Koronavírus

Újranyitó országok I. – Lehet-e már nyaralásban gondolkodni?

Újranyitó országok - lehet-e már nyaralásban gondolkodni?

Egyes országok már elkezdték visszavonni a Koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett korlátozásaikat. Újranyitnak az éttermek teraszai, vendéglátó- és szabadidős egységek, strandok, parkok, múzeumok, egyes szállodák és néhány légitársaság is megkezdte már az utazási korlátozások miatt ideiglenesen megszüntetett járatainak üzemeltetését, aki pedig még nem indította újra járatait is tervezi június-júliusra. Ez némi reményt adhat a turizmusra és idegenforgalomra igen nagy hangsúlyt fektető országoknak és persze az utazni vágyó turistáknak egyaránt.

Utolsó frissítés: 2020. május 28.

Ha Ön is elképzelhetetlennek tartja a nyarat nyaralás nélkül, vagy már most szívesen tervezne tengerparti pihenést őszre, cikkünkben összegyűjtöttük, hogy az egyes országok hogyan és mikorra tervezik az utazási korlátozások feloldását, hogy kell-e érkezéskor karanténra számítani és milyen új szabályok lesznek érvényben az újrainduló turizmusban.

Görögország

Görögország például július 1-el szeretné újranyitni kapuit a külföldi turisták előtt. Ekkortól nem kötelezik majd karanténra a külföldről érkezőket és a negatív koronavírus-teszt sem lesz követelmény, illetve ettől a dátumtól fogadnak nemzetközi repülőjáratokat az athéni repülőtéren kívül máshol is. Több turistalátványosság, például az athéni Akropolisz, illetve számos tengerparti strand már meg is nyitotta kapuit.

Mivel az újranyitásban az egyik legfontosabb szempont az egészségügyi biztonság fenntartása lesz, arra nem érdemes számítani, hogy egy ilyen népszerű nyaralóhelyen, mint Görögország minden ugyanúgy lesz mint régen. Új szabályok bevezetésén dolgoznak, amelyek segítenek elkerülni a zsúfoltságot és a nagy csoportosulást a turisták által kedvelt helyeken. A tengerpartokon például a napozóágyakat távolabb helyezik egymástól, de azt is szeretnék bevezetni, hogy maximum 40 ember tartózkodhasson 1000 négyzetméternyi területen.

A görög kormány tervei között szerepel továbbá egy általános kézikönyv kiadása a vendéglátó egységek részére (szállodák, éttermek, rendezvény helyszínek), amely a remények szerint segíteni fogja a biztonságos újraindulást. 

A változtatásoktól és az új intézkedésektől azt várják, hogy a külföldi turisták idén is előszeretettel és nagyobb biztonsággal választják majd a görög nyaralóhelyeket. Egyébként sokan úgy tartják, hogy a turizmus újraindítása szempontjából talán Görögországnak vannak a legjobb esélyei, hiszen a mediterrán úti célok közül ők vészelték át úgymond a legsimábban a járványt, Görögországban regisztrálták a legkevesebb megbetegedést Európában.

Olaszország

Olaszországot már jobban sújtotta a járvány, hiszen a turisták által oly kedvelt mediterrán ország lett az első európai gócpontja a Koronavírus-járványnak. Az aktív esetek csökkenésével a kijárási korlátozásokon már május közepén lazítottak, és ezzel egyidőben elkezdték fokozatosan újraindítani a kereskedelmet és vendéglátást. Az éttermek teraszai már megnyitottak, a látogatóknak előírás a szájmaszk viselése, és a tervek szerint ezt a tengerpartokon és strandokon is be kívánják vezetni (ám ezek megnyitásáról még nincsenek hírek).

A külföldi turisták előtt egyelőre még nem nyitották meg az országhatárokat. Várhatóan júniusban a tartományok közti utazások után a nemzetközi utazásokra vonatkozó szabályokon is enyhíteni fognak. Június 3-tól EU-s állampolgárok átléphetik majd az olasz határokat, anélkül, hogy 14 napos karanténra lennének kötelezve.

Spanyolország

Spanyolországot sem kímélte a járvány, de mára már itt is fokozatosan enyhülnek a szigorítások és az ország megnyitását tervezik. Igaz, az ország egyes részein óvatosabban terveznek. Később, előfordulhat, hogy csak ősszel, engednék be a külföldi turistákat például a Kanári-szigetekre. Ezzel szemben a Baleári-szigeteken már július előtt is fogadnának látogatókat. Az újranyitásról szóló híradások szerint mindenesetre július elsejével szeretnék megnyitni az országhatárokat a külföldi utazók előtt.

Spanyolország is, népszerű nyaralóhely lévén szeretné csökkenteni tengerparti strandjainak zsúfoltságát, terveik szerint idősávok bevezetésével, időbeli korlátozással kerülnék el a turistatömegek kialakulását. Ugyanakkor a nyári szezonra csaknem 3000 fő tengerparti segítőt szeretnének mozgósítani. Az ő feladatuk lesz az ellenőrzés és a különböző egészségügyi intézkedések, például a távolságtartás szabályainak betartatása.

A jelenlegi információk szerint tehát spanyolországi nyaralást leghamarabb nyár végére, kora őszre érdemes tervezni. Egyébként az ország éghajlati szempontból ideális őszi tengerparti nyaralás tervezésére is, így érdemes inkább ebben gondolkodni.

Horvátország

Horvátország az elmúlt 1-2 hétben elkezdte fokozatosan újranyitni a határait. Május végére tervezi például a magyar turisták előtt is megnyitni az országhatárokat. Azt már most lehet sejteni, hogy sokkal tudatosabb tervezést igényelhet az idei kiruccanás az Adriára. Ugyanis a tervek szerint a beutazás különböző feltételekhez lesz kötve. Például az már biztos, hogy szállásfoglalással vagy ingatlan-tulajdonjoggal kell majd rendelkezni a belépéshez, továbbá tervezik egy elektronikus űrlap bevezetését, amit egy mobil applikáció segítségével lehet majd kitölteni és az utasadatok mellett az úti célt és a tartózkodás időtartamát kell majd rajta megjelölni. Ettől az intézkedéstől várják a hatóságok az ellenőrzött ugyanakkor mégis gyors határátlépést. A turistáskodás tekintetében pedig szigorú szabályok helyett javaslatokat fognak megfogalmazni a szabadidős utazók részére, melyek a távolságtartás és a higiéniai szempontoknak megfelelő viselkedést várnak el a strandokon, hotelekben, éttermekben.

Ciprus

Ciprus is a fokozatosságot tartja szem előtt az újranyitásban. Több fázisban szeretnének enyhíteni a Koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozásokon. Május 25-től megszűnt a karanténkötelezettség az országba utazók számára. Június 9-től 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt bemutatásával érkezhetnek utasok, június 20-tól pedig negatív tesztet sem kell bemutatnia az ide érkezőknek. Egyelőre 19 ország állampolgárai számára szeretnék megnyitni a határokat, ezeket is 2 csoportra osztva: Magyarország az első csoportban szerepel, ennek megfelelően a magyar turistákra a fenti dátumok és szabályok érvényesek.


Tájékozódás mindenek előtt!

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor egyelőre csak tervek. Magyarországon továbbra is kéthetes karanténba kell vonulni a külföldről érkező állampolgároknak. Kérjük utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Beutazási feltételekről való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő beutazási szabály, korlátozás és ajánlás.