Érdekességek

A világ legmagasabb épületei

A világ legmagasabb épületei - repjegy.hu

Folytatjuk sorozatunkat a legekről: ezúttal a világ legmagasabb épületeit vesszük sorra. Évezredeken át a piramisoké volt ez a megtisztelő cím, ma már szinte csak felhőkarcolók uralják ezt a terepet. Lélegzetelállító, több száz méteres magasságukból csodálatos látványok tárulnak elénk. Tériszonyosoknak csak óvatosan a következő sorokkal!

1. Burj Khalifa – 828 m

Idén januárban volt tíz éve, hogy átadták a Burdzs-Kalifát, azaz a Dubaj-tornyot, amely azóta is a világ legmagasabb épületének számít.

A 828 méter magas felhőkarcolót 2004-ben kezdték el építeni, és számtalan rekordot tudhat magáénak: a Burdzs-Kalifának van például a legtöbb emelete (163), itt van a legmagasabban fekvő étterem (a 122. emeleten) és a legmagasabban fekvő éjszakai klub is (a 144. emeleten), hogy csak párat emeljünk ki.

2. Shanghai Tower – 632 m

Kína legmagasabb épülete jelenleg a második legmagasabb világszinten. A 632 méter magas, kissé csavart formájától is egyedi Sanghaj-Torony 128 emelettel bír.

Ha a lehető legmagasabbról szeretnénk körbenézni, akkor ide (is) érdemes ellátogatnunk: a világ legmagasabb kilátó szintje ugyanis a Sanghaj-Toronyban van, 562 méteres magasságban. Érdekes módon ugyanilyen magasan van a lista negyedik helyezettjének kilátója is.

3. Abraj Al Bait óratornya – 601 m

A mekkai Abrádzs al-Bajt egy összesen hét felhőkarcolóból álló épületkomplexum, listánk szempontjából pedig a középen elhelyezkedő óratorony a fontos, amely a maga 601 méterével a világ harmadik legmagasabb épülete.

Ez a világ legmagasabb óratornya, és itt találhatók a legnagyobb számlapok is: a torony minden oldalán van egy, átmérőjük pedig 43 méter. Szaúd-Arábia egyik legismertebb, elsősorban hotelként funkcionáló épülete csupán pár méterre található a muszlimok legszentebb helyétől, a mekkai nagymecsettől.

4. Ping An International Finance Center – 599 m

A negyedik legmagasabb épületért is Kínába kell utaznunk: Sencsen üzleti negyedében található a Ping An International Finance Center ahol szintén találhatunk hotelt, irodákat, de még bevásárlóközpontot is.

Az 599 méter magas felhőkarcolónak 115 emelete van, és ahogy már említettük, a Sanghaj Torony mellett itt van a világ másik legmagasabb kilátótere, ahonnan 562 méter magasról csodálhatjuk meg a várost.

5. Lotte World Tower – 554,5 m

A világ ötödik legmagasabb épülete a Szöulban található Lotte World Tower, amely a maga 554,5 méterével a legmagasabbnak számít nemcsak Dél-Koreában, hanem az egész Koreai-félszigeten is. Itt található az ország legmagasabban fekvő kilátótere is, ahonnan 500 méterről csodálhatjuk meg Szöult.

A Lotte igazi építészeti mérföldkő volt Dél-Koreának: korábban még nem készült olyan épület, amelynek több mint 100 emelete lett volna, itt pedig van 123 is.

Ezek is érdekelhetik: