Koronavírus

Utazni szeretne? Ezekre érdemes most figyelnie!

Lehet, hogy most még mindannyian otthon maradunk a koronavírus okozta utazási korlátozások végett, de a világ bebarangolása iránti vágyaink egyre erősebbek és erősebbek lesznek. Ebben a bizonytalan időben azonban számos kérdés felmerül az utazókban! Érdemes-e már egyáltalán repülős utazást tervezni? Milyen, a beutazással kapcsolatos szabályok vannak most érvényben az országokban? A légitársasági szabályozások hogyan befolyásolhatják utunkat, illetve azok milyen intézkedéseket vezettek be a járvány helyzetre reagálva? Ezekre a kérdésekre próbálunk most meg válaszokat adni!


Mikor utazhatunk újra?

Az Európai Unió az elmúlt napokban több ajánlást is megfogalmazott a tagállamai számára, melyben az európai turizmus mihamarabbi újraindulását tűzte ki célul, természetesen figyelembe véve az országok állampolgárainak védelmét is. Az ajánlás létrejöttét az elmúlt napok-hetek pozitív nemzetközi visszajelzései ihlették, hiszen egyre több országban mutat csökkenő tendenciát a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma.

A határok újra nyitása a turisták előtt azonban továbbra is az országok önálló jogköre. Míg Észtország vagy Bulgária már május közepén megnyitotta határait a schengeni övezetben élők részére, addig az államok többsége inkább kivár. A légiközlekedés világában legtöbbszőr felmerülő dátum június közepe, hiszen ekkor jár le több európai országban is a beutazási korlátozás, például Németországban, Svájcban, Ausztriában,  vagy éppen Franciaországban, de Olaszországba vagy Ciprusra akár már június első felében is foglalhatunk repjegyet!

Mindazonáltal több ország is eltérő tervekkel rendelkezik határaik megnyitását illetően. Görögország, melynek gazdasága nagyban merít az idegenforgalomból, július 1-el szeretné újranyitni határait a turisták előtt, míg Spanyolországban még nincs teljeskörű egyetértés azügyben, mikor kezdjenek el újra turistákat fogadni!

Az alábbi bejegyzésben igyekeztünk részletesebben is kifejteni, mikor és hogyan fognak újra nyílni a közkedvelt nyaralóhelyek: 

Mire kell most különösen figyelni?

Ugyan egyre több ország nyitja meg határait a turisták előtt, továbbra is vannak bizonyos óvintézkedések, melyek betartását mindenki számára kötelezővé teszik.

Ilyen például a beutazást követő 14 napos karantén, mely jelenleg nem csak Magyarországon van érvényben, hanem többek között Máltán, Németországban vagy mondjuk Angliában is. Ezen szabály feloldása, akár csak a határok megnyitása, az országok önálló döntésköre, ezért mindenki számára javasolt az utazása tervezésekor megfelelően informálódnia az éppen aktuális járványügyi szabályozásokról a kiválasztott úti cél esetében.

Mi azt javasoljuk, hogy minden esetben keresse fel vagy az adott ország hivatalos kormányzati oldalát, vagy Magyarország konzuli szolgálatának weboldalát, ahol naprakész információkat találhat az éppen aktuális járványügyi helyzetről és az érvényben lévő óvintézkedésekről egyaránt!

Magyarország konzuli szolgálatának hivatalos weboldalán akár ország szinten is leszűrhető információkat szerezhet az éppen aktuális járvány okozta óvintézkedések és korlátozások helyzetéről. Országok szerinti felbontásban az alábbi oldalon tájékozódhat: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazas/utazasi-tanacsok-orszagonkent

És mi a helyzet a légitársaságokkal?

A koronavírus-járvány a légitársaságokat is nehéz helyzetbe sodorta az elmúlt hónapokban, azonban az enyhülő járványhelyzetre tekintettel, ahogy azt egy korábbi cikkünkben már kigyűjtöttük, egyre több légitársaság kezdi el ismételten bontogatni szárnyait, és indítják újra járataikat!

Az újrainduló járatok listáját itt találja meg.

Azonban ahogy az országok tekintetében, úgy a légitársaságok esetében is érdemes folyamatosan nyomon követnie a szabályzatbeli változtatásokat, hiszen azok az aktuális járványhelyzetre válaszul folyamatosan módosulhatnak. 

A legtöbb légitársaság rendelkezik külön szabályzattal is a koronavírus okozta helyzetre. Alább kigyűjtöttük pár közkedvelt légitársaság jelenlegi állásfoglalását:

Milyen óvintézkedések várhatóak a légi közlekedésben?

Sokan szkeptikusan állnak a légiforgalom újranyitásának irányába, mondván, az ismét felélénkítheti az enyhülni látszó járvány helyzetet. Ezt a légiközlekedés szereplői is felismerték, ezért több olyan szabálytervezeten is dolgoznak, amik jobb egészségügyi és higiéniai körülményeket biztosítanának az utasok részére. Ilyen várható módosítás lesz például az online check-in szélesebb körben történő kiterjesztése, a kötelező maszk viselése, a reptéri testhőmérséklet vizsgálat, a vírusmentességet bizonyító dokumentum bekérése vagy akár az üres ülések bevezetése az utasok között.

Ha további részletekre kíváncsi arról, hogyan alakulhat át a légiközlekedés világa a koronavírus-járvány után, olvassa el ezt a cikkünket:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük