Koronavírus

Utazási felmérés 2021: növekvő utazási kedv, közeli úticélok, előzetes tájékozódás

Tavaly nyáron készült felmérésünkhöz hasonlóan idén is megkérdeztük utasainkat és a repjegy.hu látogatóit 2021-es utazási terveikről, repülőjegy foglalási preferenciáikról és véleményükről a világjárvány miatt megváltozott szabályozásokról. A kérdőívre beérkezett több mint 3200 válaszból kiderült, hogy a többség tervez repülős utazást a 2021-es évre és elsősorban Európán belül utaznának. A védettségi igazolvány nem, de a kötelező karantén már akadálya lehet az utazásnak.

Tengerparti pihenés – Európán belül

A megkérdezettek túlnyomó többsége nem zárta ki az idei repülős utazás lehetőségét: 43% biztosan tervez repülős utazást az idei évben, míg további 39% elképzelhetőnek tartja ezt. Csupán 18% nyilatkozta, hogy biztosan nem ülne repülőre ebben az évben.  

Azok közül, akik terveznek külföldre utazni 2021-ban 57% pihenés, nyaralás, 39% családlátogatás, 38% városlátogatás, céljából utazna, míg üzleti útra illetve munka vagy tanulás céljából csupán 3-3% indulna. Az úticél tekintetében a túlnyomó többség (81%) Európán belül maradna, míg a sokak által közkedvelt egzotikus országokba vagy Észak-Amerikába csupán a válaszadók 10-12%-a utazna.

Előre gondolkodás vagy kivárás?

Feltettük a kérdést utasainknak, hogy melyiket részesítik inkább előnyben repülőjegy vásárlásakor: inkább kivárnak a döntéssel vagy minél előbb lefoglalják a kiválasztott repjegyet. Az eredmény közel döntetlen lett, hiszen a válaszadók 53%-a inkább kivár a foglalással, hogy lehetőleg ne változzanak a körülmények az utazás előtt (pl. beutazási szabályok), míg  47% minél előbb igyekszik lefoglalni a repjegyét, hogy akár kedvezőbb árakat kapjanak és biztosan meglegyen a helye utazásához.

Utazási szabályok: karantén, tesztelés, védettségi igazolás?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a különböző beutazási szabályok és előírások (kötelező karantén, tesztelés, védettségi igazolás megléte) mennyire befolyásolják az utazási döntést. A válaszadók közel 80%-a nem utazna el, ha az érkezési úti célon kötelező karantént írnak elő, és csupán 9% lenne hajlandó ebben az esetben is utazni. A kötelező teszteléssel kapcsolatban már elfogadóbbak az utasok: az előírt PCR-teszt 27%, míg a gyorsteszt 37% számára nem jelent gondot.

A védettségi igazolvánnyal történő utazást viszont elsöprő többségben támogatták a válaszadók. 83% választotta azt, hogy biztosan elutazna, ha a védettségi igazolvány feltétele a választott országba történő belépéshez, míg azok száma, akik ennek ellenére sem utaznának el, csupán 9% volt.

A foglalásnál nem csak az ár számít

Kérdőívünk utolsó kérdésében megkértük közönségünket, hogy 1-5-ig értékeljék azokat a főbb tényezőket, melyek a repülőjegy foglalása közben hatnak rájuk.

Ugyan, ha csak egy hajszállal is, de a teljeskörű tájékoztatás az utazással kapcsolatban megelőzte a kedvező árat a válaszadók körében. Míg előbbit 4,8-ra értékelték fontosság tekintetében utasaink, addig utóbbit 4,7-re. A lemondható és rugalmas foglalás szintén döntően képes befolyásolni a repülőjegy vásárlókat, hiszen közel 80% válaszolta azt erre a két kérdésre, hogy nagyon fontos szempontok a foglalás közben. Az egészségügyi biztonsági intézkedések a repülőn vagy a reptéren feltehetőleg az elmúlt 1,5 év eseményei végett kerültek előkelő helyre, hiszen a válaszadók 83%-a mondta azt, hogy ez döntően képes befolyásolni repülőjegy foglalását.


A fenti eredmények és következtetések egy 2021.júniusában zajlott, 3 200 résztvevőt számláló, nem reprezentatív online felmérés adataiból származnak, melyet a repjegy.hu, Magyarország egyik vezető repülőjegy értékesítő portálja végzett utasai és látogatói körében.