Koronavírus

Így érinti a kijárási tilalom a reptérről utazókat!

Így érinti a kijárási tilalom a reptérről utazókat

A nemrég bevezetett kijárási korlátozás kapcsán azt a kérdést kapjuk legtöbbször utasainktól, hogy megbüntethetik-e őket ha kimennek a járatukhoz a repülőtérre. Eddig érdemben nem tudtunk rá válaszolni, hiszen ennek szabályozására nem tér ki a hivatalos határozat. Megkerestük hát a témában a hatóságok mellett a Koronavírus Sajtóközpontot!

A járvány megfékezésének érdekében hozott intézkedések egyike, hogy november 11-től este 8.00 és reggel 5.00 óra között kijárási tilalom van érvényben Magyarországon. Ez idő alatt mindenkinek a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén kell tartózkodnia. Kivételt csak az életveszéllyel, súlyos kárral, vagy egészségkárosodással fenyegető helyzetek, a munkavégzés, a munkavégzés helyére történő közlekedés és bizonyos részletszabályozásokkal a kutyasétáltatás és a versenyszerűen végzett sporttevékenység jelent. A munkavégzést a közbiztonságért felelős miniszter által közzétett tartalmi követelményeknek megfelelő okirattal szükséges igazolni.

Az erről szóló határozat megtekinthető a Magyar Közlöny 242. számában!

Arra azonban nem tér ki, hogy mi van az esti és hajnali órákban közlekedő repülőjáratok utasaival.

Ők vajon szabályt sértenek, amikor elmennek a repülőtérre? És mi a helyzet akkor, ha valaki a hozzátartozójáért szeretne kimenni?

Megkérdeztük:

„A 20:00-5:00 között bevezetett kijárási tilalom utasainkat is érinti, mivel több légitársaság indít a kora reggeli órákban járatot, illetve vannak olyan járatok, melyek késő este érkeznek Budapestre. Szeretnénk pontos információt kérni Önöktől arról, hogy azoknak az utasoknak, akiknek járata olyan időpontban érkezik vagy indul, amikorra a korlátozás érvényben van, milyen dokumentumokkal kell rendelkezniük, hogy egy esetleges rendőri intézkedéskor a korlátozás ’megszegése’ miatt az esetleges szankciókat el tudják kerülni? Kérjük, legyenek szívesek arról is tájékoztatást nyújtani, hogy az utas hozzátartozója (vele egy háztartásban élő), aki nem utazik, a tilalom alatt kiviheti-e a repülőtérre az utast?”


A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság válasza:

„Tájékoztatom, hogy az utasnak a légijáratok érkezésére vagy indulására nincs ráhatása, ezért a kijárási tilalom időszakában az utas a határátlépéskor nem szankcionálható.

A repülőtérre történő eljutás vagy az onnan történő távozás tekintetében a területileg illetékes rendőri szervhez kell fordulni.”


A Koronavírus Ügyfélszolgálattól kapott válasz:

„A kijárási tilalom időszakában – mivel az utasnak nincs ráhatása a járat érkezési és indulási idejére – a légi úton érkező beléptetett vagy a légi úton történő elutazással érintett személy a repülőjegy birtokában a repülőtér és a lakóhelye, tartózkodási helye vagy szálláshelye között a legrövidebb útvonalon utazhat.

Az utazásban a kijárási tilalomra tekintettel közreműködő családtag vagy ismerős megszegi a kijárási tilalmat, vele szemben szankció alkalmazható.

Szükség esetén javasoljuk olyan személy közreműködését igénybe venni, aki munkavégzés keretében személyszállítást végezhet (pl. reptéri transzfer, taxi).”


Az utazó nem, a kísérő viszont szabályt sért!

A válaszokból kiderül tehát, hogy aki a kijárási tilalom idején repülőjáratának érkezése vagy indulása miatt kénytelen elhagyni lakóhelyét nem kell, hogy aggódjon a büntetés miatt.

Az esetleges ellenőrzés miatt viszont, mi mindenképp azt javasoljuk, hogy tartson magánál valamilyen igazolásra alkalmas „dokumentumot” (akár mobilon), például beszállókártyát, repülőjegyet. Javasoljuk továbbá, hogy egyedül, saját autóval, a lehető legrövidebb úton közlekedjen a repülőtérre, vagy válassza a tömegközlekedést, esetleg vegyen igénybe személyszállítást végző szolgáltatást.

Ismerősét is érinti a helyzet? Ossza meg vele az információt!


    11 Responses

  1. Viszont jó lenne valahogy “kiharcolni”, hogy az este, éjjel érkező járatokhoz kimehessen egy családtag – akivel az érkező amúgy is egy háztartásban fogja a karantént tölteni-, mert nagyobb ostobaságnak tűnik beülni egy taxiba, vagy felszállni a tömegközlekedésre a karanténra kötelezett személynek, mint beülni egy családtag mellé, aki háztól házig autózik, ki sem szállva. (Spanyolországban pl. elfogadják ha valaki , aki ugyan nem utazik, de repjegy/ beszállókártya másolataival tudja igazolni, hogy valakiért megy a reptérre) Szerintem hasonló finomhangolásra van szükség, mint pl. a kutyasétáltatás esetében, ahol belátták, hogy az állatnak lehet szüksége este 8 és reggel 5 között is. Csak kéne egy szervezet, szövetség, ombudsman aki felvállalja, hogy eljár ezügyben.

    1. Sajnos nincs olyan személy aki ezeket a problémákat felkarolná és továbbvinné az illetékes elvtárs felé.Ennek a személynek volna csak arra esélye,hogy az ügy megoldódjon.
      Hatóságokat ez az ügy nem érdekli.
      Tisztelettel:Berényi Ferenc

    2. Egyetértek a kéréssel Krisztina, követhetnénk a spanyol mintát!

  2. Jogos a felvetés. Hasonló problémával küzd a korai géppel utszó vidéki állampolgár is. Jó lenne ezt is végiggondolni.A családtag egy útvonalengedéllyel szállíthstná. Érthezetlen számomra hogy a házi kedvencek javára diszkriminálnak. A kutyám esetleges produktumát el tudom takarítani, de a gyermekemet nem tud om repülni megtanítani h. Az indulásra időben odaérjen.

  3. Nagyon jó meglátás! Hasonló téma:

    Hiába kap a 15 éves gyerekem igazolást a sportegyesülettől, hogy 8-kor ér véget az edzése, ha én mint szülő szabályt sértek, amennyíben érte megyek kocsival. Egyrészt nem biztonságos számára ilyen későn egyedül közlekedni, másrészt ha tömegközlekedik, sokszoros a fertőződés veszélye számára és más utasok számára is, mintha a szülő érte mehetne autóval. Jelen szabályok miatt inkább nem engedem el edzésre.

  4. Egyet értek az előttem hozzá szólóval.Teljes mértékben igaza van.

  5. Engem is érint, mivel fiam érkezik haza Angliából este 10 óra körül, és nagyon jó lenne ha ezt az észerűséget figyelembe vemnék!

  6. Életszerű hogy azért utazzak taxival 160 km-t haza a reptérről (ha vonat már nem megy) hogy ne találkozzak útközben azzal a családtaggal,( aki eljönne értem ) akivel úgyis találkozom amint hazaértem….

  7. Helló,

    Karácsonyra utazunk haza párommal Írországból. Felhívtam a kormánybiztosi hivatalt és a nemzeti illetve a helyi rendőrséget is az ügyben, hogy eljöhet-e valaki értünk a reptérre mivel este 10-11 körül érkezünk. Vidéken lakunk nem Budapesten.
    Mindenki nagyon segítőkész volt de egyöntetűen azt mondták, hogy a kijárási tilalom miatt nem jöhet fel értünk senki sem, nekünk kell megoldani, hogy a lehető legrövidebb úton eljussunk lakóhelyünkre ahol majd a karantént töltjük. (a kormánybiztosi hivatalban a hölgy nagyon kedvesen azt tanácsolta, hogy induljunk korábbi járattal… próbáltam a Ryanairt meggyőzni, hogy indítsanak még egy járatot egy reggelit lehetőleg de nem jártak sikerrel.. 🙂 )
    Írországban is voltak korlátozások mikor csak 2-5km-re lehetett elhagyni a lakhelyet illetve később a megyén belül lehetett csak mozogni. De – hasonlóan a spanyol példához – a repülőjegy másolatával stb el lehetett jutni családtagért a reptérre…

    Sok magyar él külföldön akik hazautaznak vagy szeretnének utazni karácsonykor a szeretteikhez. A karantén, vírus, tilalmak miatt egyébként is nehezebb… legalább a hazajutást megkönnyíthetnék. Számunkra teljesen ésszerűtlen, hogy nem mehetnek ki családtagért de a reptéren, hotelben sem alhat a hazatérő hiszen egyenesen a karantén helyszínére kell menni. Nem mindenki a fővárosban él és nem mindenkinek van jogosítványa sem, hogy mondjuk autót béreljen. Ezek egymást fedő szabályok…

    Nekünk nincs más választásunk, mint autót bérelni a reptéren ami nem kevés extra kiadás.

    Még reménykedünk, hátha lépnek valamit a döntéshozók…

    Mindenkinek Boldog Karácsonyt, Békés Ünnepeket

  8. Tehát a reptérre érkezők inkább üljenek be egy taxiba, vagy tömegközlekedjenek, ahol sokszorosa a fertőzési lehetőség, minthogy a családtagjuk (akivel töltenék a karantént) kimenjen értük. Gratulálok!

  9. Sajnos az intezkedeseket mindig az iroasztal mogul hozzak es olyanok akiket egyaltalan nem erint!!!

A hozzászólás letiltva.