Koronavírus

Védettségi helyett oltottsági igazolvány és rövidebb kötelező karantén

A csütörtöki Kormányinfón változásokat jelentettek be az védettségi előírásokra vonatkozóan, valamint a kötelező karanténnal kapcsolatban is.

A koronavírus omikron variánsával kapcsolatos döntéseket jelentett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter: február 15-től oltási igazolvánnyá alakul át a védettségi igazolvány. Az új szabályok szerint az a 18 éven felüli személy minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást; valamint az, aki két oltással rendelkezik és a másodikat hat hónapon belül kapta.

18 éves kor alatt két oltás elegendő. Ugyanakkor ezután a betegségen átesettség igazolása már nem jelent majd védettséget. Új igazolványok kiadására nem lesz szükség, az okmányon található QR-kód alapján lehet ellenőrizni az érvényességet.

További változás is, hogy lerövidítik a koronavírus miatti közelető karantén időtartamát: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, amelyből öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel lehet szabadulni. Az iskolai megbetegedések esetén pedig 5 napra csökken a karanténkötelezettség időtartama – de ez csak az oltatlanokra vonatkozik.

Forrás: koronavirus.gov.hu