Utazás előtt Utazási tanácsok

Hogyan tovább? Utazás a Brexit után

Brexit és az utazás

2020. december 31-én megszűnik a szabad mozgás az Egyesült Királyság és az EU között, és 2021. január 1-én az Egyesült Királyság pontalapú bevándorlási rendszert vezet be. A Brexittel és az utazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat szedtük egy kalap alá!


Mi szükséges a beutazáshoz?

A brit kormány vízumrendszert vezet be az Egyesült Királyságba 2021. január 1. után érkező európai uniós, köztük magyar állampolgárok számára is,  kivéve a legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazást.

Vízum nélkül csak akkor tartózkodhat az Egyesült Királyságban, ha legfeljebb 6 hónapot tölt el az országban, ahol sokféle tevékenységet végezhet , ideértve a turizmust, a családi és baráti látogatásokat, a rövid ideig tartó tanulást és az üzleti jellegű tevékenységeket, például eseményeken és konferenciákon való részvételt.

A szabadidős vagy üzleti céllal beutazót a brit hatóságok a határnál kötelezhetik arra, hogy igazolja az alábbiakat:

 • a látogatás célját,
 • el tudja tartani magát az utazása során,
 • megszervezte szállását a tartózkodás időtartamára,
 • tudja fizetni a visszatérését vagy a továbbutazását,
 • látogatása végén valóban elhagyja majd az Egyesült Királyságot.

Ha Ön 2021. január 1-től kíván beutazni, vagy már nem él az Egyesült Királyságban, vagy a kilépésről rendelkező megállapodás nem biztosít Önnek jogokat, és 6 hónapnál hosszabb időtartalmat szeretne az országban tölteni, úgy Önnek úniós polgárként bizonyos követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban tanuljon vagy dolgozzon. Emellett a szükséges ellenőrzéseken, köztük az Egyesült Királyság bűnügyi ellenőrzésén is át kell esnie.

2021. január 1 és 2021. szeptember 31 között a beutazáshoz elegendő lesz magával vinnie a személyi igazolványát, azonban 2021. október 1-től kivezetik a személyi igazolványokat mint beutazáshoz használható okmányokat, a magyar állampolgárok kizárólag útlevéllel igazolhatják majd magukat. Kivételt képeznek az EUSS-ben letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők, akik esetében a belépést 2025. december 31-ig személyivel is lehetővé teszik.

Amennyiben az Egyesült Királyságba való belépés célja tranzitátszállás, és nem a brit fennhatóság alá tartozó Csatorna-szigetek vagy a Man-sziget az utazás célpontja, akkor vízummentesen át lehet haladni az országon: a magyar utazók a repülőtér nemzetközi zónájába beléphetnek és ott a célállamba közlekedő járat indulásáig tartózkodhatnak. A továbbutazás tényét azonban a határnál bizonyítani kell a brit hatóságoknak.

Mi a teendő, ha tovább szeretne maradni, mint 6 hónap?

Amennyiben Ön uniós polgárként 2020. december 31-ig bezárólag már az Egyesült Királyságban élt, akkor Ön és a családtagjai az uniós polgárok letelepedési rendszerében (EU Settlement Scheme) kérelmet nyújthatnak be, ha 2021. június 30. után is az Egyesült Királyságban szeretnének élni. A kérelem benyújtásának határideje 2021. június 30. 

Az esetben, ha a Brexit után kíván hosszabb ideig is az Egyesült Királyságban tartózkodni, úgy kérelmet kell benyújtania a bevándorlási hivatal részére, ahol egy pontalapú szisztéma alapján fognak döntést hozni a kérvénnyel kapcsolatosan.

A gov.uk webhelyen nyújthatja be kérelmet, ahol szükséges lesz igazolnia, hogy megfelel a vonatkozó feltételeknek, és rendelkezik a kért vízum megszerzéséhez szükséges pontszámmal. 

Kérelmezési díjat kell majd fizetnie, és lehet, hogy bevándorlási egészségügyi pótlékot (Immigration Health Surcharge) is kell majd fizetnie, ami feljogosítja az Egyesült Királyság nemzeti egészségügyi szolgáltatásának (UK National Health Service, NHS) igénybevételére.

Az alábbi vízumok közül választhat:

 • Szakképzett munkavállalói vízum
 • Szakképzett munkaerő: egészségügyi és ellátási vízum
 • Global Talent
 • Alternatív munkavállalói vízumok és speciális foglalkozású személyek
 • Diákvízum
 • Diplomásvízum

Összefoglaló

 • 2021. január 1-től a brit kormány vízumrendszert vezet be. Az uniós polgárok belépéséről szóló tájékoztató megerősíti a legfeljebb hathónapos vízummentes belépés lehetőségét, azonban 2021. október 1. után főszabályként a belépőknek útlevéllel kell igazolniuk magukat, a személyazonosító igazolványokat ettől az időponttól nem fogadják majd el.
 • Az Egyesült Királyságban jelenleg is élő uniós polgárok, köztük tehát a magyar állampolgárok egy online regisztrációs eljárás keretében letelepedett jogállást kérvényezhetnek („settled status”), amennyiben 2020. december 31-én öt éve jogszerűen és folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodnak.
 • Akik 2020. december 31-ig még nem töltöttek el öt évet az ország területén, azok a regisztrációt követően ideiglenes tartózkodási engedélyt („pre-settled status”) kaphatnak, hogy elérhessék a letelepedett jogálláshoz szükséges öt éves időtartamot (ennek megtörténtét követően kérvényezhetik a letelepedett jogállást).
 • A letelepedett jogállás vagy az ideiglenes tartózkodási engedély lesz szükséges ahhoz, hogy az uniós polgárok továbbra is szabadon tartózkodhassanak az Egyesült Királyság területén, munkát vállalhassanak, igénybe vehessék a közszolgáltatásokat, beleértve az egészségügyi ellátásokat is, és állampolgársági kérelmet nyújthassanak be.
 • A letelepedett jogállás iránti kérelem benyújtására a kilépési megállapodás értelmében 2021. június 30-ig van lehetőség, vagyis az uniós polgárok egészen eddig az időpontig kérelmezés nélkül is védelemben részesülnek.

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük