközlekedéssel, sem szárazföldi úton nem közelíthetünk meg.

A regisztrált megbetegedések 99%-a Kínán belüli, de a környező országokban (mint Thaiföld, Japán, Szingapúr) illetve egyéb földrészeken is jelentettek fertőzötteket. A szárazföldi Kínában február 19-én 74 000 fő a regisztrált megbetegedettek száma, míg a világ többi részén ez a szám nem éri el az 1 500 főt. Éppen ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes Hupej tartományát az utazásra nem javasolt kategóriába sorolta. Az ország többi része nem esik ebbe a kategóriába, de csak fokozott óvatossággal és körültekintéssel javasolt az utazás!

Törölt, ritkított járatok

A fentiek fényében több légitársaság is felfüggesztette kínai járatait vagy csökkentette azok számát. Legtöbbjük február végéig, március közepéig nem indít járatokat, de érdemes figyelni a legújabb híreket, mert mind a határidő, mind a felfüggesztés mellett döntő légitársaságok száma változhat.

A kínai járataikat felfüggesztő* európai légitársaságok:

• Air France
• Austrian Airlines
• British Airways
• Finnair
• Iberia
• KLM
• LOT
• Lufthansa
• SAS

A légitársaságok mellett több európai ország is a korlátozás mellett döntött. Olaszország teljesen lezárta a Kínába való közlekedést, Csehország felfüggesztette, míg Oroszország szigorításokat vezetett be. Oroszországba februártól csak az Aeroflot pekingi, sanghaji, Kanton/Kuangcsou és hongkongi járatai indulnak, de külön terminálra érkeznek, ahol át is vizsgálják az utasokat.

*A koronavírus járvány terjedésével várhatóan nem csak a kínai járatok kerülnek majd törlésre, mindenképpen érdeklődjenek a légitársaságok honlapján vagy a repjegy.hu ügyfélszolgálatán. 

A koronavírus miatt törölt kínai járatok Budapestről

Az Air China a tervezettnél kevesebb járatot indít februárban Peking és Budapest között, a február 19., 21., és 26-án közlekedő járatait pedig törölte. A Hainan Airlines felfüggeszti a Csungking-Budapest járatot február 7. és március 27. között. A Shanghai Airlines a Csengtu-Budapest járatot február 4. és március 28. között, a Hszian-Budapest járatot február 6. és március 26. között függeszti fel, a Sanghaj-Budapest közvetlen járatot pedig február 10. és március 31. között.

Utazás Ázsia Hupej tartományon kívüli részeire

Ahogyan írtuk Kínába egyáltalán nem javasolt most utazni, de felmerül a kérdés, hogy vajon milyen irányelvek vonatkoznak Ázsia más népszerű úti céljaira. Hongkongra például javarészt nem érvényesek a Kína szárazföldi részére vonatkozó szabályozások, így oda a legtöbb országból még lehet utazni. Felkészültségüket jelzi azonban, hogy minden a szárazföldi Kína területéről érkező utast kötelezően 2 hét karanténba helyeznek.

A thaiföldi repülőtereken (például Bangkokban, Phuketen) folyamatosan ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, illetve elkülönítik azokat, akiknél felmerül a fertőzöttség lehetősége. A thai légitársaságok szintén felfüggesztették a vuhani közvetlen járatokat, illetve a Chiang Mai nemzetközi repülőtérre sem repülhetnek legalább a hónap végéig. A thai megbetegedések száma egyébként jelenleg 35, melyből 15-en már meg is gyógyultak, haláleset nem történt.

Indiában, ahol eddig csak három fertőzöttet jelentettek, minden Kínából utazó automatikusan karanténba kerül 14 napra.

Beutazási tilalom Kínából

Vietnamban is megtették a kellő óvintézkedéseket: mind a Kínába tartó vonatközlekedést, mind a kínai légiközlekedést teljesen leállították. Jelenleg a régión belül csak Hongkongba, Tajpejbe és Makaóba indulnak járatok. A vietnami fertőzöttek száma mindössze 16 fő. A Fülöp-szigetekre már Hongkonból sem utazhatnak be, ahogyan Kína többi részéről sem. A tilalom ráadásul azokra is vonatkozik, akik csak átszálltak Kínában, így tehát ha Ön kínai átszállással érkezne, nem engednék be az országba.

Mivel Szingapúrban helyben is továbbterjedt a betegség, a felkészültségi szintet feljebb emelték. Az országba senki sem léphet be, aki kínai útlevéllel rendelkezik, vagy az elmúlt időszakban Kínában járt. Itt már a kiinduló országtól függetlenül mindenkit alávetnek a hőkamerás ellenőrzésnek, a vuhani járatokat törölték. Szingapúrban jelenleg 81 fertőzött van, akikből 29-en már meggyógyultak.

A Maldív-szigetekre egyetlen Kínából érkező utas sem léphet be, akkor sem, ha csak átszállt az országban. Indonéziába szintén nem léphet be egyetlen, az elmúlt 14 napban Kínában járt utas sem, még átszállási célzattal sem. Tajvanba is tilos az elmúlt 14 napban Kínában járt személyek belépése, a többi országból érkezőknek pedig kötelezően ki kell tölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot.

Mit tehet, ha Kínába szól a jegye vagy ott szállna át?

Az utazásra minden esetben a légitársaságok szabályzata érvényes, mely a helyzetre való tekintettel bármikor változhat. Ezért kérjük, amennyiben a repjegy.hu-n készült a foglalása, és szeretne módosítani, vagy visszatérítést kérni, vegye fel velünk a kapcsolatot emailben, és kollégáink ellenőrzik a konkrét repülőjegyre vonatkozó aktuális szabályokat, lehetőségeket!

Ha kérdése van a repülőjegyével, utazással kapcsolatban, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére. E-mail címünk: info@repjegy.hu

Észak-olaszországi utazások és a koronavírus

Az elmúlt hetekben Észak-Olaszország Veneto és Lombardia tartományában is felütötte fejét a Kínából induló koronavírus. Február 22. és 23. között olyan gyors mértékben kezdett el terjedni a vírus, hogy a helyi hatóságok az érintett településeket lezárták és karantént vezettek be. A lezárás azokat a településeket érinti, amelyeken koronavírusos megbetegedést regisztráltak, de a járvány továbbterjedésének lehetőségére való tekintettel más településekre is bevezethetik, emiatt a Konzuli Szolgálat a turisztikai célú utazásokat nem javasolja Észak-Olaszországba!

A budapesti repülőtéren a kínai járatoknál bevezetett fokozott ellenőrzést a két említett olasz tartományból érkező járatokra is kiterjesztették. A debreceni repülőtéren is ellenőrzik az olasz járatok utasait. Az ellenőrzés mindkét repülőtér esetében a Milánóból és Velencéből érkező gépek utasait érintik.

Részletes információkat az olaszországi helyzetről és a ki- illetve beutazásról blogbejegyzésünkben olvashat.

Törölt dél-koreai járatok

A koronavírus járvány helyi terjedése miatt Daegu és Cheongdoa városokat a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába sorolta Külgazdasági és Külügyminisztérium. Daegu, ami a koronavírus jelenleg legnagyobb dél-korai gócpontja 240 km-re fekszik Szöultól, így a LOT lengyel légitársaság törölte április 8-ig törölte Budapest-Szöul járatait. 

További törölt járatok

A Wizz Air bejelentette, hogy március 12-től egészen március 23-ig törli a Tel Avivba és az Eilatba tartó járatai. Illetve törlik a március 26-i Budapestről, valamint Debrecenből induló, Szófiába tartó járataikat is. Március 17. és 28. között az El Al légitársaság is törli a Budapest – Tel Aviv járatait. Addig az utolsó gép március 15-én érkezik Budapestre. A norvég hatóságok döntésének értelmében az oslói járatok is felfüggesztésre kerülnek, ez a Wizz Air és a Lot járatait érinti. Előbbi várhatóan április 3-ig, utóbbi március 27-ig nem közlekedik. 

Vészhelyzetet hirdetett a kormány

2020. 03. 11-én vészhelyzetet hirdetett a kormány, melyben az utazást érintő intézkedések is szerepelnek. A legfontosabb, hogy beutazási tilalmat rendelt el a koronavírus terjeszkedését megelőzendő. Így a következő országokból mostantól senki sem léphet be Magyarország területére: Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán. Az intézkedés a magyar állampolgárokra nem vonatkozik, ellenben az adott országokból érkezőknek kötelezően 14 napos, otthoni karantén alá kell vetniük magukat.

Belépési tilalom az USA-ba

Március 13. 23:59-től nem léphet be az USA-ba egyetlen olyan külföldi állampolgár sem, aki az elmúlt 14 napban Európa schengeni övezetében járt. A beutazás korlátozása a következő országokra vonatkozik: Magyarország, Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Izland, Olaszország, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Svájc, írja az Airportal.hu

A lengyel légitársaság arról tájékoztatta az Airportalt, hogy március 14-től április 13-ig függeszti fel a Varsóból Miamiba, New York-Newarkra, Los Angelesbe, illetve a Budapestről New York JFK-re közlekedő járatait.

A Varsóból New York JFK-re közlekedő járat a két chicagói összeköttetéssel (Varsóból és Rzesowból) azonban megmarad, menetrend szerint közlekedik.

Akinek az USA bármely városába szól a repülőjegye, keresse fel ügyfélszolgálatunkat az info@repjegy.hu e-mail címen! 

Lemondási és módosítási lehetőségek:

Kérjük, amennyiben az érintett időszakra szóló repülőjegyet foglalt a repjegy.hu-n, módosítási és visszatérítési lehetőségekkel kapcsolatban kérje kollégáink segítségét az info@repjegy.hu email címen.

Más légitársaságtól egyelőre nem érkezett a koronavírus miatti járattörlésekről hír. Amint rendelkezésünkre áll további információ az olaszországi járatokkal kapcsolatban cikkünket frissítjük!

A IATA, vagyis a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, a légiközlekedést szabályozó és légitársaságokat tömörítő hivatalos szervezet összesítette (és folyamatosan frissíti), hogy mely országokban milyen beutazási szabályozások vannak érvényben az új típusú koronavírus terjedésével kapcsolatban. Bővebben ezen az oldalon tájékozódhat!

    8 Responses

  1. Le lehet mondani fenyegetettseg miatt Barcelonaba szolo repjegyet, mivel ott is megjelent a koronavirus?

    1. Kedves Kinga!

      Kérjük vegye fel a kapcsolatot a jegyet kiállító irodával.

      üdvözlettel,
      repjegy.hu

  2. Jó reggelt, május 6.-n repülnènk Írországban, ès június 13.-n USA, Miami. Kèrdèsem, hogy mivel ezeket a repjegyeket Önöknèl vettem, van-e mód időpont változtatásra, mert akkor lemondanánk a szállásainkat? Amennyiben lehetséges, hol kell intèzni, ès mennyibe kerül? Köszönettel F. András

    1. Kedves András!

      Kérem vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal az info(kukac)repjegy.hu címen!

      üdvözlettel,
      repjegy.hu

  3. Tisztelt repjegy.hu!
    4 jegyet vásároltunk Bécs-Marrakesh útvonalra, 2020.03.22 indulással. Érdeklődöm, hogy a fenyegetettség miatti lemondáskor van-e lehetőség visszatérítésre?

    1. KEdves Erika!

      Kérem vegye fel a kapcsolatot a jegyet kiállító irodával!

      üdvözlettel,
      repjegy.hu

  4. Tisztelt repjegy.hu!
    Március 21.én repülnék a Rayonel repülő társasággal Londonba és egy hét múlva vissza. A korona vírus fertőrés végett ha lemondok az utazásról hogyan tudom a repülő jegy árát visszaigényelni.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Fazekas Ilona

    1. Kedves Ilona!

      Kérem vegye fel a kapcsolatot a légitársaság ügyfélszolgálatával!

      üdvözlettel,
      repjegy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük