Koronavírus Utazás előtt

Új EU-s javaslatok az utazási korlátozások enyhítésére

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság hétfőn publikált ajánlásai már az egységes EU-s Covid-igazolvány bevezetése előtt enyhítéseket javasol a tagállamok közötti utazási szabályokon.

A járványhelyzet javulására és az oltási kampányok felgyorsulására tekintettel a bizottság azt ajánlja, hogy a tagállamok fokozatosan enyhítsék a beutazási korlátozásokat, különösen azok számára, akik már rendelkeznek valamilyen, a beoltottságot igazoló digitális dokumentummal.

Az ajánlás szerint a tagállamoknak teszt- és karanténkötelezettség nélkül kellene engedélyezniük az olyan uniós állampolgárok beutazását, akik már legalább 14 napja megkapták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett valamelyik vakcina (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson) teljes védettséghez szükséges adagját.

Az oltottak mellett a bizottság azoknak is szabad utazást kínálna, akik felépültek a fertőzésből, melynek igazolásához egy 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-tesztre lenne csak szükség.

Az útmutatás szerint továbbá a tagállamoknak fel kellene menteniük a karantén-kötelezettség alól azokat is, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belül végzett antigén gyorsteszttel rendelkeznek.

A javaslat alapján a 6 év alatti gyerekeket nem kellene tesztelni, és a szülők karantén-kötelezettség alóli felmentését a gyerekeikre is ki kellene terjeszteni.

A kockázati zónák tekintetében a bizottság azt javasolja, hogy az alacsony fertőzöttségű területről történő beutazás ne essen korlátozások alá. Amennyiben ismét romlana a járványhelyzet, vagy a vírusmutánsok aggasztó mértékben terjednének, a tagállamoknak ismét be kellene vezetniük az utazásokra vonatkozó korlátozásokat.

Ha az uniós tagállamok jóváhagyják az Európai Bizottság útmutatásait, akkor július helyett már június közepétől egyszerűsített feltételekkel lehetne utazni Európában.

Forrás: telex.hu, portfolio.hu