Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: Machu Picchu

Machu Picchu, Peru

Folytatjuk sorozatunkat azokról az úti célokról, amelyek méltán szerepelnek bárki bakancslistáján. Ezúttal Peru egyik legismertebb látványosságát, az inka civilizáció jelképét, Machu Picchut mutatjuk be. A világ hét új csodájának egyike nem véletlenül az ország egyik legnagyobb kincse: igazi élmény bejárni.


Története

A festői szépségű Peru számos élményt kínál az odalátogatóknak, ám a legtöbbeket kétségkívül Machu Picchu fellegvára vonzza. Az inkák által épített épületegyüttes különlegessége, hogy a spanyol hódítók sosem találták meg, így csak a XX. század elején fedezték fel. Valószínűleg az 1450-es években kezdték el építeni Pacsakuti inka uralkodó parancsára, majd körülbelül egy évszázad múlva el is hagyták a területet. Bár gyakran romvárosként emlegetik, valószínűleg nem volt igazi város, inkább az uralkodók számára építették a komplexumot, üdülőként vagy szentélyként funkcionálhatott. Mivel az inkák nem hagytak maguk után írásos emlékeket, illetve európaiak sem jártak itt, máig sok a tisztázatlan kérdés a romokkal kapcsolatban: ahogy nincs arra egyértelmű válasz, miért pont a hegyekben építkeztek az inkák, azt sem tudni biztosan, miért néptelenedett el.

Az Andokban, Cusco megyében található fellegvár 2450 méteres magasságban fekszik egy hegygerincen, 13 négyzetkilométeres területen. Neve jelentése kecsura nyelven annyit tesz, hogy “öreg csúcs”. Mivel évszázadokig lakatlan volt, nagyon jó állapotban vannak az építmények, illetve a perui állam is sokat tesz a megőrzésükért, és folyamatosak a restaurálások is.

A számtalan műemlék közül kiemelnénk az Intihuatana követ, a fellegvár legszentebb pontját. A Naptemplom és a Háromablakos templom is kiemelkedő fontosságú építmények voltak az inkák életében, ahogy a Királyi sírnak nevezett barlang is. Ugyan külön belépő kell hozzá, de érdemes megmászni a Huayana Picchu nevű hegycsúcsot is, ahonnan pazar látványban lehet részünk.

Megközelítés

Machu Picchu egész évben nyitva áll a látogatók előtt, de érdemes figyelembe venni, hogy az országban októbertől áprilisig tart az esős évszak. A legtöbben júliusban és augusztusban jönnek ide, ugyanakkor gyakorlatilag mindegy, mikor érkezünk, valószínűleg rengetegen lesznek rajtunk kívül. Mehetünk egyedül, vagy csoportosan is, de előbbi esetben is szükséges lesz egy helyi túravezető társaságára a jegy mellé ahhoz, hogy beléphessünk. Cuzco városából a legközelebbi településre, Aguas Calientesbe vonattal juthatunk el, innen pedig busszal, vagy akár gyalog is elindulhatunk, rengeteg túraútvonal létezik.

Machu Picchu nem véletlenül a világ hét új csodájának egyike. Egyszer az életben látni kell!


Bakancslistás sorozatunk korábbi tartalmai is érdekelhetik: