Úti cél ajánló

7 kihagyhatatlan látnivaló Nápolyban és környékén

Olaszország számtalan legendás városa közül nehéz választani, de az biztos, hogy Nápoly meglátogatásával nagyon jól járunk. Egyrészt maga a város is tartogat kalandokat (a föld felett és alatta is), másrészt a környéke is tele van kihagyhatatlan helyekkel. A felfedezés közben pedig álljunk meg egy-két pizzára is – elvégre Nápoly a szülőhelye ennek a klasszikus olasz ételnek!


Történelmi óváros

Nápoly történelmi központja Világörökségi helyszín, nem véletlenül. Története az időszámításunk előtti nyolcadik századra nyúlik vissza, és máig sikerült megőrizni az ókori görögök által kialakított utcákat. Érdemes végigsétálni például a Spaccanapolin, az egykori főutcán, ami gyakorlatilag kettészeli az óvárost, vagy a híres vásárlóutcán, a Via Toledón. De itt találjuk még a San Carlo operaházat, illetve a Sansevero kápolnát, benne a híres Fátyolozott Krisztus nevű szoborral.

Földalatti Nápoly

Nápoly felszíne alatt egy összetett barlangrendszert találunk, benne vízvezetékekkel, csatornákkal, víztározókkal, katakombákkal és egyéb alagutakkal. Kialakítása még az ókori görögökhöz köthető, és a területet beborító vulkáni tufának köszönhető, amely könnyen bányászható, de ellenálló is. Ma vezetett túrák keretében járhatjuk be a rendszer egy részét: érdemes előre jegyet venni, illetve lélekben felkészülni arra, hogy 40 méter mélyre is lemegyünk. Bár alapvetően tágasak a terek, van egy kifejezetten szűk alagút is a ciszternák felé, de ennek a bejárása opcionális.

Castel dell’Ovo

Valószínűleg Nápoly egyik leghíresebb építménye a Castel dell’Ovo, azaz a “tojásvár”. A neve a legenda szerint Vergiliushoz köthető: állítólag egy mágikus erejű tojást helyezett el az erődben, és amennyiben ez eltörik, katasztrófák fogják sújtani a várost. Az öböl partján fekvő erődöt még a XII. században építették a normannok. 1975-ben esett át egy nagyobb renováláson, ma pedig már ingyenesen látogatható: többek között kiállításokat nézhetünk meg benne, amik által megismerhetjük Nápoly és a térség történetét.

Katakombák

Érdemes külön kiemelni a katakombákat, a föld alatti temetkezési helyeket, amelyek közül több is bejárható. A San Gennaro-katakombákban (amelynek története az időszámításunk előtti 3-4. századra nyúlik vissza) körülbelül 3000 embert temethettek el a régészek becslése szerint, de még korántsem értek véget a feltárások. Itt még egy földalatti bazilikát is megnézhetünk, valamint a város védőszentjének, Szent Januáriusznak (azaz San Gennarónak) a sírját. A második legnagyobb földalatti temetkezési hely a San Gaudioso-katakombák, amely a város első püspöke után kapta a nevét. Az i.e. 4-5. században alakították ki, és itt megismerhetjük a helyiek szokásait, hagyományait, illetve a halállal és a túlvilággal kapcsolatos hiedelmeiket.

Diego Armando Maradona Stadion

Focirajongóknak kötelező program a Diego Maradonáról elnevezett stadion. Az 1959-ben átadott sportlétesítmény 54 ezer fő befogadására alkalmas, és jelenleg a negyedik legnagyobb stadionnak számít Olaszországban. Eredetileg San Paolónak hívták, egészen 2020-ig: ebben az évben halt meg a Napoli legendás játékosa, Diego Maradona, akinek a tiszteletére új nevet kapott az épület. A Maradona-híveknek érdemes még ellátogatniuk a Bar Nilóba is, ahol egy üvegcsében az argentin játékos könnyeit, valamint egy hajtincsét is meg lehet nézni.

Vezúv

Nem csak kirándulni vágyóknak kihagyhatatlan a Vezúv megközelítése. A legendás vulkán és az azonos nevű nemzeti park igazán különleges látványt nyújt a vulkanikus aktivitásnak köszönhetően. A legnépszerűbb útvonal az 1232 magas hegyre kifejezetten könnyűnek számít, annak is bátran ajánlott nekivágnia, aki nem gyakorlott túrázó. A tetején lévő kráter, valamint a kilátás megér minden erőfeszítést.

Pompeji

Nápolytól mindössze 25 kilométerre fekszik a legendás Pompeji, így mindenképpen iktassuk be a meglátogatását, ha már egyszer eljöttünk a városba. A Vezúv kitörése egyrészt elpusztította Pompejit, másrészt megőrizte az örökkévalóságnak. Érdemes több órát szánni a 44 hektáron elterülő romváros bejárására, valamint minél előbb jegyet venni, hogy biztosan bejussunk, és ne kelljen sorban állnunk. Pompejinél emlékezetesebb helyet biztosan nem találunk arra, hogy megismerjük az ókori emberek mindennapjait.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: