Érdekességek

A világ legszokatlanabb látnivalói

Vannak olyan látnivalók a világban, amiket nehéz kategorizálni, de pont ezért megéri közelebbről is megnézni őket, mert ha mást nem, valószínűleg legalább egy mosolyt csalnak az arcunkra. Összeállításunkban olyan épületeket mutatunk, amelyekhez hasonlót valószínűleg nem találunk máshol a világon.


Guggenheim múzeum, Bilbao, Spanyolország

Nem igazán lehet semmihez sem hasonlítani a Bilbaóban található Guggenheim múzeumot.

Guggenheim múzeum, Bilbao, Spanyolország

A Frank Gehry építész által tervezett, 1997-ben átadott épület élei véletlenszerűen lettek megtervezve, az eredmény pedig igazán bámulatos. Természetesen belülről is érdemes megnézni, hiszen nagyszerű tárlatokat találunk benne a modern és kortárs képzőművészet remekeiből.


Atomium, Brüsszel, Belgium

A brüsszeli Atomium az ország egyik legszokatlanabb műemléke: eredetileg az 1958-as világ világkiállításra készült, azonban olyan népszerűnek bizonyult, hogy állandó eleme lett a belga fővárosnak.

Atomium, Brüsszel, Belgium

A kilenc gömbből álló építmény a vas tércentrált köbös fémrácsát jeleníti meg, grandiózus kiadásban: magassága 102 méter, és összesen 2400 tonnát nyom. Kiállítások, galériák és egy étterem is található a gömbökben, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Brüsszelre.


Táncoló ház, Prága, Csehország

A prágai “táncoló ház”, vagy Fred és Ginger szintén különleges küllemének köszönheti ismertségét. Az 1996-ban átadott, asszimetrikus épületben irodák és egy luxushotel, étterem és egy galéria is van.

Táncoló ház, Prága, Csehország

Ugyan kritikusai szerint nem illik a városképbe, szerintünk megéri közelebbről is megnézni, hiszen főleg mosolyt csal a járókelők arcára.


Görbe ház, Sopot, Lengyelország

A lengyelországi üdülővárosban, Sopotban található a méltán híres, kissé zavarba ejtő ‘görbe ház”.

Görbe ház, Sopot, Lengyelország

A Krzywy Domek 2004-ben épült, körülbelül 4000 négyzetméter alapterületű, és a város vásárlónegyedében található. Tervezőit a a tündérmesék illusztrációi inspirálták a látszólag hullámzó ház építésére, ami kívülről talán kiválthat némi szédülést, de belülről is érdemes megnézni: népszerű éttermeknek, boltoknak ad otthont.


Kockaházak, Rotterdam, Hollandia

A Piet Blom által tervezett Kockaházak neve nem árul zsákbamacskát, hiszen szó szerint kocka alakú házakról van szó.

Kockaházak, Rotterdam, Hollandia

Rotterdamban pontosan a Blaak metróállomásnál találhatók ezek a különleges házak, az egyiket direkt úgy alakították ki, hogy a turisták is megnézhessék, milyenek is belülről. Ugyanilyen kockaházakkal Helmondban is találkozhatunk, ha Hollandiában járunk.


Közkönyvtár, Kansas, Amerikai Egyesült Államok

A könyvtárak listán szerepelnek a látnivalók listáján, de ha Kansas-ben járunk, mindenképpen sétáljunk el a közkönyvtár főépületéhez, pontosabban a mellette lévő parkolóhoz, aminek az oldalát úgy festették le, mintha egy könyvespolc lenne.

Közkönyvtár, Kansas, Amerikai Egyesült Államok

Csak ez esetben a “könyvek” több mint hét és fél méter magasak és közel három méter szélesek. A 2004-ben átadott “polc” 22 címet tartalmaz, és azóta a város egyik legismertebb pontjává vált.


Magassarkú esküvői templom, Budai, Taiwan

A taiwani, kék üveglapokból álló Magassarkú esküvői templom neve nem árul zsákbamacskát: egy magassarkú cipő alakú templomról van szó, ahol esküvőket tartanak.

Magassarkú esküvői templom, Budai, Taiwan

A 2016-ban átadott épület a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, mint a legnagyobb magassarkú alakú épület a világon: több mint 17 méter magas, közel 12 méter széles, és 25 méter hosszú.


Hasonló tartalmak, melyek szintén érdekelhetik: