Koronavírus

Koronavírus: ezek a járatok szünetelnek a járvány miatt

Koronavírus: ezek a járatok szünetelnek a járvány miatt

A Koronavírus-járvány kapcsán bevezetett utazást korlátozó intézkedések miatt nagyon sok légitársaság kényszerül menetrendjeik módosítására és járattörlések bevezetésére. Az elmúlt néhány nap bejelentései alapján cikkünkben összesítjük, hogy a légitársaságok mely járataikat törlik.

Utolsó frissítés: 2020. április 22.

Valamennyi légitársaság törölte a Koronavírus-járvány gócpontjainak számító országokból közlekedő járatait (Kína, Irán, Dél-Korea és Olaszország, Izrael). De lássuk, milyen további járattörlések vannak még.

Wizz Air

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága az egyes országok beutazási korlátozásai miatt törölte a lengyel és norvég járatait. A Budapest–Varsó járatokat március 15-től további értesítésig, a Budapest–Oslo járatokat pedig március 16. és április 3. közötti időszakra törölték. Az izraeli intézkedések bevezetésével a Budapestről és Debrecenből Tel Avivba, illetve Eilatba közlekedő járatait március 12-től 23-ig felfüggeszti a légitársaság.

Friss: A légitársaság 2020. március 21-től április 20-ig törli a Budapest és Kutaiszi, továbbá március 23-tól április 3-ig a Budapest és Tirana közötti járatait, valamint március 22-től április 3-ig a dubaji járatait is.

Friss: A légitársaság március 24-től május 1-ig felfüggeszti debreceni bázisának működését, és törli valamennyi, a városból induló és oda érkező járatát is. Március 25-től április 5-ig a légitársaság törli Budapest és Brüsszel–Charleroi közötti járatát!

Friss: A légitársaság nyolc város kivételével törli az összes budapesti járatát egészen április végéig. Csak London-Luton (napi 2), Eindhoven (napi 1) és Barcelona (heti 3) marad a Wizz Air budapesti bázisának menetrendjében.

Ryanair

Az ír fapados légitársaság áprilisra és májusra csaknem 80%-kal csökkenti üléskapacitását. Az elmúlt időszakban Olaszország, Málta, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Görögország, Marokkó, Spanyolország, Portugália, Dánia, Lengyelország, Norvégia és Ciprus vezetett be bizonyos fokú korlátozásokat. Ezek között vannak olyanok, amelyek teljesen leállították a járatokat, mások csak a fertőzés által jobban érintett régiók felől tiltották meg a repülést. A Ryanair emiatt várhatóan néhány napon belül kénytelen leállítani repülőgépeinek jelentős többségét. * Frissítés: Március 24-től a légitársaság az összes járatát törli, kivéve pár olyan útvonalat, amelyek a legfontosabb összeköttetéseket tartják fent, mint például az Egyesült Királyság és Írország között.

Friss: A légitársaság járatainak 99%-át törölte április 14-től április 23-ig.

Laudamotion

A Ryanair többségi tulajdonában lévő szintén fapados modellben működő légitársaság is járatainak leállítására kényszerült. A Laudamotion nem csak a járatsűrűséget csökkenti, hanem minden járatát szünetelteti. A légitársaság teljes leállását a március 16. és április 8. közötti időszakra jelentették be.

Easyjet

Az utazási korlátozások miatt március 19-től az Easyjet légitársaság is felfüggeszti budapesti járatait. Március 18-ig változatlanul közlekednek, 19-től pedig úgynevezett mentőjáratokat fognak üzemeltetni, hogy az érintett utasok hazatérhessenek.

Aeroflot

A légitársaság a koronavírus terjedése miatt március 23-tól április 30-ig felfüggeszti Budapest-Moszkva járatait.

Frissítés 2020.04.21: az Aeroflot légitársaság május 15. és június 1. között Budapest – Moszkva és Moszkva – Budapest járatait teljesen felfüggeszti.

Aegean

A világjárvány okozta körülmények végett a légitársaság 2020. március 26-tól április 30-ig ideiglenesen felfüggeszti nemzetközi járatait. Csak Athén és Brüsszel között marad meg néhány járat, biztosítva a kapcsolatot az EU adminisztratív központjával.

British Airways

A britt légitársaság beszámolója szerint, a Budapest – London Heathrow járatok előreláthatólag május 20-ig szünetelnek. 

LOT

A lengyel légitársaság minden Lengyelországból és Magyarországból közlekedő járatát felfüggesztette március 28-ig. Frissítés: Bizonyos járatok felfüggesztése április végéig is elnyúl, például a Budapest – New York járatokat április 13-ig törölte a légitársaság, míg a London-Citybe tartó járattörlések Budapestről április 24-ig szólnak.

Friss: A járvány helyzet további alakulása végett a légitársaság minden járatát törölte április 12-től április 26-ig. 

Lufthansa-csoport

Március 19-től az Austrian Airlines ideiglenesen felfüggeszti járatainak működését. Egyelőre március 28-ig szólnak a járattörlések. Ugyanakkor az Austrian-flotta készenlétben marad, hogy szükség esetén a külföldön rekedt utasok hazaszállításában segíteni tudjon.
A Koronavírus-járvány és a keresletcsökkenés miatt a Brussels Airlines is felfüggeszti járatainak üzemelését március 21. és április 19. között.
Ezeken kívül a Lufthansa-csoporthoz tartozó további légitársaságok is csökkentik a rövid- és hosszú távú járatok számát, különösen a Közel-Keleten, Afrikában, valamint Közép- és Dél-Amerikában. Európán belül az eredetileg tervezett menetrend körülbelül 20 százalékára csökken a kapacitás.* Frissítés: A Luftansa felfüggeszti hosszútávú járatait a müncheni bázisáról, így mostantól csak a frankfurti központból indulnak el a szélestörzsű gépek. A járattörlések eddig több tízezer utat érintenek márciusban és áprilisban. Felfüggeszti a hosszútávú járatokat a müncheni bázisról a Lufthansa, mostantól csak a frankfurti központból indulnak el a szélestörzsű gépek.

Friss: A légitársaság május 17-ig meghosszabbítja a rendkívüli menetrend hatályát!

Air France és KLM

A növekvő utazási korlátozások és a kereslet erőteljes visszaesésének okán az Air France csaknem 90%-kal csökkenti kapacitását a következő napokban. A csökkentett kapacitás várhatóan két hónapig áll majd fenn. A holland KLM légitársaság is kapacitáscsökkentést jelentett be.

Turkish Airlines

A légitársaság legfrissebb információi szerint a Budapest–Isztambul járatok üzemeltetését március 23-tól április 17-ig felfüggesztik.

Friss: A Turkish Airlines május 20-ig meghosszabította járatainak felfüggesztését, míg a szintén török érdekeltségű Pegasus Airlines május 15-ig nem indítja el járatait!

Emirates

Az Emirates légitársaság is számos járatát törölte. Köztük a budapesti járatait is, március 23. és május 20. között. Eredetileg március 20-tól tervezték a járatok szüneteltetését, de a külföldön rekedt utasok hazaszállításában szeretnének segíteni, így március 20., 21., 22. és 23-i napokon még közlekednek a légitársaság dubaji járatai.
A budapesti járat mellett többek között Ammán, Bangkok, Hongkong, Bejrút, Casablanca, Kuvait úti célokra tartó járatait is felfüggeszti március 31-ig. A kínai desztinációkra pedig február 5-től további értesítésig szüneteltetik a járatokat.

* Frissítés:  A légitársaság március 25-től az árufuvarozásért felelős üzletágán kívül határozatlan ideig teljesen leáll.

Friss: A légitársaság közlése szerint a budapesti járatok előreláthatólag június 22-től indulnak el újra!

Frissítés 2020.04.22: A legfrissebb Emirates menetrend szerint a budapesti járatok július 1-től lesznek ismét elérhetőek. Eleinte heti 4 alkalommal fognak közlekedni, július 15-től pedig visszaállnak a napi rendszerességű járatok.

Qatar Airways

Katar bejelentette határainak lezárását, így Dohába például katari állampolgárokon kívül nem engednek be utasokat. Ugyanakkor a tranzit utasoknak, tehát akik katari átszállással utaznak valamely más desztinációra, továbbra is lehetőségük van utazni. Az egyes országok beutazási korlátozásait figyelembe véve a Qatar Airways is törölte egyes járatait. Részletesebb információ a járattörlésekről egyelőre nem érkezett.

Frissítés 2020.04.21: A Qatar Airways is felfüggeszti budapesti járatát. A legfrissebb bejelentés szerint júniusig törlik Doha – Budapest – Doha járataikat. Az utolsó járatok április 23. és 24-én közlekednek.

TAP Portugal

A portugál légitársaság minden járata érintett a törlésekben, köztük a budapesti járatok is, melyek a légitársasági információk szerint április 28-ig nem közlekednek.

Friss: A légitársaság új, csökkentett forgalmú menetrendet fogadott el, melynek hatálya május 11-ig szól. 

Frissítés 2020.04.22: A légitársaság legújabb döntésének értelmében a Lisszabon-Budapest járatok felfüggesztését egészen október 25-ig meghosszabbítják.

Air Baltic

Mivel Lettország is bejelentette, hogy március 17-től felfüggeszti a nemzetközi légiközlekedést, az Air Baltic légitársaság is járatainak ideiglenes felfüggesztésére kényszerült. Így március 17. és április 14. között törli Lettországból és Észtországból közlekedő járatait.

Czech Airlines és Smartwings

A csehországi utazási korlátozások miatt a Czech Airlines és a Smartwings légitársaságok is leállnak. Március 16-tól minden járatot töröltek.

El Al

A COVID-19 terjedése miatt az izraeli El Al légitársaság is járattörléseket jelentett be. Március 17. és 28. között nem közlekednek a Budapest-Tel Aviv járatok sem.

Friss: A légitársaság határozata alapján, május 2-ig meghosszabbították járataik felfüggesztését. 

A légitársaságok értesítik azokat az utasokat, akiknek a járatát érintik a törlések, és jellemzően vagy egy másik utazási alternatívát vagy pénzvisszatérítési lehetőséget ajánlanak fel. *Frissítés: A légitársaságoknál a pénzbeli kompenzációt felváltotta a viteldíjjal egyenlő utalványok kiállítása, amit az utas később felhasználhat a légitársaság járataira. Ugyanakkor az önkéntes lemondásokra reagálva számos légitársaság felajánlja a díjmentes módosítás és rugalmas újrafoglalás lehetőségét, a közeli indulású és nem törölt járatok esetében.

Cikkünket frissítjük!

Kapcsolódó tartalmak: