Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: Angkor Wat

Bakancslistás úti célokat bemutató sorozatunk legújabb részében ezúttal Ázsia, azon belül is Kambodzsa felé vesszük az irányt. Angkor Wat nemcsak az ázsiai ország egyik legszebb temploma, hanem az egész világon nincsen párja. Kambodzsa nemzeti jelképe egyben világörökségi helyszín is, évente milliók látogatják.


Története

Ha Kambodzsában járunk, Angkor Wat templomegyüttese egyértelműen kihagyhatatlan program. A khmer kultúra egyik legismertebb épülete, ami a XII. század óta várja a híveket, a mai Siem Reap városa mellett fekszik. Ezen a területen terült el a khmer birodalom egykori fővárosa, Angkor.

A templomot II. Szurjavarman építtette Visnu istenségnek, illetve saját magának: a khmer uralkodók ugyanis saját magukra istenkirályokként gondoltak. Ennek megfelelően a teraszos, hindu vallási szimbólumokkal teli felépítésű Angkor Wat minden eleme monumentális. Hogy csak néhány példát említsünk: összesen 82 hektárt foglal el, és több mint 5 kilométer hosszú árok veszi körbe a szakrális területet, a templom maga pedig öt toronyból áll, a legmagasabb közülük 65 méteres. A tornyokat árkádos folyosók kötik össze, ezeket domborművek díszítik, amelyek a khmer nép történetét mesélik el. A korábbi khmer templomokkal ellentétben pedig nem keleti, hanem nyugati tájolású.

II. Szurjavarman halála után viszont a templom és környéke az enyészet, illetve a háborúk áldozata lett, a XIV. század óta pedig már buddhista szentélynek számít. Ugyan az évszázadok során sok európai is felfedezte, és ezáltal világszerte ismertté vált a khmer építészet, Angorvat igazi hírneve csak a XX. században jött el: ekkor újították fel a templomot, a kilencvenes évek óta pedig évről évre népszerűbb a turisták körében.

Kambodzsa nemzeti jelképe a zászlójukon is szerepel, 1992 óta pedig a UNESCO Világörökség részének számít.

Megközelítése

Angkor Watot, illetve a körülötte lévő nemzeti parkot Siem Reapból körülbelül 30 perc alatt érjük el tuk tukkal. Érdemes november és február közé időzíteni a kambodzsai látogatást, amikor nincs annyira meleg, és így az esős évszakot is elkerülhetjük – de bármikor is érkezünk, az biztos, hogy sokan lesznek ott rajtunk kívül. Vallási szentélyről lévén szó vállat és térdet eltakaró ruházatot kell viselni. Érdemes több napot rászánni a park bejárására, mivel Angkor Waton kívül más romok, régészeti helyek is találhatók itt.

Korábbi hasonló tartalmaink is érdekelhetik: