Koronavírus

Enyhülnek a beutazási szabályok az Angliába utazóknak

Az oltott beutazóknak megszűnik az indulás előtti kötelező Covid-tesztelés, az érkezés után pedig csupán egy gyorstesztet kell végezniük, emellett a karanténkötelezettséget is megszüntetik.  

Enyhítéseket jelentett be szerda délután a brit parlamentben Boris Johnson. A miniszterelnök tájékoztatója szerint pénteken (január 7.) brit idő szerint hajnali 4 órától (közép-európai idő szerint 5 órától) az oltottak és a 18 éven aluliak számára az Angliába utazóknak már nem kell az indulás előtt Covid-tesztet elvégezni.

Ezen kívül vasárnap hajnali 4 órától az érkezés után két nappal elegendő egy laterial-flow (antigén)-gyorstesztet végeztetni, amelynek eredményét nem kell elkülönítésben megvárni. (A korábban érkezőknek továbbra is PCR tesztet kell foglalniuk.) Amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, kötelező egy további PCR-teszt elvégzése is.

Fontos kiemelni. hogy a könnyítés csak a teljes védettséggel rendelkező utazókra vonatkozik. Teljes védettséggel az rendelkezik, aki az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinából mindkét dózist (vagy Janssen esetében az egyetlen) megkapta, legalább 14 nappal az országba történő érkezés előtt. (Az oltottsághoz kapcsolódó könnyítések a Sputnik V vakcinákkal beoltottakra  nem vonatkoznak, és a fertőzöttségen átesettség sem jelent könnyebbséget az Egyesült Királyságba történő beutazás során.)

Azoknak, akik nem rendelkeznek teljes védettséggel, a beutazás előtti teszten (PCR vagy antigén) felül meg kell rendelniük további két darab COVID- tesztet (PCR), amelyeket a beutazást követő 10 napos házi karantén 2. és 8. napján kell majd elvégezni. 

Forrás: Konzuli Szolgálat, turizmus.com