Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: a Niagara-vízesés

Folytatjuk sorozatunkat azokról az úti célokról, amelyek méltán szerepelnek bármelyikünk bakancslistáján. Az Egyesült Államok és Kanada határán fekvő Niagara-vízesés az egyik leggyönyörűbb természeti jelenség a világon, amit egyszer az életben mindenkinek látnia kell.


Ugyan se nem a legmagasabb (az a venezuelai Angel-vízesés), se nem a legszélesebb (az a laoszi Khone-vízesés), az észak-amerikai Niagara-vízesés kétségkívül a világ leghíresebb vízesése. Gyönyörű és különleges természeti adottságai mellett ebben elhelyezkedésének is nagy szerepe van. A Niagara-vízesés ugyanis az amerikai és a kanadai határon fekszik, Niagara Falls (Ontario tartomány) és Niagara Falls (New York állam) ikervárosok között, igen jól megközelíthető helyeken, így turisták milliói keresik fel évről évre.

Hatalmas vízesésegyüttes a Niagara folyón

A Niagara-vízesés igazából több vízesést takar: a legnagyobb, a Patkó-zuhatag a kanadai oldalon, míg a kisebb Amerikai-zuhatag és a Menyasszonyi fátyol-zuhatag az amerikai oldalon fekszik. Az amerikai és a kanadai oldalt a Kecske-sziget választja el, maga a Niagara-folyó pedig az Atlanti óceánt köti össze a Nagy-tavakkal.

Gyalogosan, hajóval, helikopterrel, de akár drótkötélpályáról is megtekinthető

Ha célba vesszük a Niagara-vízesést, érdemes Kanada felől megközelítenünk, mivel onnan nyújtja a szebb látványt (ezzel együtt természetesen akkor sem csalódunk, ha az Egyesült Államokból nézzük meg). Érdemes előre jegyet venni, akár a gyalogos, akár a hajós, akár a helikopteres megközelítést választjuk. A legrégebbi és legismertebb turistahajó a Maid of the Mist nevet viseli, amely 1846 óta szállítja az embereket közvetlenül a vízeséshez. Az amerikai oldalról a Prospect Point Observation Towerből tekinthető meg a legjobb látvány, míg a kanadai oldalról a Queen Victoria Parkot, valamint a Skylon Towert érdemes felkeresni.

A merészebbek a kanadai oldal drótkötélpályáját is használhatják, amelynek segítségével gyakorlatilag a levegőben lebegve lehet megcsodálni a zuhatagokat.

Érdemes tavasszal vagy ősszel ellátogatnunk ide, akár éjszaka is: miután ugyanis lemegy a nap, különböző színekkel világítják meg a vízesést, amitől az még különlegesebbnek hat.

Semmiképpen se hagyjuk ki tehát a Niagara-vízesést. Akármelyik országból is látogatjuk meg, abban biztosak lehetünk, hogy egy életre szóló élményben lesz részünk.

Hasonló tartalmak: