Érdekességek

Életre szóló utazások a filmvásznon – II. rész

Filmes utazás

Míg az előző részben nagyvárosokban jártunk, a következő listán olyan filmeket válogattunk össze, amelyek elsősorban a természetben vagy magán az úton játszódnak. Magával ragadó, nagyrészt igaz történeten alapuló történetek következnek arról a nagy igazságról, hogy sokszor maga az út meghatározóbb, mint a cél.


Szelíd motorosok (1969)

Minden idők legismertebb road movie-ja igazi lenyomata a hatvanas évek Amerikájának. Dennis Hopper filmjében két motoros (Hopper és Peter Fonda) némi drog csempészése után tart Los Angelesből New Orleansba, a néző pedig velük együtt ismerkedik meg az akkori társadalmi feszültségekkel, de leginkább a fiatalok szabadságvágyával.


Esőember (1988)

A film, ami egy világgal ismertette meg az autizmust. Egy testvérpár repülő helyett kénytelen autóval utazni Ohiótól Los Angelesig, mivel az autista Raymond (Dustin Hoffman) nem bírja a repülést. Öccsével, Charlieval (Tom Cruise) – aki korábban nem is tudott bátyja létezésével – az út alatt válnak igazi testvérekké. Az Esőember nem véletlenül lett 1988 legtöbb bevételt termelő filmje, és az idő sem járt el felette: üzenete a testvéri szeretetről örökérvényű.


Che Guevara: A motoros naplója (2004)

A 23 éves Ernesto “Che” Guevara (Gael García Bernal), és barátja Alberto Granado (Rodrigo de la Serna) végig utazza Dél-Amerikát 1952-ben, és olyan emberi sorsokat ismer meg, amelyek örökre megváltoztatják a világképét, és vele együtt a nézőjét is. A film nemcsak az embert mutatja meg a legenda mögött, hanem lenyűgöző látványa miatt is megragadja nézőjét.


Út a vadonba (2007)

Hihetetlen, de igaz történet egy amerikai fiatalról, Christopher McCandlessről (Emile Hirsch), aki maga mögött hagyja kivételezett helyzetét, és belevág az alaszkai vadonba. Kiábrándulva a modern társadalomból, a pénzét jótékony célra ajánlja fel, és szó szerint üres kézzel indul útnak, hogy teljesen új módon tapasztalja meg az életet. Sean Penn gyönyörűen fényképezett és tanulságos filmjét valószínűleg senki sem felejti el, aki látta.


Utazás Darjeelingbe (2007)

Wes Anderson senkijéhez sem hasonlítható stílusában egy családi utazás is egyedi színt kap. Az Utazás Darjeelingbe három testvér (Owen Wilson, Jason Schwartzman, Adrian Brody) története, akik egymástól eltávolodtak, apjuk halála után viszont „spirituális útra” indulnak, és egy vonaton vágnak át Indián. A végeredmény egy tragikomikus kaland, gyönyörű és egzotikus tájakon, amit mindenképpen érdemes a saját szemünkkel is látni.


Vándorút (2010)

Természetesen az egyik leghíresebb zarándokútnak is emléket állítottak a filmvásznon, nem is egyszer. Emilio Estevez filmjében egy apa (édesapja, Martin Sheen alakításában) úgy dönt, befejezi fia helyett az El Caminót, azaz a Szent Jakab-utat, miután a fiú meghalt a Pireneusokban egy vihar alatt. A film nagyon személyes, üzenetei a családról és a gyászról azonban univerzálisak.


Tracks (2013)

Valószínűleg kevés embernek jutna eszébe átvágni az ausztrál sivatagon. Szerencsére ebben a 2013-as filmben Mia Wasikowska megteszi helyettünk: a táj egyszerre gyönyörű és félelmetes, lenyűgöző és kihívásokkal teli. Ezt a kiváló karakterdrámát is igaz történet inspirálta: Robyn Davidson 1977-ben tényleg megtette a 2700 kilométeres utat a kutyájával és négy tevével.


Vadon (2014)

Mit tehetünk, ha mindent elvesztettünk? Cheryl (Reese Witherspoon) válását követően úgy dönt, hogy radikális módon kezd új életet. Mindenféle túrázási tapasztalat nélkül belevág az Egyesült Államok nyugati partvidékének egyik leghosszabb és legveszélyesebb túraútvonalának, hogy az önpusztítást és a romokat hátrahagyva újra megtalálja önmagát.


Ha kiváncsi az első részre is, akkor kattintson ide!