Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: Grand Canyon

Grand Canyon Nemzeti Park Arizonában

Bakancslistás úti célokról szóló sorozatunkban olyan látnivalókat ajánlunk az olvasóink figyelmébe, amiket egyszer az életben mindenkinek érdemes megnéznie a saját szemével. Ezúttal a világ egyik legszebb és leghíresebb természeti jelenségét, az arizonai Grand Canyont mutatjuk be.


A Grand Canyon, azaz a nagy szurdok egyike az Amerikai Egyesült Államok leghíresebb természeti jelenségeinek. Nagy része a Grand Canyon Nemzeti Parkon belül fekszik Arizona államban. A meredek völgyszurdokot a Colorado folyó formálta évmilliók alatt, az eredmény pedig monumentális: hossza 446 kilométer, szélessége a 29 kilométert is eléri, a mélysége pedig 1 857 méter. Többféle színben pompázó, különböző korszakokból származó kőzetei miatt igazi geológiai különlegességnek számít a szurdok.

Grand Canyon Nemzeti Park Arizonában

Az őslakosok által évezredeken át lakott (egyes törzsek által szentként tisztelt) területet García López de Cárdenas spanyol hódító 1540-ben fedezte fel. Nemzeti parkká 1919-ben nyilvánították a szurdokot, 1979-ben pedig a UNESCO világörökségi listájára is felkerült, illetve a világ hét természeti csodájának is egyike.

A Grand Canyon Nemzeti Parkot egy évben átlagosan több mint 5,5 millió turista látogatja. Egész évben nyitva áll a látogatók előtt, viszont érdemes figyelembe venni, hogy egyes részei télen zárva vannak, illetve az egész (vagy több napos) túrázáshoz a tavaszi vagy a kora őszi időjárás a legideálisabb. Érdemes legalább 2-3 napot itt tölteni, hogy kényelmes tempóban bejárhassuk ezt a hatalmas területet.

Túrázás a Grand Canyon Nemzeti Parkban Arizonában

Természetesen több túraútvonal létezik, így ajánlott még indulás előtt megtervezni, hogy hány kilométert és mennyire meredek szakaszokat akarunk megtenni egy nap alatt. Egyedül és túravezetővel is mehetünk. A parkon belül lehet kempingezni éjszaka, de csak engedéllyel – ahogy a belépőt, úgy ezt is érdemes hónapokkal a kirándulás előtt elintézni.

A park bejáratait kocsival a legegyszerűbb megközelíteni, attól függően, hogy melyik látnivalója érdekel minket leginkább. Az északi perem a kevésbé zsúfolt, de az időjárás miatt télen zárva van, csak május 15-től október 15-ig látogatható. Itt a legnépszerűbb túraútvonal a North Kaibab és a Cape Royal, illetve ezen a részen található a híres Toroweap kilátó. A déli perem egész évben nyitva van, így jóval többen is megfordulnak itt: ismert túraútvonalai többek között a Bright Angel és a South Kaibab.

Kihagyhatatlan látnivaló a Page kisváros közelében található Horseshoe Bend, vagyis a Patkó-kanyar, ami a Colorado folyó patkó alakú igencsak látványos kanyarulata. Több száz méteres magasságból lehet megcsodálni ezt az óriási természeti szépséget.

Horseshoe-bend a Grand Canyonnál, Patkó-kanyar

Az ember alkotta építmények közül érdemes megnézni Desert View-i kilátót, illetve a Skywalkot: ezen az üvegtalpas kilátón több mint 1200 méterrel a szurdok legalja felett sétálhatunk. Az igazán merészek pedig drótkötélpályákon is leereszkedhetnek.

Bármelyik útvonalat is választjuk, abban biztosak lehetünk, hogy semmihez sem fogható, szinte földöntúli látvány fog elénk tárulni!


Korábbi hasonló tartalmaink is érdekelhetik: