Koronavírus

Hová, mennyiért, hogyan foglaltunk repjegyet idén nyáron?

2021 nyarára az utazási korlátozások enyhítésének köszönhetően hosszú hónapok után újra növekedésnek indult a légiközlekedés forgalma. A 2020-as évhez hasonlóan idén is kielemeztük a nyári szezont a repjegy.hu foglalásainak tükrében: megvizsgáltuk, hogyan alakultak a legnépszerűbb úticélok, hogyan mozogtak a repülőjegy-árak, és hogyan változtak az utasok foglalási szokásai.


A pandémia előtti, 2019-es évi nyári utasszámnak idén közel a fele valósult meg, de a tavalyi  évhez képest, – amikor ez az arány mindössze 20% volt – jelentős a növekedés. Ugyanakkor számottevő eltérések mutatkoznak az egyes úticélok között.

Chart by Visualizer

A szezon nyertesei egyértelműen a népszerű klasszikus nyaralóhelyek voltak

Több ország esetében még járvány ellenére is fel lehet mutatni növekedést. Legnagyobb mértékben, 72%-kal a ciprusi utasszám bővült, ezen belül Larnacára majdnem kétszeresére nőtt az eladott repjegyek száma. A görögországi utasok száma 40%-kal emelkedett. Ebben nagy szerepet játszott az új desztinációk megjelenése, mint pédául Chania vagy Mikonos . Bulgáriába is közel másfélszer annyi repülőjegyet foglaltak az utasok mint 2019-ben.

A nagyarányú növekedés egyrészt új fapados járatok indításának illetve kapacitásbővítésének köszönhető. Másfelől szerepet játszott az is, hogy ezek az országok a turizmus ösztönzése érdekében viszonylag enyhe feltételekhez kötötték a beutazást: többféle oltást is elfogadtak, nem írtak elő kötelező karantént stb.

Az átlagosnál jóval nagyobb mértékben csökkent a forgalom a jellemzően üzleti utazók által látogatott desztinációk irányába, valamint azokba az országokba, ahol szigorúbb utazási korlátozások voltak érvényben: az Egyesült Királyságba induló utasforgalom 78%-kal, míg Németországba 71%-kal esett vissza. A beutazási tilalom eredményeképpen ennél is nagyobb, közel 90%-os volt a visszaesés az USA-ba utazók számában.

Table by Visualizer

Igencsak átrendeződött a legtöbbet foglalt városok sorrendje is. 2021-es listát Róma vezeti, csökkenő utasszámmal is a második helyre jött fel Isztambul. A korábbi években rendre legnépszerűbb London csak az 5. helyre került. Berlin, Frankfurt, Milánó és Málta ugyanakkor idén nem fért be a legnépszerűbb 10 város közé.

A legtöbb úticélnál 5-15%-kal csökkent az átlagos jegyár

Bár a szezon előtti várakozások még áremelkedést prognosztizáltak, a legtöbb úticélnál kismértékben, 5-15%-kal csökkent az átlagos jegyár a 2019-es szinthez képest. Az egyes úticélokat megvizsgálva azonban itt is jelentősebb eltéréseket lehet találni.

Table by Visualizer

Az elmaradó kereslettel párhuzamosan mérséklődött több helyen is az átlagos repülőjegy-ár: Madridba a felével, Londonba a harmadával lettek olcsóbbak a jegyek mint 2 éve. A legnagyobb áresés azokon az úticélokon jelentkezett, ahol megjelent valamelyik diszkont légitársaság: A görögországi Mikonoszra egyharmadára csökkent az átlagos jegyár, a Wizz Air és a Ryanair közvetlen járatának köszönhetően. Cataniába 68 ezerről 40 ezer Ft-ra csökkent az átlagár, miután az úti cél bekerült a Ryanair hálózatába.

Table by Visualizer

Ugyanez a hatás jelentkezik fordított előjellel azoknál a városoknál, ahol a diszkont légitársaságok beszüntették a működésüket: Frankfurtba a Wizz Air járat leállása után 66%-kal nőtt az átlagár, míg Stuttgartba a Laudamotion járat megszűnése miatt 40%-kal drágultak a jegyek.

A foglalás ideje eltolódott az előre tervezésről a last-minute irányba

A pandémia hatására feltűnő változások figyelhetők meg az utazók foglalási szokásaiban is. A gyakran módosuló beutazási szabályok okozta bizonytalanság miatt az utasok inkább kivártak a repjegy-vásárlással, és a foglalás ideje eltolódott az előre tervezésről a last-minute irányba.

Míg 2019-ben a lefoglalt repülőjegyeknek kevesebb mint felét foglalták az utazás előtti 30 napban, addig idén 67%-át. Legalább 2 hónappal előre mindössze az utasok 11%-a vásárolta meg repjegyét.

Chart by Visualizer

A biztosításkötések aránya is növekedett

A másik jelentős változás a biztosításkötések arányának növekedésében figyelhető meg. 2019-ben minden hatodik repülőjegy-foglaláshoz kötöttek biztosítást, ez az arány idénre 27%-ra nőtt. Ebben szerepet játszhat az általános bizonytalanság mellett az is, hogy a biztosítások sok esetben a COVID-fertőzés esetén esetében is segítséget nyújtanak az utazóknak.


Az elemzés a 2021. június 1. és augusztus 31. között a repjegy.hu-n megvásárolt repülőjegyek adatainak összegzése alapján készült, összevetve az előző évek azonos időszakával. A vizsgálat során a budapesti és debreceni indulású foglalásokat vettük figyelembe. A megjelenített árak a foglaláshoz kapcsolódó extra szolgáltatások (például plusz poggyász, elsőbbségi beszállás, ülőhelyfoglalás) díját nem tartalmazzák.