Koronavírus

Meghatározták az utazáshoz szükséges EU-s Covid-igazolványok lejáratát

Módosította az Európai Bizottság az utazáshoz szükséges Covid-igazolványok szabályozását, 9 hónapban határozták meg azok lejáratát. Eszerint az alap oltástól számítva most már csak kilenc hónapig lesz érvényes az EU-s igazolás, utána már csak a harmadik oltással lehet újra meghosszabbítani.

Még novemberben javaslatot tettek a változtatásra

Az Európai Bizottság közleménye szerint a november 25-én beterjesztett javaslattal összhangban módosult a szabály, mely szerint az EU-tagállamoknak minden olyan oltási igazolványt el kell fogadniuk, amelyet kevesebb mint 270 nappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki. A tagállamok nem írhatnak elő ennél rövidebb vagy hosszabb elfogadási időszakot.

Tehát a második-, vagy a Janssen esetében az egyetlen oltástól számított 9 hónapig lesz érvényes a dokumentum, utána harmadik oltással lehet ismét meghosszabbítani.

Az érvényességi időszak meghatározása során figyelembe vették az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) iránymutatását, amelyben azt ajánlja, hogy az emlékeztető adagokat legkésőbb az első oltási ciklus befejezését követő hat hónapon belül adják be.

A bizottság most nem foglalkozott a november 25-én beadott másik két javaslattal, amely az országok színkódos jelölését változtatta volna meg, illetve az utasok kezelésén szerettek volna még módosítani.

2022 februárjától él az új szabály

Az egységes rendelkezés február 1-jén lép hatályba. A meglévő Covid-igazolványokon ezt követően sem lesz feltüntetve lejárati idő, de az applikáció beolvasásakor automatikusan érvénytelenként fogja kezelni a rendszer a túl régen felvett második oltásokat. A harmadik oltásoknak egyelőre nincs hivatalosan megállapított érvényességi ideje.

Eddig 807 millió igazolványt állítottak ki az EU-ban. Az uniós digitális Covid-igazolvány globális standardot teremtett: mára öt kontinensről 60 ország és terület csatlakozott a rendszerhez.

Az omikron-variáns terjedése miatt viszont már az uniós oltási igazolással sem lehet teljesen szabadon utazni. Elsőként Olaszország, majd Görögország és Ausztria is negatív teszteredmény bemutatásához kötötte a karanténmentes beutazást az oltottságot igazoló Covid-igazolvánnyal rendelkezők számára is.

Forrás: airportal.hu, telex.hu, hirado.hu


Az uniós Covid-igazolványról részletesebben az Európai Bizottság weboldalán tájékozódhat:

Az uniós Covid-igazolvány letöltéséhez pedig az alábbi cikkünkben talál hasznos infókat: