Koronavírus

Magyarország eltörli a beutazási korlátozásokat

2022. március 7-től Magyarország a koronavírus járvány miatt bevezetett járványügyi intézkedések nagy részét megszünteti: többek között újra korlátozásmentes a beutazás, nem kérnek védettségi igazolványt a rendezvényeken és az egészségügyi intézményeken kívül már sehol nem kötelező maszkot viselni.

Március 7-től visszaáll a pandémia előtti állapot a turizmusban

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent a koronavírus-világjárvány elleni egyes védelmi intézkedések megszüntetéséről szóló Kormányrendelet, melyből többek között az is kiderül, hogy a Kormány március 7-től hatályon kívül helyezi a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) rendeletet. Ez még 2020. szeptember elején vezette be a határzárat és visszaállította a határellenőrzést.

A beutazási korlátozások feloldása a gyakorlatban azt jelenti, hogy hétfőtől újra szabadon, oltási, vagy gyógyultsági igazolás, illetve PCR-teszt nélkül lehet Magyarország területére belépni.

Kiutazáskor ettől függetlenül továbbra is kérhetik az EU-s Covid-igazolványokat, hiszen az országok maguk döntik el, hogy milyen szabályok betartásával engedélyezik a beutazást.

A csütörtöki Kormányinfón már bejelentettek néhány enyhítést, például, hogy zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, postákon, kulturális intézményekben, rendezvényeken és a vendéglátóhelyeken sem lesz kötelező a maszkviselés, ugyanakkor a védettségi igazolványok használatát sem kötelezik már. Az enyhítéseket a járvány ötödik hullámának visszahúzódásával indokolják.

Forrás: turizmus.com

Legfrissebb cikkeink: