Úti cél ajánló

5+1 gasztro úti cél, ha a konyháján keresztül ismerne meg egy-egy várost

Egy-egy külföldi út során kihagyhatatlan program, hogy a helyi specialitásokat is megkóstoljuk. Vannak ugyanakkor olyan városok, ahol a helyi ízekkel való megismerkedés nem csak egy program a sok közül, hanem A program: az ételek és italok kóstolása azt jelenti, hogy megismerjük az ország kultúráját a konyháján keresztül. Az alábbiakban olyan úti célokat ajánlunk, ahol kifejezetten a konyha iránt érdeklődők találhatják meg számításaikat.


Isztambul

Török – vagy annak tűnő – éttermekkel gyakorlatilag minden városban találkozhatunk, de ha valóban meg szeretnénk ismerkedni a török ízekkel, mindenképpen érdemes Isztambulban próbálkoznunk. Ázsiai és európai szokások keverednek itt, ami meglátszik a sokcsillagos éttermek kínálatán és a streetfoodokon is. Együnk egy bőséges török reggelit, esetleg menement, böreket, illetve a török kávék sem hagyhatjuk ki.

Lyon

Természetesen nem maradhat le a listáról a gasztronómia fővárosa, Lyon sem. Felsorolni is nehéz lenni, hány helyi specialitás van a francia nagyvárosban: a legegyszerűbb, ha elmegyünk egy bouchonba, egy olyan étterembe, ahol kifejezetten a lyoni – jellemzően húsos-fogások közül válogathatunk. És mivel borvidékek mellett fekszik a város, néhány borászatot is meglátogathatunk.

Barcelona

A katalán nagyvárosban számtalan olyan túrát találhatunk, ahol kifejezetten az ételkultúrán keresztül ismerhetjük meg az ország történelmét és a helyi érdekességeket. Kóstoljuk meg a legfinomabb borokat, ismerjük meg a helyes tapaskészítés rejtelmeit, kisebb vagy nagyobb csoportokban, akár éjszaka is, némi flamencóval összekötve. Egy finom escalivada és egy édes xuixo a katalán konyhából pedig bármikor jöhet.

Bologna

Ha azt mondjuk, Bologna, a válasz nagy valószínűséggel az, hogy szósz, de az, amit mi bolognaiként ismerünk, elég messze áll attól a ragutól, amit helyben szolgálnak fel nekünk. A sajtokban, húsokban és persze tésztában gazdag olasz konyhának számtalan specialitása van, amik valami miatt kissé furcsán terjedtek el a nagyvilágban – Bologna pedig kiváló választás arra, hogy a lehető leghagyományosabb módon kóstoljuk meg ezeket.

Lisszabon

A portugál főváros is bővelkedik gasztrotúrákban. Tengerparti városról lévén szó elsősorban halfélékben gazdag az étlap (például a caldeirada), illetve sok fűszeres fogás közül is válogathatunk egy-egy körút során, desszertnek pedig kihagyhatatlan a leite-creme. Lisszabonban természetesen a kiváló borok sem hagyhatóak ki a kóstolásból.

+1: Kutaiszi

Grúzia harmadik legnagyobb városának is nagy hagyományai vannak a kulináris túrák terén. Ázsiai és mediterrán hatások keverednek a grúz konyhában, sok zöldséget és fűszeres fogást találunk az étlapon. És természetesen nem maradhat ki egy finom hacsapuri és khinkali sem a menüről, ha Kutaisziban járunk.