Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: a görög Meteora-kolostorok

Görög Meteora-kolostorok

Folytatjuk sorozatunkat azokról az úti célokról, amelyek méltán szerepelhetnek előkelő helyen bármelyikünk bakancslistáján. Ezúttal az egyik legszebb és legkülönlegesebb görögországi látnivalót mutatjuk be: a „lebegő” Meteora-kolostorok páratlan építményeit. Ha pár száz méterre a föld felett szeretnénk sétálni, a Meteorák nekünk való hely!

Szerzetesek “lebegő” kolostorai

Meteorák alatt azokat a több száz méter magas sziklákat értjük, amelyek Kalambaka városa mellett találhatók a Píndosz-hegységben, a szárazföldi Görögország középső részén, Szalonikitől három-, Athéntól kb négyórás autóútra.

Ezekre a különleges sziklatornyokra a XIV. századtól építettek szerzeteskolostorokat. Az egykori 24 bizánci kolostorból ma már csak hat funkcionál (négyben szerzetesek, kettőben apácák élnek), a többi romos állapotban van. Évszázadokon át leginkább csak létrával és kötélhágcsók segítségével lehetett megközelíteni őket. Csak az 1930-as években kezdték el kiépíteni a lépcsősorokat és hidakat, amelyek segítségével ma már bárki közelről megcsodálhatja ezeket a nem mindennapi épületeket.

A legnagyobb a Metamorphoseos-kolostor (Megalo Meteoro), amely 613 méterrel a tengerszint felett fekszik. A második legnagyobb, a Varlaam-kolostor Varlaam szerzetes után kapta a nevét, aki az első kápolnát építette a sziklán.

Az Agios Nikolaos Anapafsas-kolostor, a Roussanou-kolostor és az Agios Stefanos-kolostor is ugyan az előző kettőnél kisebbek, de ugyanúgy szép állapotban vannak, az évszázadok során többször felújították őket, és számtalan ereklyét, műtárgyat őriznek bennük.

A határozott sziklacsúcsok, a zöldellő hegyeken kanyargó utak és a völgyekben megbúvó apró települések látványa már önmagában meseszerű, a Meteorák kolostoraival azonban egészen páratlan látványban lehet részünk.

Hollywoodot is megihlették

A semmihez sem fogható, “szárnyaló” Meteora-kolostorok (már maga a meteora görög szó is levegőben lebegőt jelent) 1988 óta az UNESCO Világörökség részét képezik. Természetesen Hollywood is felfedezte már őket: a Szigorúan bizalmas című James Bond-film egy részét is itt, pontosabban az Agia Triada-kolostorban forgatták, valamint a nagy sikerű Trónok harca sorozatban az Arryn ház székhelyét, a magas fekvése miatt szinte megközelíthetetlen és bevehetetlen Sasfészket is inspirálták.

Pillantson be a Meteorák lélegzetelállító világába ezen a virtuális Google térképen keresztül!

Kihagyhatatlan görög látnivaló

Ha Szaloniki vagy Athén környékén jár, semmiképpen se hagyj ki a “lebegő” kolostorokat, amelyek évszázadok óta vonzzák a látogatókat. Nemcsak a látvány miatt érdemes bevenni a sziklákat: felér egy edzéssel is a megmászásuk. Tériszonyosok viszont csak óvatosan közelítsék meg őket!


Kapcsolódó tartalmak: