Úti cél ajánló

Elbűvölő Andalúzia: kihagyhatatlan úti célok Spanyolország egyik legszebb régiójából

Ha az igazi Dél-Európát keressük, akkor Andalúziába vegyük az irányt. Andalúzia ugyanis Spanyolország európai részének legdélebben fekvő autonóm közössége, de a földrajzi fekvésén kívül számtalan dologról nevezetes. Van itt minden, ami egy tökéletes nyaraláshoz kell: mediterrán éghajlat, tengerpart, kiváló borok és ételek, flamenco, világörökségi helyszínek, az egzotikumra vágyóknak még sivatag is.


Sevilla

Sevilla városa és az azonos nevű tartomány egyértelműen a leghíresebb részeit képezik Andalúziának. Sevilla Spanyolország negyedik legnépesebb városa, egyben Andalúzia gyönyörű, pezsgő fővárosa is.

Három világörökségi helyszínt találunk itt: az Alcázar palotakomplexumot, a sevillai katedrálist (ami egyébként világ legnagyobb gótikus temploma és itt található Kolumbusz Kristóf sírja), valamint az Újvilági levéltárat. De itt található a különleges építmény, a Metropol Parasol. És ezzel még csak a felszínt kapargattuk – a flamenco szülővárosa még számtalan lehetőséget rejt magában.


Málaga

Andalúzia második legnagyobb városára, Málagára is érdemes több napot tervezni. Pablo Picasso és Antonio Banderas szülővárosa az azonos nevű tartományban található.

A Costa del Solon, azaz a napfény tengerpartján fekvő Málaga területe már közel 3000 éve lakott, műemlékekkel és múzeumokkal teli óvárosában megelevenedik a történelem. Van itt kastély, sétálóutca, pálmafák, kiváló éttermek és szórakozóhelyek – minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz.


Almeria

Almeria tartomány abból a szempontból is különleges hely Európában, hogy itt van az egyetlen sivatagos terület a kontinensen. Ezért több westernfilmet forgattak a Tabernas sivatagnál (még egy díszletfalu is épült), a legismertebb közülük a híres Dollár-trilógia, de az Arábiai Lawrence, az 1982-es Conan, a barbár, illetve az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag egyes jeleneteit is itt vették fel.

A kirándulóknak a Cabo de Gata-Níjar nevű, tengerparti és hegyvidékes természetvédelmi park kihagyhatatlan program Almeriában.


Cádiz

Ha Európa legdélibb csücskét akarjuk látni, akkor Cádiz tartomány, illetve a brit fennhatóságú városállam, Gibraltár felé kell vennünk az irányt. A Gibraltári-szorosnál ugyanis csupán 13 kilométer választja el Afrikát Európától. Hozzá közel fekszik Tarifa üdülővárosa Cádizban, a szörfvitorlázás szerelmeseinek egyik kedvelt helye, és itt kezdődik a Costa de la Luz, azaz a Fény tengerpartja, illetve több természetvédelmi parkot is találunk a tartományban.


Granada

Granada télen-nyáron népszerű tartomány: jó időben a Costa Tropicalon fekvő üdülővárosok miatt (mint például La Herradura), télen viszont a Sierra Nevada hegység síparadicsoma vonzza ide a kikapcsolódni vágyókat.

Maga Granada városa egy világörökségi helyszínről, az Alhambra palotakomplexumról és erődről is ismert. A mór építészet egyik legismertebb építményének bejárására érdemes több napot is szánni, rengeteg felfedezésre váró eleme van.


Legutóbbi blogbejegyzéseink: