Koronavírus

Enyhülnek a beutazási szabályok az Angliába utazóknak

Újabb könnyítéseket jelentettek be az angliai beutazási szabályokról. Blogposztunkban beszámolunk az aktuális előírásokról.

Frissítés, január 25.:

Február 11-től a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utasoknak nem kell angliai érkezésük után koronavírustesztelést végeztetniük. Az új szabályozás brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor lép érvénybe – jelentette be Grant Shapps, brit közlekedési miniszter.

Ezzel teljesen megszűnnek az Angliába utazók tesztelési kötelezettségei az oltottak számára. A szabályok szerint teljes védettséggel az rendelkezik, aki az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott, illetve a WHO-tól vészhelyzeti engedélyt kapott  vakcinából mindkét dózist (Janssen esetében az egyetlen dózist) megkapta, legalább 14 nappal az országba történő érkezés előtt. (Az Egyesült Királyság a Sputnik V vakcinákkal történő oltást nem fogadja el, és a fertőzöttségen átesettség sem jelent mentességet a beutazás során.) A 18 éven aluli beutazókat a kormány továbbra is teljes körűen beoltottaknak tekinti!

Az oltottnak nem minősülő utazóknak február 11-től a beutazáshoz az indulás előtti két napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kell felmutatniuk, valamint az érkezés utáni második nap végéig egy PCR-tesztet kell elvégeztetniük, amit még az indulás előtt le kell foglalniuk. Érkezésük után nem kell elkülönítésbe vonulniuk, csak akkor, ha a beutazás utáni PCR-teszt eredménye pozitív. Valamint a korábban előírt, érkezés utáni második teszt (amit jelenleg az érkezési utáni nyolcadik napon kell elvégezni) sem lesz kötelező.


Korábban írtuk a témában:

Enyhítéseket jelentett be szerda délután a brit parlamentben Boris Johnson. A miniszterelnök tájékoztatója szerint pénteken (január 7.) brit idő szerint hajnali 4 órától (közép-európai idő szerint 5 órától) az oltottak és a 18 éven aluliak számára az Angliába utazóknak már nem kell az indulás előtt Covid-tesztet elvégezni.

Ezen kívül vasárnap hajnali 4 órától az érkezés után két nappal elegendő egy laterial-flow (antigén)-gyorstesztet végeztetni, amelynek eredményét nem kell elkülönítésben megvárni. (A korábban érkezőknek továbbra is PCR tesztet kell foglalniuk.) Amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, kötelező egy további PCR-teszt elvégzése is.

Fontos kiemelni. hogy a könnyítés csak a teljes védettséggel rendelkező utazókra vonatkozik. Azoknak, akik nem rendelkeznek teljes védettséggel, a beutazás előtti teszten (PCR vagy antigén) felül meg kell rendelniük további két darab COVID- tesztet (PCR), amelyeket a beutazást követő 10 napos házi karantén 2. és 8. napján kell majd elvégezni. 

Forrás: Konzuli Szolgálat, turizmus.com