Koronavírus

Megszűnnek a beutazási korlátozások az Egyesült Királyságba

Március 18-tól eltörölnek minden koronavírus-járvány miatt elrendelt beutazási korlátozást az Egyesült Királyságban. Így az oltatlanok számára is megszűnik a tesztelési kötelezettség, valamint utasazonosító űrlapot sem kell kitölteni.

Grant Shapps, brit közlekedési miniszter a twitteren közzétett bejelentése szerint az előírások megszüntetése március 18-án, pénteken brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától lép életbe.

A közlekedési tárca részletes tájékoztatása külön kiemeli, hogy a tesztelési kötelezettség teljes eltörlése azokra a beutazókra is vonatkozik, akiknek nincs teljes körű oltásuk a koronavírus ellen. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a nem teljesen beoltottaknak az indulás előtti két napban elvégzett, negatív Covid-19 tesztet kell felmutatniuk, emellett az érkezés utáni második nap végéig is egy előre lefoglalt PCR-tesztet kell  végeztetniük.  (A teljes körűen beoltott beutazók a koronavírus-tesztelési kötelezettsége  már februárban megszűnt.)

További könnyítés, hogy a külföldről érkezőknek a jövőben utasazonosító űrlapot (passenger locator form), sem kell kitölteniük.

A bejelentés szerint a beutazási korlátozások teljes feloldása az Egyesült Királyság egészére – Angliára, Skóciára, Walesre és Észak-Írországra egyaránt – vonatkozik.

A közlekedési tárca szerint az utazási korlátozások teljes feloldásáról szóló döntésben része van a brit oltási kampány sikerének is: a minisztériumi tájékoztatás szerint a brit lakosság 86 százaléka kapott eddig két oltási dózist, és 67 százaléknak a harmadik, emlékeztető és hatáserősítő oltási adagot is beadták.

Forrás: MTI