Úti cél ajánló

Athén: a civilizáció bölcsője és a turisták kedvence

Látogatók milliói érkeznek Athénba minden évben, hogy megnézzék az olyan ókori helyszíneket, mint a Parthenon és az Akropolisz, de a történelmi csodákon túl is vannak meglepetések a görög fővárosban. Akár tavaszi, nyári, őszi vagy téli látogatást választ, Athén az izgalom és az inspiráció forrása lesz mindenki számára! Athén látnivalók, nem csak a görög drámák rajongóinak! 


Ha Athénba készül, mindenképp érdemes ellátogatnia a történelmi városközpontba és szemügyre vennie annak lenyűgöző régészeti csodáit, de szánjon időt arra is, hogy felfedezze a város további környékeit is, amelyek mindegyike saját személyiséggel és egyedi hangulattal rendelkezik. Athént ugyan legfőképp múzeumairól és ókori látványosságairól ismerik, de a remek ételek, az élénk éjszakai élet és a számos fesztivál is arra ösztönzi az utazót, hogy nem érdemes kihagynia ezt az úti célt.

Történelem a szemünk előtt

A látnivalók nagy része Athén belvárosában található, így ha szeret nagyokat sétálni, akár az összes nagyobb nevezetességet is láthatja. Ezt segíti a város központjában kialakításra került, közel három kilométeres gyalogos út is, mely számos kötelező látnivaló mellett vezeti végig az arra járó turistákat.

Mind az Akropolisz, mind pedig az ókori Agóra is könnyedén elérhetők akár gyalog is, és út közben olyan nevezetességeket láthat, mint az Olümposzi Zeusz templom vagy az ősi Dionüszosz Színház. Ha bírják még a lábai, akkor elérheti az Akropolisz csúcsát is, ahol közelebbről is szemügyre veheti a híres Athena Nike templomot vagy a félelmetes méretekkel rendelkező Parthenont. A nap zárása gyanánt pedig azt tanácsoljuk, várja meg a naplementét a csúcson, hiszen onnan egészen csodálatos kilátás nyílik magára az egész városra is.

A múzeumok kedvelőinek városa

Nem érdemes kihagynia a programokból az építészetileg egészen lenyűgöző Akropolisz Múzeum látogatását sem. Belépés közben ne felejtsen el lenézni, hiszen a lába alatt egy plexi padló található, amelyen keresztül az ősi athéni környék romjait fedezheti fel. A háromemeletes múzeumban megismerkedhet az ókori Görögország kultúrájával, történelmével és régészeti felfedezéseivel.

Ha egyszerűen képtelen megunni a múzeumokat, akkor számos további lehetőség közül választhat, hiszen a Kükladikus Művészet Múzeuma, a Bizánci és Keresztény Múzeum, valamint a Benaki Múzeum is egész évben várja a kultúraszomjas turistákat, amelyek mindegyike az előkelő Kolonaki negyedben található meg.

Nyüzsgő élet, fergeteges fesztiválok

Ha szakítani szeretne egy rövid időre a történelemmel és a kultúrával, látogasson el Athén legrégebbi kerületébe, és sétálja végig Pláka kanyargós utcáit, ahol rengeteg bárt, kávézót és étteremet találhat, valamint széles választékot, ha vásárolni támadna kedve.

Athén számos fesztiválnak is otthont ad, amelyek közül a legtöbb nyári időszakban kerül megrendezésre. Az egyik legnépszerűbb az athéni Epidaurus fesztivál, amely június elejétől augusztus végéig tart. A világhírű kulturális esemény fellépői ötvözik a zenét, a táncot, az operát és a színházat egyaránt. Egy másik nagyszerű lehetőség a fesztiválozók számára az athéni szabadtéri filmfesztivál, amely júniustól szeptemberig tart. A filmeket egész nyáron vetítik a város különböző történelmi helyszínein, és ami a legjobb, hogy a belépés teljesen ingyenes.

Kép forrása: thisisathens.org

Kapcsolódó tartalmak: