Érdekességek Úti cél ajánló

Íme a világ leghíresebb hídjai

Íme a világ leghíresebb hídjai - repjegy.hu blog

Legeket összegyűjtő sorozatunkban ezúttal a világ leghíresebb hídjait vesszük sorra. Ezek a nagyszerű szerkezetek nemcsak hasznosságuk, hanem szépségük miatt is kiemelkedőnek számítanak. Gyönyörködjön Ön is a világ hét leghíresebb hídjában! Ki tudja, talán egyszer még át is kelhet rajtuk.

Golden Gate híd – San Francisco

Kétségtelenül a világ egyik leghíresebb hídja a San Fransisco-i Golden Gate híd. A vörös függőhíd 1937-es átadása óta a város jelképének számít, sőt, a modern világ egyik csodájának is megválasztották.

Szokatlan színét azért választották, hogy a környékre jellemző ködös időben is kitűnjön a környezetéből.

Elkészültekor a Joseph B. Strauss által tervezett híd 1280 méteres hosszúságával a leghosszabb és 227 méteres magasságával a legmagasabb függőhídnak számított. Ugyan ezeket a címeket mára már elvesztette, ez mit sem von le nagyszerűségéből – a Golden Gate hidat látni kell!


Ponte Vecchio – Firenze

A Firenze belvárosában található Ponte Vecchio, azaz az Öreg híd a világ egyik legismertebb és legszebb hídja. Az Arno folyót átszelő, 30 méter hosszú kőhíd már a XIV. század óta a város éke.

Ez az egyetlen középkori híd Firenzében, ami túlélte a második világháborús bombázásokat, és az 1966-os árvizet is.

A középkorban főleg hentesek, tímárok és farmerek árultak a hídon, ma már főleg szuvenír árusok jelenléte jellemző.

Ha Firenzében járunk, mindenképpen sétáljunk egyet rajta!


Harbour híd – Sydney

A Sydneyben található Harbour híd (azaz a kikötői híd) egyike Ausztrália leghíresebb építményeinek.

Az 1932-ben átadott acélhíd a North Shore nevű városrészt köti össze az üzleti negyeddel. Elsősorban gyönyörű és hatalmas ívéről ismert, amely a tetején eléri a 134 méteres magasságot is: ezáltal a legmagasabb, acélból készült ívhíd a világon.

A jellegzetes alakja miatt ruhafogasnak is becézett híd az operaház mellett a város egyik szimbóluma lett – ha Sydney-ben járunk, semmiképp ne hagyjuk le a látnivalók listájáról!


Tower híd – London

Kétségtelenül az Egyesült Királyság legismertebb hídja a londoni Tower híd. A Tower mellett elhelyezkedő, a Temzén átívelő híd igazán különleges szerkezetű: nevéhez méltón két torony alkotja, közöttük pedig a híd maga felnyitható. Erre azért volt szükség, hogy a nagyobb tengerjáró hajók is gond nélkül át tudjanak menni alatta.

A 244 méter hosszú függőhidat 1894-ben adták át, azóta gyakorlatilag London egyik jelképévé vált.


Brooklyn híd – New York

A Nagy Alma számtalan látnivalója közül érdemes ellátogatni az ikonikus Brooklyn hídhoz is, amely Brooklynt és Manhattan szigetét köti össze már 1883 óta.

Az East River folyó fölött átívelő híd átadásakor a világ leghosszabb függőhídja is volt a maga 486 méterével. Ebben azóta ugyan már lekörözték, de ma is meghatározó része a városképnek: valószínűleg nem találunk olyan New Yorkban játszódó filmet, amiben nem tűnne fel legalább egy vágókép erejéig.


Károly híd – Prága

Prága egyik szimbólumát, ezt a gyönyörű gótikus kőhidat IV. Károly német-római császár építtette. Ugyan alapkövét már 1357-ben lerakták, csak 45 évvel később adták át, és azóta is meghatározó része Prága városképének.

Az 516 méter hosszú Károly híd volt az első kőhíd, amely átszelte a Moldvát a városban, összekötötte a kastélyt az óvárossal, így hamar fontos útvonallá vált.

Körülbelül 30, főképp barokk stílusú szobor díszíti, érdemes mindkét oldalát közelebbről megnéznünk magunknak. Semmiképpen se hagyjuk ki, ha Prágában járunk!


Millau-i viadukt  – Franciaország

A millau-i völgyhíd vagy millau-i viadukt Dél-Franciaország egyik ékessége – teljesen megérdemelten. Számtalan rekordot tudhat magáénak: a maga 2460 méterével a leghosszabb ferdekábeles híd a világon,  336 méteres magas pilonjával pedig szintén világelső.

A híd a Tarn folyó völgyében található, a rajta áthaladó autópályával egyszerre rendkívül hasznos és lélegzetelállító építmény – rengetegen járnak a csodájára.


Ezek a cikkek is érdekelhetik: