Koronavírus

Utazási szabályok jelenleg – gyakori kérdések és válaszok

Utazási szabályok jelenleg - kérdések és válaszok a repjegy.hu blogján

Bár a tavaly szeptember óta érvényben lévő utazási korlátozásokon nem sokat változtattak, mégis a legtöbb kérdés ezzel kapcsolatban érkezik hozzánk. Ezért gondoltuk érdemes lehet átnézni, hogy milyen szabályok vonatkoznak jelenleg is azokra, akik mostanában akarnak, vagy fognak külföldre utazni, esetleg külföldről hazatérni Magyarországra. Fontos kihangsúlyozni viszont, hogy a szabályok bármikor változhatnak – 2021.04.15.


* 2021.04.29.-én enyhítettek a beutazási szabályokon! A védettségi igazolvánnyal rendelkezők karantén nélkül térhetnek vissza külföldi utazásról Magyarországra. Bővebb információ: https://blog.repjegy.hu/2021/04/29/karantenmentesseg-a-vedettsegi-igazolvannyal-hazautazoknak/


KIUTAZÁS

Lehet-e külföldre utazni jelenleg? Lehet-e magánügyben, családlátogatás vagy szabadidős céllal külföldre utazni?

Igen, a külföldre való utazás egyéni felelősség, és jelenleg is lehetséges. A magyar állampolgárok kiutazása nincs megtiltva, de Magyarország a világ összes országát utazásra nem javasolt kategóriába sorolja. A járványhelyzetből adódó kockázatok miatt tehát a Konzuli Szolgálat nem javasolja a külföldi utazást.

A besorolásokról bővebben itt írtunk: https://blog.repjegy.hu/2020/09/04/orszagbesorolasok-karantenkotelezettseg-szigoritas-enyhites-most-mindent-elmagyarazunk/


Kötelező-e koronavírus-teszt a külföldre való utazáshoz? Karanténba kell-e vonulni külföldön?

Ez úti célonként változik, hiszen az országok saját hatáskörben döntik el, hogy milyen beutazási feltételeket szabnak:

  • Van olyan ország, ahová egyáltalán nem lehet beutazni (pl. Új-Zéland),
  • Van, ahová csak negatív koronavírus-teszteredménnyel lehet.
  • Van, ahol kötelező a karantén.
  • Van, ahol tesztet és karantént is elrendelnek (pl. Olaszország, Portugália vagy épp Kanada).
  • És olyan úti cél is van, ahol sem tesztet, sem karantént nem írnak elő a beutazók számára (pl. Mexikó).

Ráadásul a tesztekben is lehet különbség a tekintetben, hogy például kizárólag PCR tesztet vagy esetleg antigén gyorstesztet is elfogadnak adott országok.

Folyamatosan tájékozódni kell az úti cél aktuális szabályairól, mert a legtöbb ország időről időre felülvizsgálja azokat és adott esetben változtathatnak. A kiutazási feltételekről való tájékozódáshoz a Konzuli Szolgálat weboldalát vagy a magyar külképviseletek weboldalait javasoljuk. Utóbbiak országonként elérhetőek itt: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kulkepviseletek/osszes#magyarorszag-kulkepviseletei-kulfoldon


Hová lehet karantén és teszt nélkül utazni?

Kevés olyan ország van, ahová karantén és teszt nélkül lehet jelenleg utazni, ilyen például – a teljesség igénye nélkül – Mexikó, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság vagy Tanzánia. A legtöbb ország viszont legalább egy negatív eredményt kér beutazáskor, például Egyiptom, Franciaország, Marokkó, Málta, Németország, Törökország stb.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ezek az enyhítések vagy épp korlátozások bármikor változhatnak, ezért körültekintően és rugalmasan kell úti célt választani.

Utazási szabályok országonként itt: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazas/utazasi-tanacsok-orszagonkent


Utazás járványidőben - repjegy.hu

Lehet-e munkaügyben, üzleti céllal külföldre utazni?

Igen, lehet.

A kiutazási feltételek nem változnak üzleti cél esetén. Ugyanakkor a Konzuli Szolgálat megfogalmazott bizonyos „rendkívüli, halaszthatatlan utazásokat”, ilyen például a külföldi bírósági eljáráson való részvétel, egészségügyi ellátás igénybevétele, vagy halaszthatatlan üzleti tevékenység és egyéb munkavégzés. Hogy pontosan mi tartozik még ebbe a kategóriába, azt a következő oldalon lehet megnézni: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek


BEUTAZÁS

Kell-e karanténra számítani hazaérkezéskor?

Igen.

Magyarországon 2020 szeptembere óta nagyon szigorú beutazási szabályok vannak érvényben, mely alól kivételt csak az üzleti, gazdasági célú utazások élveznek.

Jelenleg minden olyan magyar állampolgárt, aki külföldről tér haza és nem üzleti utazáson vagy hivatali kiküldetésben vett részt, a belépéskor automatikusan 10 nap hatósági házi karanténra köteleznek.

További hasznos tudnivalókat a karanténról itt talál: https://blog.repjegy.hu/2020/11/05/tudnivalok-a-karantenrol-gyakori-kerdesek-es-valaszok/


Hogyan lehet igazolni a munkaügyben történő, üzleti célú utazást?

A karanténmentességhez hitelt érdemlően igazolni kell belépéskor az utazás üzleti jellegét. Az igazolás kiállításának részletei nincsenek pontosan leszabályozva, ám erre vonatkozó javaslatok elérhetők.

A munkavégzés miatt és egyéb üzleti, gazdasági célból utazóknak (például tárgyalás, kiállításon való részvétel, nyersanyag beszerzése stb.) célszerű már az indulást megelőzően munkáltatóiktól, valamint attól a gazdasági társaságtól, amelynek érdekében az utazás történik teljes bizonyító erejű (cégszerűen aláírt) magánokirati formájú igazolást kérni, melyben meg kell jelölni a beutazás konkrét indokát is.

A hivatalosan közzétett igazolásmintát itt töltheti le: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Igazolas-uzleti-vagy-gazdasagi-celu-beutazashoz_minta-09.08.docx

Fontos tudni továbbá, hogy az üzleti utazás sem karanténmentes minden esetben. Március 1 óta csak a következő országokból érkező üzleti utasok mentesülnek a karantén alól:

  • az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség országai és az Egyesült Királyság
  • Amerikai Egyesült Államok, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, India, Indonézia, Izrael, Japán, Kína, Dél-Korea, Oroszország, Szingapúr, Törökország és Ukrajna
  • március 2-től pedig már Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán is.

Az üzleti utazásokra vonatkozó legutóbbi szabályokról itt olvashat részletesebben: https://blog.repjegy.hu/2021/03/02/magyarorszag-szigorit-egyes-uzleti-utazasok-karantenmentessegen/


Hogyan lehet kiváltani a karantént itthon?

Két darab, 5 napnál nem régebbi, egyenként 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-teszt eredménnyel lehet hamarabb kiszabadulni a külföldi utazással elrendelt karanténból. A tesztköltségek a megrendelőt terhelik.

A szabályok értelmében a két tesztből legalább egyet Magyarországon kell elvégeztetni. Egy tesztet pedig a schengeni övezet országaiból (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Svédország), Kanadából és az USA-ból is lehet hozni.

Ha valaki mindkét tesztet a beutazást követően, Magyarországon végezteti el, akár 5-6 napot is igénybe vehet a karanténból való szabadulás. Aki az egyik tesztet külföldön, a másikat pedig rögtön az érkezést követően itthon végezteti el, az rövidíthet ezen az időn.


Lehet-e helyben a repülőtéren koronavírus-tesztet végeztetni?

Igen, lehet, és ezzel jelentős mértékben felgyorsítható a karanténkiváltás.

A budapesti repülőtéren megnyílt egy koronavírus-tesztközpont, ahol bárki egyszerűen elvégeztetheti az utazáshoz, vagy a Magyarországra történő belépéshez szükséges teszteket.

Jó hír, hogy a PCR és antigén gyorsteszteket is, előre meg lehet rendelni a repjegy.hu-n: https://www.repjegy.hu/covid-teszt

Koronavírus-tesztközpont a budapesti repülőtéren - repjegy.hu

OLTOTTSÁG

Utazhat-e külföldre, aki már be van oltva?

Itt ugyanazt lehet csak elmondani: minden ország saját hatáskörben dönti el, hogy milyen szabályokat alkalmaz a beutazásra, és hogy kivételt tesz-e a COVID-19 betegség ellen beoltottakkal.

Egyes országok már hoztak erre vonatkozó határozatokat, sok állam viszont még csak terveket kommunikált. Annyi valószínűsíthető, hogy sok helyen az utazási korlátozásokat először a beoltottak számára fogják feloldani vagy legalábbis enyhíteni.

Görögország például már bejelentette, hogy engedélyezi az európai uniós tagállamok állampolgárainak, hogy beutazzanak a területére, amennyiben már megkapták a vírus elleni oltást, ráadásul tesztet sem kérnek és karanténra sem kötelezik őket. Ugyanígy például Szerbiába, Romániába, Lengyelországba vagy akár a Seychelle-szigetekre is szabadon utazhatnak a beoltottak. De Izland is bejelentette, hogy május 1-től megnyitja határait az oltott utazók előtt.


Milyen dokumentummal igazolható külföldön, vagy utazáskor az oltottság?

Több helyen is lehet arról olvasni, hogy vakcinaútlevelet fognak bevezetni az egyes országok, vagy hogy az EU fog kiadni egy egységes igazolást az oltottságról. Ezek egyelőre csak elképzelések, a megvalósítás eddig nem került belátható távolságba.

Nincsenek tehát egységes szabályok az oltási dokumentumokkal kapcsolatban, minden ország saját igazolást állít ki. Azokban az országokban, ahol erről már született döntés, jellemzően elfogadják a külföldön kiállított, kétnyelvű oltási igazolásokat. Az már más kérdés, hogy figyelembe veszik-e, milyen típusú vakcinával immunizálták az utazót. Egyelőre nem sok ország foglalt állást utóbbival kapcsolatban.


Magyarországon mi vonatkozik a beoltottakra?

Magyarország védettségi igazolást állít ki a COVID-19 védőoltásban részesülőknek, de jogszabályokban egyelőre nem tesz különbséget beoltott és nem beoltott állampolgárok között.

Jelenleg mindenkire ugyanazok a szabályok, korlátozások érvényesek. Hazautazáskor például a beoltottakra ugyanúgy érvényes a kötelező járványügyi elkülönítés, mint azokra, akik még nem kaptak koronavírus-vakcinát.

Erre az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján is felhívták a figyelmet:


Ezek a bejegyzések is érdekelhetik: