Érdekességek Utazási tanácsok

Állatvédelem utazás során. Hol húzzuk meg a határt?

Állatvédelem index

Valószínűleg már mindannyian hallottunk arról, hogy egyes országokban van lehetőség például tigrisekkel fotózkodni, delfináriumokba látogatni, vagy elefántok hátán „lovagolni”. Ilyen esetekben viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban érdemes-e a pénzünkkel egy olyan intézményt támogatnunk, ahol az állatokat nagy valószínűséggel rossz körülmények között tartják, és kínzó módszerekkel törik be őket. Vannak ugyanakkor olyan lehetőségek is, ahol az állatok közelébe úgy kerülhetünk, hogy nem esik bántódásuk.


Sajnos nagyon népszerűek azok a helyek, ahol elefántok hátán lehet „lovagolni”, főleg Thaiföldön. Ahhoz viszont, hogy az elefántok eltűrjék az emberek ilyen szintű közelségét és az irányítást, már borjúként elszakítják őket az anyjuktól, és súlyos testi fenyítések során törik be őket, amikor az élelmet és a vizet is megvonják tőlük. Két “műszak” között is láncokon tartják őket, egymástól távol, ami további pszichológiai károkat okoz.

Tigriskölykökkel sem szerencsés fotózkodni, hiszen ezeket az állatokat korán elszakítják az anyjuktól, és amikor éppen nem “dolgoznak”, kis ketrecekben, vagy leláncolva tartják őket, a nagyobb példányokat pedig leszedálják, amikor a turisták mellettük pózolnak. Hasonló a helyzet azokkal az afrikai oroszlánkölyökkel is, amik miután már túl nagyok ahhoz, hogy a turisták ölbe vegyék őket, pórázon sétáltatják őket egy bizonyos korig. Ezek a betört állatok viszont már felnőtt korukban sem tudnának megélni a vadonban.

Bár milliók látogatják, a delfináriumok is kegyetlen módszerekkel érik el, hogy a delfinek különböző mutatványokat adjanak elő. Az ilyen intézmények sok országban be is vannak tiltva.

Szerencsére már egyre kevesebb cirkuszban vannak állatok, de sajnos még mindig előfordul, hogy vadon élő állatokat vonnak be a mutatványokba, amiket csak erőszakkal lehet rájuk rákényszeríteni, illetve az utazások során sem feltétlenül lehet számukra mindig megfelelő körülményeket biztosítani.

Ha az állatvédelem is fontos számunkra egy utazás során, az elsődleges “fegyver” a kezünkben, ha nem támogatjuk a pénzünkkel és a jelenlétünkkel az ilyen helyeket. Érdemes még a látogatás előtt utánanézni, hogy az adott helyen milyen körülmények között tartják az állatokat, mennyire áll közel a természetes környezetükhöz az életterük. Ha viszont már ott vagyunk, és menet közben, a belépő megváltása után szembesülünk a helyzettel, akkor ne reklámozzuk jó programként a közösségi oldalakon. Helyette a nyilvánosságot arra is használhatjuk, hogy elmondjuk, milyen problémákkal találkoztunk, illetve a helyi hatóságoknál, és nemzetközi állatvédő szervezeteknél is jelenthetjük, miket tapasztaltunk. Szuvenírek vásárlásakor is figyelhetünk arra, hogy ne olyasmit vegyünk, ami állati csontból, fogból, vagy bőrből készült.

Biztonságosabb megoldás, ha egy állatkertet, egy nemzeti parkot vagy egy vadasparkot választunk, ahol általában rendezett körülmények között tartják az állatokat – az utóbbi intézményekre különösen jellemző a tágas és természetes élettér. Természetesen állatkert és állatkert között is rengeteg különbség lehet, itt megtalálhatjuk a legrosszabbak listáját (sajnos európai intézmény is van a legrosszabb három között).
https://www.mygreenworld.org/blog/worst-zoos-in-the-world

Ezeken kívül más lehetőségek is vannak, ha állatok közelében akarunk lenni úgy, hogy senkinek sem esik bántódása. Japánban például 13 olyan sziget is van, ahol több cica van, mint ahány ember él. A legismertebb Aoshima és Enoshina szigete, ahova külön komppal utazhatnak a cicarajongók, korlátozott számban. A szigetlakók örömmel fogadják a turistákat, de fontos betartani a szabályokat: nem szabad erőszakkal ölbe venni a cicákat, illetve a kijelölt helyeken kívül sem lehet etetni őket.

Thaiföldön a már említett, elefántokat kizsákmányoló helyeken túl vannak olyan helyek is, ahol a turistacsalogató helyekről kimentett állatokat biztonságos körülmények között tartják, és megfelelő ellátást kapnak. Az Elephant Jungle Sanctuary nevű menhelyeken az elefántoknak nagy életterük van, nincsenek leláncolva, és semmilyen tevékenységre nincsenek rákényszerítve.

Kis medencék helyett természetes közegükben is van lehetőségünk megfigyelni a tenger élőlényeit. A hosszúszárnyú bálnák megfigyelésére a világ több pontján indítanak hajókat, például Sydneyből, Seattle-ből, Vancouverből, vagy Reykjaviknál is van lehetőség bálnalesre. Az afrikai szafarik is azt a lehetőséget kínálják, hogy természetes közegükben, de a járművek biztonságából figyeljük meg a vadon élő állatokat.

Források:

https://www.worldanimalprotection.org/wildlife-not-entertainers/worlds-cruellest-attractions
https://www.kindtraveler.com/content/14-Animal-Attractions-to-Avoid
https://www.hostelworld.com/blog/best-places-for-animal-lovers/