Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: a Plitvicei-tavak

Bakancslistás úti célokról szóló sorozatunkban ezúttal a Plitvicei-tavakat mutatjuk be. Ez a szinte mesebeli, hegyek között megbúvó, színekben pompázó nemzeti park nemcsak Horvátország, hanem Európa egyik legszebb helye is, az év bármely szakában. Ha a Plitvicei-tavak felé vesszük az irányt, garantáltan emlékezetes kirándulásban lesz részünk!


Fekvése

Szerencsések vagyunk, mert Európa egyik legszebb nemzeti parkjáért nem is kell annyira messzire utaznunk. Az 1949-ben átadott Plitvicei-tavak Nemzeti Park egy völgyben helyezkedik el Horvátországban, Zágrábtól 130, Zadartól szintén 130, Károlyvárostól (Karlovac) 76 kilométerre.

Jellemzői

A park összesen 16, különböző magasságokban elhelyezkedő tavat takar, amiket kis folyók, vízesések kötnek össze. A legmagasabban fekvő tó 636 méteren, a legmélyebben fekvő pedig 503 méteren helyezkedik el. A 4 alsó és 12 felső tóra osztott tórendszer egy speciális mészkőfajta, a mésztufa rétegződésével jött létre, és színük változatos: a vízben található ásványoktól és algáktól, baktériumoktól függően lehetnek azúrkékek és smaragdzöldek, vagy szürkések. A Plitvicei-tavak 1979 óta szerepel a UNESCO Világörökségek listáján, megérdemelten.

Az egész nemzeti park közel 300 négyzetkilométernyi területet foglal el – érdemes legalább egy egész napot szánni a bejárására, de ha tehetjük, inkább kettőt töltsünk itt, gyorsan el fog telni.

Kijelölt túraútvonalak vannak, amikről nem lehet letérni. Kutyát vihetünk magunkkal, ha szeretnénk, illetve hajózásra és buszozás is van lehetőség a parkon belül. Egyes túraútvonalak viszont télen zárva vannak, ennek nézzünk utána mindenképpen, ha a hűvösebb hónapokban terveznénk menni. A tavakban ugyan fürdeni nem lehet, de rajtuk kiépített fahidakon tudunk sétálni, illetve barlangokba is benézhetünk.

Megközelítés

A Plitvicei-tavakhoz akár autóval is lemehetünk (körülbelül 5-6 óra az út Budapestről). Ha Zágrábban járunk, akkor onnan tömegközlekedéssel tudunk eljutni: naponta több busz is indul a horvát fővárosból a nemzeti parkhoz.

Akár egy enyhébb téli napon is kiváló választás lehet egy túrára, hiszen bár évszakonként más arcát mutatja, de egész évben gyönyörű látványt nyújt, és turistából is kevesebb van ilyenkor.

A park látogatása jegyköteles, jegyet pedig előre érdemes venni online, hogy biztosan bejussunk, holtidőben is. 2019-ben ugyanis korlátozták a látogatók számát, óránként maximum 1000 embert engednek be.

Fedezze fel Ön is ezt a csodálatos természeti látnivalót!


Bakancslistás sorozatunk korábbi tartalmai is érdekelhetik: