Szponzorált tartalom Úti cél ajánló

Irány New York: ezeket a látnivalókat nem érdemes kihagyni!

Amikor azt mondjuk ikonikus város, akkor a legtöbbünk első gondolata New York. Az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa, igazi metropolisz, gazdasági-, kulturális- és szórakoztatóipari központ, és az utazóközönség első számú turisztikai célpontja. Úgy is fogalmazhatunk, hogy New York az az úti cél, ami a legtöbb ember bakancslistáján szerepel. Annyi izgalmas program, látnivaló és élmény várja az ideutazókat, hogy talán egy hónap sem lenne elég mindent felfedezni. A következőkben mutatunk néhányat a kötelező látnivalókból, ezeket vétek lenne kihagyni, amikor New Yorkban járunk.


1. Szabadság-szobor

A New York-i Szabadság-szobor kétség kívül a város egyik, ha nem a leghíresebb jelképének számít. A szobrot a francia államtól kapták az amerikaiak függetlenségük centenáriumára. A Frédéric Auguste Bartholdi által tervezett szobor Libertast, a szabadság istennőjét ábrázolja, aki egyik kezében egy fáklyát tart, a másikban egy táblát, rajta a JULY IV MDCCLXXVI felirattal, mivel 1776. július 4-én kiáltották ki az Egyesült Államok függetlenségét.

Szabadság-szobor New Yorkban

New York első számú nevezetessége a Liberty Islanden helyezkedik el, amit komppal lehet megközelíteni. Maga a szobor 46 méter magas, de a talapzattal együtt 93 métert tesz ki. A szigeten egy múzeumot is találunk, ami a Szabadság-szobor történetét mutatja be, de ha például arra lennénk kíváncsiak, hogy milyen lehet a város “Libertas szemszögéből” csak fel kell mennünk a koronában található kilátóba. Garantáltan emlékezetes élmény.

Figyelem, a New York-i Szabadság-szobor olyannyira népszerű látnivaló a turisták körében, hogy érdemes a belépőket, kompjegyeket hónapokkal előre lefoglalni!


2. Top of The Rock, a Rockefeller Center kilátóterasza

New York híres felhőkarcolóiról, a város sziluettjét uraló épületek mind érdekes történettel és igazán különleges megjelenéssel bírnak. A számos felhőkarcoló közül azonban csak néhány fogad nézelődő turistákat. Ilyen például a Rockefeller Center, egy 19 toronyházból álló épületegyüttes Manhattan középső részén.

Rockefeller Center New York

Egyik leghíresebb épülete egy 70 emeletes felhőkarcoló, aminek a legfelső szintjein a Top of The Rock kilátóterasz várja a látogatókat, hogy szédítő 260 méteres magasságból tekinthessenek körbe. Fantasztikus élmény, és nemcsak a pazar kilátás miatt, hiszen 3 szinten találunk mindenféle érdekességet a kiállításoktól az interaktív programokig.

A New York-i Rockefeller Center kilátója

Azt például tudta, hogy ez a lenti híres kép, amin az építőmunkások lélegzetelállító magasságban töltik épp az ebédidejüket, ezen a felhőkarcolón készült? Járja végig a Beam Walkot és ismerje meg testközelből a sztorit. Természetesen itt is érdemes előre tervezni és foglalni; nyitva tartás, hasznos infók és belépőjegyek itt.

Ebéd a felhőkarcoló tetején 1932

3. Empire State Building, a világ leghíresebb toronyháza

Ha már a felhőkarcolóknál tartunk, kihagyhatatlan program az Empire State Building felkeresése. Ez a felhőkarcoló még az előzőnél is magasabb, maga az épület 381 méter, antennával együtt 443, összesen 102 emelettel és 2 kilátótérrel rendelkezik.

Empire State Building New Yorkban

Az art déco stílusban épült felhőkarcoló a világ egyik leghíresebbje, számos filmben „kapott főszerepet” és már az építésével is rekordokat döntött, ugyanis hihetetlen gyorsasággal, alig több mint 1 év alatt épült fel 1930-tól 1931-ig. Az Empire State Building volt a világ első 100 emeletesnél nagyobb háza, és csaknem 40 évig volt a világ legmagasabb épülete. Egy ilyen rekordert tényleg vétek lenne kihagyni New York-i utazásunk alatt. Több millió turista keresi fel évente.

Az Empire State Building kilátóterasza

A 86. és a 102. emeleten lévő kilátókból utóbbi kisebb, szűkebb, ezért csak kevés embert tudnak egyszerre felengedni. Persze nemcsak a kilátás miatt érdemes ide ellátogatni, az art déco építészeti stílus szerelmesei egyszerűen imádni fogják az épület gyönyörű előcsarnokát. Nyitva tartás, hasznos infók, belépőjegyek itt.


4. Brooklyn-híd és DUMBO

A város tökéletes sziluettjét persze nemcsak a felhőkarcolók alakítják; a városkép jellegzetes eleme az East River felett húzódó, Manhattant és Brooklynt összekötő, ikonikus Brooklyn-híd, ami a világ első acélkábeles függőhídja volt. Az 1 833 méter hosszú hídon érdemes többször is átkelni, napközben és napnyugta után is egyedi élményt nyújt, ráadásul bármelyik oldalról is induljunk, gyönyörű panorámát kínál a két városrészről.

Brooklyn-híd New Yorkban

De mi is lehet a DUMBO, és mi köze a Brooklyn-hídhoz? Ez egy mozaikszó, ami a Down Under the Manhattan Bridge Overpass szavakból adódik és Brooklyn egyik felkapott negyede. Turisták és fotósok milliói keresik fel, ugyanis macskaköves utcái, jellegzetes egykori raktárépületei egyedi környezetet biztosítanak, ráadásul mesés kilátást kínál a Brooklyn és Manhattan hidakra.

A Brooklyn híd felfedezésével összekötve remek program, hisz kellemesen elüthetjük az időt DUMBO kiváló éttermeinek, kávézóinak, butikjainak, művészeti galériáinak köszönhetően. Ráadásul ebben a városnegyedben találjuk a Brooklyn Bridge Parkot is, ami igazi feltöltődést kínál a betondzsungelben. Vízpart, zöldövezet, hangulatos utcák, pazar kilátás, többet nem is kívánhatunk.

Brookly Bridge Park New Yorkban

5. Times Square, a világ kereszteződése

A Times Square gyakorlatilag egy kereszteződés, de persze nem akármilyen; a világ kereszteződésének szokták nevezni, hiszen naponta több százezer turista látogat ide a világ minden tájáról. Manhattan belvárosában helyezkedik el, egy csokornyakkendőre emlékeztető alakzatban. Igazi szórakoztató központ, a Broadway színháznegyed csomópontja. Éjjel-nappal rendkívül mozgalmas, a világ egyik legforgalmasabb sétálóövezete.

Times Square New Yorkban

Hatalmas óriásplakátjai és villódzó digitális reklámtáblái színesítik és éjszaka is teljesen megvilágítják a teret. Reklámtábláin kívül híres még az 1907 óta minden évben ezen a téren megrendezésre kerülő hatalmas, őrületes szilveszteri utcabálról, ami évente több millió embert vonz.


A tér egyik érdekessége, hogy a világ egyik leghíresebb csókjelenetét megörökítő fotó épp itt, a Times Square-en készült 1945. augusztus 14-én.

Alfred Eisenstaedt, azóta híressé vált fényképe 1945-ben jelent meg a Life magazinban és egy spontán pillanatot örökít meg, amikor egy haditengerész örömében átölel és megcsókol egy vadidegen hölgyet.


Annyi látnivaló van még New Yorkban, hogy szinte felsorolni is lehetetlen, Central Park, Metropolitan Museum of Arts, One World Trade Center, 9/11 Memorial, Financial Center, Grand Central Terminal, Little Italy, Chinatown és továbbiak. Egy második részben ezeket is megnézzük majd!

Tudta?

2022. nyarán a LOT lengyel légitársaság újraindítja a koronavírus járvány miatt korábban leállított közvetlen Budapest – New York járatát! Így ismét átszállás nélkül, kényelmesen és gyorsan juthatunk el mindenki kedvenc úti céljára. A járatról további részleteket itt olvashat.

Ha pedig máris lefoglalná New York-i repülőjegyét, a repjegy.hu egyszerűen kezelhető repülőjegy keresőjével könnyen megteheti.