Koronavírus

Itt az EU-s Covid-igazolvány: tudnivalók, igénylés, használat

EU-s Covid-igazolvány

2021. július 1-től hazánkban, és az EU tagállamokban egyaránt bevezetésre került a már régóta várt és vágyott európai uniós COVID-igazolvány. Miért érdemes megigényelni? Mit igazol? Ki jogosult rá? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat adni!


Miért érdemes megigényelni?

Az egységes uniós digitális Covid-igazolványt minden uniós tagállamban el fogják fogadni. Az okmány lehetővé teszi, hogy EU-szerte összehangoltan fel lehessen oldani a jelenlegi korlátozásokat.

Főszabály szerint mindenki, aki beszerezte az uniós digitális Covid-igazolványt, mentesül a járványügyi korlátozások alól és szabadon utazhat az EU-ban. A tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy utazási korlátozásokat vezessenek be az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben, kivéve, ha az ilyen korlátozások a közegészség védelme érdekében szükségesek és arányosak.

Mit igazol az igazolvány, és ki jogosult rá?

Az uniós digitális Covid-igazolványok rendszere a Covid19-cel kapcsolatos három különböző jellegű igazolványt foglal magában: egy oltási igazolványt, egy tesztigazolványt és egy gyógyultsági igazolványt.

  • Oltási igazolvány:

Kapott Covid19 elleni védőoltást – Itt feltüntetésre kerül az oltóanyag típusa és gyártója, a beadott adagok száma, illetve az oltás(ok) beadásának napja.

  • Teszt igazolvány:

Negatív teszteredménnyel rendelkezik – Itt a teszt típusa, a tesztelés napja és ideje, helye és eredménye kerül feltüntetésre.

  • Gyógyultsági igazolvány:

Felgyógyult a Covid19-ből – Itt a pozitív teszteredmény dátuma és az érvényességi idő kerül feltüntetésre. A gyógyultsági igazolvány maximális érvényességi ideje 180 napban lett meghatározva.

Továbbá az igazolás a birtokló személyre vonatkozó alapinformációkat is tartalmazni fogja (név, születési dátum), az igazolás kibocsátásának időpontját, valamint az azonosítási kódot. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy az igazolvány nem helyettesítheti az útlevelet vagy más, EU-országok felkereséséhez szükséges hivatalos dokumentumot (például személyi igazolványt).

Az igazolványt az kaphatja meg, aki valamely uniós tagállamban Covid–19 elleni oltást kapott – már az első oltás után is jár az igazolás, azonban azt, hogy megkaptuk-e a 2. dózist, tartalmazni fogja az igazolvány – továbbá az, aki negatív PCR-teszttel rendelkezik (öt napon belül két teszt, amelyek között legfeljebb 48 óra telt el), illetve aki bizonyítottan átesett Covid-fertőzésen, és felgyógyult (a teszt napjától számított 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszt).

Oltási bizonyítványt függetlenül attól, hogy melyik vakcinát kapta, minden beoltott személy kaphat. Fontos kitétel viszont, hogy kötelező jelleggel csak azt az igazolást kell elfogadni a fogadó államnak, amelynek tulajdonosát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltották. Ez jelenleg a Pfizer, a Moderna, az Astrazeneca és a Janssen oltóanyagai.

Tehát aki kínai vagy orosz oltóanyagot kapott, az alapból nem élvezheti az EU-s oltási igazolvány előnyeit, ugyanakkor a tagállamok egyedi szabályozással ettől eltérhetnek, mint tette azt például Horvátország vagy Görögország is, ahol mindegyik oltást elfogadják. Ezt az eljárásrendet várhatóan több ország is követni fogja a későbbiekben.

A digitális Covid-igazolás ingyenes lesz, és 12 hónapig lesz alkalmazható.


Magyarországon hogyan lehet megigényelni?

Magyarországon jelenleg 3 lehetőség közül választhat az, aki szeretné megigényelni a EU-s Covid-igazolványt.

A portálra belépve csupán néhány kattintás segítségével kiállítható és letölthető a dokumentáció PDF formában. Az egyoldalas igazolást ezt követően le lehet menteni, vagy egyből ki is lehet nyomtatni.

  • EESZT mobilapplikáció segítségével (frissítés alatt)

A jelenleg is használatban lévő mobilapplikáció mostani formájában még nem felel meg teljeskörűen az EU-s jogszabályoknak, így az igénylés sem hajtható még végre rajta, de ez hamarosan változni fog. Amint elkészült a megfelelő verzió az applikációhoz, mi is jelezni fogjuk.

Az Apple applikáció ezen a linken érhető el!

Az Androidos verzióért pedig kattintson ide!

  • Kormányablakokban és a háziorvosoknál

Az igazolásokat mind a háziorvosoknál, mind pedig a Kormányablakoknál ingyenesen lehet igényelni. A jogosultak Covid-oltási, teszt- és gyógyulási igazolványt tudnak kérni. A Kormányablakok esetében letölthető formában (PDF) és papíron is, míg a háziorvosoknál csak papíralapon.

A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Azon magyar állampolgár, akit nem EU-országban oltottak be, hazánk hatóságánál kérheti az oltás elismerését és ez alapján az európai igazolás kiállítását, feltéve, hogy az alkalmazott szer az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadottak közé tartozik.


Hogyan fog működni az igazolvány?

Az uniós digitális Covid-igazolványon a hamisítás elleni védelem érdekében szerepel egy digitális aláírással ellátott QR-kód. Az igazolvány ellenőrzésekor beolvassák a QR-kódot és ellenőrzik az aláírást.

Minden kiállító szervnek (pl. kórház, tesztközpont, egészségügyi hatóság) saját digitális aláírási kulcsa van. Ezeket minden országban egy biztonságos adatbázisban tárolják.


Az uniós digitális Covid-igazolványt elfogadják majd Svájcban és az EGT-országokban?

Az Uniós rendelet be fog kerülni az Európai Gazdasági Térségről szóló (EGT) megállapodásba, így az EGT-országok (Izland, Liechtenstein és Norvégia) is alkalmazhatják az uniós digitális Covid-igazolványok rendszerét.

A svájci igazolványokat ugyanazokkal a feltételekkel fogják elfogadni, mint az uniós digitális Covid-igazolványokat, ehhez csupán annyi szükséges, hogy Svájc megerősítse ennek viszonosságát, és a Bizottság határozatot hozzon arról, hogy a svájci igazolványok egyenértékűek az uniós digitális Covid-igazolványokkal. Svájccal még zajlanak az ezzel kapcsolatos egyeztetések.


Kapcsolódó tartalmak:

 

Források:

Fejléc kép: